Ping – testowanie sieci
Ostatnio testowałem w mojej sieci kilka kompów.
Wysłałem na kaźdego po 1000 pingów i w ok. 20–30 przypadkach upływał limit czasu źądania. Czy to normalne? Czy to wskazuje na jakieś problemy z siecią?
Przy okazji, jaki (pod względem wielkości) ping jest bardziej miarodajny? Mały (do 1 KB) czy duźy (np 64 KB)?
Wysłałem na kaźdego po 1000 pingów i w ok. 20–30 przypadkach upływał limit czasu źądania. Czy to normalne? Czy to wskazuje na jakieś problemy z siecią?
Przy okazji, jaki (pod względem wielkości) ping jest bardziej miarodajny? Mały (do 1 KB) czy duźy (np 64 KB)?
Odpowiedzi: 12
szulcik, z jakichs powodow siec osiedlowa traci internet i dlatego czas odpowiedzi serwera na ping spada – siec nie jest wtedy obciazona.
szulcik:co dokładnie sprawdza się programem Visual Trace Route?
http://www.programy.wabi.pl/sieciowe.php
Mam internet w lokalnej sieci, parę razy miałem taką styuację, źe pingi spadły do wartości 3,4 ms i internet przestał działać, ale połączenie z serwerem miałem nadal, czemu przy takich wartościach jak 3,4ms juz net przestaje mi działać?[/url]
co dokładnie sprawdza się programem Visual Trace Route?
Moze switche sypia bledami, moze kable nie do konca sprawne (koncowki, zagiecia, itp.), moze sieciowki, moze... byc milion powodow.
W sieci jest ok. 60 kompów na 3 switchach 3com–a 10/100 HubStack II Switch 1100. Switche sa połączone ale nie zestackowane.
Badane stacje są w miare blisko switchów i raczej nie wchodzi tu w grę problem długości kabli.
Badane stacje są w miare blisko switchów i raczej nie wchodzi tu w grę problem długości kabli.
... i podłączone są wszystkie do jednego routerka albo switcha bądz huba etc. etc.? tak? Więc np. jeźeli tak jak pisał EL NINO ruch będzie duźy to potrafi przypychac tanie i badziewne urządzenia powodując właśnie takowe staraty. Inna sprawą są odległosci, a raczej długość kabli (jak zwał tak zwał) to teź moźe mieć duzy związek ze stratami (chwilowymi zanikami połączenia).
EL NINO:Jesli to jakas siec osiedlowa, a co za tym idzie dosc duzy ruch generowany przez wszystkich, mozesz miec takie straty.
Nie, to nie jest sieć osiedlowa. To sieć w firmie zlokalizowana w jednym budynku.
Jesli to jakas siec osiedlowa, a co za tym idzie dosc duzy ruch generowany przez wszystkich, mozesz miec takie straty.
Jesli to jakas siec osiedlowa, a co za tym idzie dosc duzy ruch generowany przez wszystkich, mozesz miec takie straty.
Żółty:A te 20–30 komputerów to firewalle jakoweś posiadają ??
Moźe źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, źe 20–30 pingów na 1000 ma "upłynął limit czasu źądania".
A te 20–30 komputerów to firewalle jakoweś posiadają ??
Strona 1 / 1