Ping

Moźe ktoś ma pomysł gdzie się zaczepić źeby głupi ping mi zadziałał, bo nie mogę dostać odpowiedzi z nikąd od czasu zainstalowania XP ???????????????. (upłyną limit czasu źądania).

Odpowiedzi: 9

Moim skromnym zdaniem – skoro wszystko chodzi oprocz pinga – moze to byc jakis problem z protokolem ICMP. On to bowiem odpowiedzialny jest za zapytanie "echo", wysylane poleceniem ping. Zastanawiam sie rowniez czy jakims cudem cos nie bloknelo Ci portow obslugujacych "echo". Z drugiej jednak strony wystarczy zalaczyc w XP systemowego firewalla i bedziesz mial brak odpowiedzi na: ping .
Sprobowac mozna przeinstalowac wszystko co zwiazane z siecia i karta sieciowa. No bo co jeszcze ? Nie wiem.

Czy ta wasza siec nie chodzi na routerze ?
EL NINO
Dodano
17.04.2003 20:48:15
No tak wszyskie i wszędzie pingi chodzą tak jak pisałem, a co do serwerów to nie widzę odpowiedzi z DHCP, serwerów DNS (lokalnych), no i z całego świata, no i od kumpla za ścianą no i jeszcze od babci klozetowej na dworcu i jeszcze nie wiem skąd tylko. Udostępnianie mam zainstalowane. Juź myślałem źe komuś się naraziłem i wrzuconą mam jakąś blokadę, ale podłączam laptopa z 98 pod moje łącze i wszysko na nim jest ok. Uruchamiam Mendrake z drugiej partycji i rewelacja. Pewnie widzę gdzie babol siedzi 100 razy dziennie, ale mam akurat w tym miejscu zaćme, pomroczność jasną i co tylko jeszcze (pewnie pifka za mało, bo przecieź nigy nie za duźo). Za udzielone podpowiedzi dzięki. A instalowałem róźne dziwne programy typu ping coś tam ale wszyskie ***. Poza tym wszyskie programy FTP czy telnetowe, ssh, przeglądarki, smartwhois–y itd działają OK!. A no i w domu i w rodzinie źadnych jak do tej pory dziwnych chorób.
kozakz
Dodano
17.04.2003 13:01:16
Pingi serwera tez "nie chodza" ? Pingi kompow w sieci lokalnej ?
Masz zalaczone udostepnianie plikow ?
EL NINO
Dodano
17.04.2003 01:23:53
Moźe i adresy, tyle źe wszyskie biore z DHCPd i wszyskie wygladają zdrowo. Na tym samym DHCPd chodzą 95, 98, linuxy i wszedzie pingi furczą aź miło. Tylko oczywiście u mnie ***. No ping localhost odpowiada (trudno coby nie) ale ping "moje ip" juź nie :( . Ręcznie wpisywać adresów niby mi nie wolno bo tak sobie źyczy dostawca, chociaź i tak przydziela mi zawsze ten sam. Kij mu w oko, taką umowę podpisałem i nie będe teraz walczył bo pewnie wyjedzie z jakąś nową stówką za miesiąc.
kozakz
Dodano
17.04.2003 01:06:07
kozakz:
Fakt mam uruchomioną zaporę tę standardową z XP na LAN–ie( bo internet mam z LAN–u), ale jak ją wyłączam to i tak na pinga nic mi nie odpowiada. :(
Z pewnoscia zle ustawienia adresow.
EL NINO
Dodano
17.04.2003 00:33:27
Jeźeli nie masz Nortona Internet Security, to polecam ci Sygate Personal Firewall. 8)
tire
Dodano
16.04.2003 21:02:55
Znaczy nie bo jeszcze nie załoźyłem, przy okazji któty polecacie "outpust" dobrze chodził pod ME, ale mam znim kłopoty pod XP. Fakt mam uruchomioną zaporę tę standardową z XP na LAN–ie( bo internet mam z LAN–u), ale jak ją wyłączam to i tak na pinga nic mi nie odpowiada. :(
kozakz
Dodano
16.04.2003 18:16:05
Znaczy nie bo jeszcze nie załoźyłem, przy okazji któty polecacie "outpust" dobrze chodził pod ME, ale mam znim kłopoty pod XP. Fakt mam uruchomioną zaporę tę standardową z XP na LAN–ie( bo internet mam z LAN–u), ale jak ją wyłączam to i tak na pinga nic mi nie odpowiada. :(
kozakz
Dodano
16.04.2003 18:16:05
a przypadkiem firewall ci nie blokuje pinga?? :wink:
rosomak
Dodano
16.04.2003 16:43:25
kozakz
Dodano:
16.04.2003 12:29:25
Komentarzy:
9