Pilne – Komputer raz sie uruchamia a raz nie
Moja konfiguracja to Celeron 2GHz, plyta Asus P4S–X Series, 512 MB Ram, HDD 40GB, DVD, GeForce2 oraz nagrywarka. Temat mojego posta to moj głowny problem. Komputer raz da sie uruchomic a raz nie. Nie instalowalem nowych programow ani nowego sprzetu. Trwa to juz tydzien. Dociskalem wszystkie tasmy, oczyscilem gniazda tak grafiki jak i pamieci. I nic to nie pomoglo. Pomyslalem ze to moze zasilacz nie wyrabia ale swego czasu pracowal z wiekszym obciazeniem (drugi dysk i podkrecony Radeon9550) i wszystko bylo ok. Czasami bywa tak ze kompa da sie wlaczyc ale pochodzi z 10 minut po czym sam sie wylancza:( czasami krocej. Znamienne jest to ze czesciej sie uruchamia gdy jest odlaczona myszka lub klawiatura a najlepiej jak kable nie sa wogole podlaczone do portow. Wtedy dioda na plycie glownej rozpala sie jasniej no i komp startuje ale tylko czasem. Sprawdzalem mysz i jest ok, klawiatura tez. Odlaczenie napedow optycznych nie powoduje rozjasnienia sie diody. Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy?? Czy to oznacza ze mam zrabane porty na plycie glownej?? a moze to wina wlacznika a dokladniej mikrostyku?? Prosze o szybki odpowiedzi bo nie wiem kiedy znow mi sie komp wlaczy
Pozdrawiam i czekam na pomoc
Pozdrawiam i czekam na pomoc
Odpowiedzi: 3
Kup nową 4 do 5 zł.
I tylko miernik cyfrowy napięcia – ma mieć powyźej 3V.
Program Everest,ale programami i ich odczytami się nie sugeruj i kup nową.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183
I tylko miernik cyfrowy napięcia – ma mieć powyźej 3V.
Program Everest,ale programami i ich odczytami się nie sugeruj i kup nową.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183
A wiec tak: wszystkie komponenty kompa sprawdzalem u brata i jest ok, kondensatory sa ok, na plycie nie ma plam czy tez jakis innych podejrzanie wygladajacych elementow. Zostal mi zasilacz to zrobie wkrotce. Natomias jak mozna sprawdzic baterie z plyty glownej?? Nie mam w domu miernika, czy istnieje jakis program ktorym mozna sprawdzic jej stan?? Jesli jest to prosze podaj mi jego nazwe, oraz miejsc gdzie mozna zobaczyc odczyt w nim. Jeszcze jedno bateria ma 2 rysy na powierzchni stykowej ale to chyba nie jest przyczyna... Narazie dzieki za pomoc i prosze o szybka odpowiedz w sprawie baterii
Na początek podmień zasilacz i zobacz – nie patrz źe kiedyś chodził.
Wyjmij baterię z płyty – zresetuj bios, załóź nową lub sprawdź starą ma mieć powyźej 3V i ustaw bios.
Sprawdź kondensatory elektrolity na płycie czy nie napuchnięte i nie wylane.
Trzeba przetestować wszystkie elementy kompa na innym kompie,pamięć,dysk,procesor,karte grafiki i peryferia,mysz i klawiature.
Jak to wszystko dobre zostaje płyta główna.
Ale coś wygląda na płytę główną.
Wyjmij baterię z płyty – zresetuj bios, załóź nową lub sprawdź starą ma mieć powyźej 3V i ustaw bios.
Sprawdź kondensatory elektrolity na płycie czy nie napuchnięte i nie wylane.
Trzeba przetestować wszystkie elementy kompa na innym kompie,pamięć,dysk,procesor,karte grafiki i peryferia,mysz i klawiature.
Jak to wszystko dobre zostaje płyta główna.
Ale coś wygląda na płytę główną.
Strona 1 / 1