PILNE !!! PROBLEM Z CD–ROM , PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kilka dni temu odpaliłem komputer i zauwaźyłem iź w oknie mój komputer zniknęły dwie ikonki mianowicie od cd–romu i nagrywarki. SPrawdziłem czy urządzenia te być moźe nie są uszkodzone i co się okazało są całkiem sprawne (nawet podczas startu kompa wydaje sie iz wszystko ok ) , jednak xp ich nie widzi!!! Co mam zrobić , przywracanie systemu nie działa. Proszę o pomoc
Odpowiedzi: 8
Hm a nie sprawdziles przypadkiem czy te urzadzenia w XP nie sa wylaczone? Menedzer urzadzen i tam wybierasz sobie np. cd–rom przy okazji widzisz wersje sterownika i jest tam mozliwosc wlaczania/wylaczania urzadzen..
Martin usuń wszystkie Kontrolery IDE ATAPI z Menadrzera urządzeń – zrób reset – powinno sie ponownie zainstalować
Jakbys w wyszukiwarce forum wpisal haslo ASPI to bys znalazl rozwiazanie byc moze i uniknal formatowania :P
Juź rozwiązałem ten problem , ale tutaj ingerencja w bios nic nie dała. Po prostu musiałem zrobic foprmat i wgrać winXP od nowa. Teraz działa , ale dochodzą mnie słuchy iź nietylko ja miałem taki problem , a właściwie wszyscu których znam (którzy maja XP) skarźą sie na to smao. Więc to moźe jakiś wirus?????
Marcin20bedzin:jednak xp ich nie widzi!!! Co mam zrobić , przywracanie systemu nie działa. Proszę o pomoc
Bios koleźko!!! BIOS, To sie nazywa – IDE Auto Detection
Niestety próbowałem odinstalować i zainstalować ponownie ale nic. Co prawda komputer wykrywa cd ale na tym się kończy. w meneger urządzeń pojawia się taki komunikat:
"System Windows pomyślnie załadował sterownik urządzenia dla tego sprzętu, ale nie moźe odnaleźć urządzenia sprzętowego. (Kod 41)"
"System Windows pomyślnie załadował sterownik urządzenia dla tego sprzętu, ale nie moźe odnaleźć urządzenia sprzętowego. (Kod 41)"
jak nie pomoze to pisz p481o@wp.pl
Witam :)
sprobuj cos takiego
ctrl +r wpisz "msinfo32"
pownino Ci sie otworzyc okno z informacjamii o systemi , wybierz zakladke multimedia i zobacz czy jest tam twoj cdrom
jezeli go tam nie ma to postaraj sie postepowac jakgdybys instalowal go pierwszy raz
nie wiem moze pomoze
serwus
sprobuj cos takiego
ctrl +r wpisz "msinfo32"
pownino Ci sie otworzyc okno z informacjamii o systemi , wybierz zakladke multimedia i zobacz czy jest tam twoj cdrom
jezeli go tam nie ma to postaraj sie postepowac jakgdybys instalowal go pierwszy raz
nie wiem moze pomoze
serwus
Strona 1 / 1