Pierwsze kroki z siecią 2xXP + Chello
Witam Serdecznie.
Właśnie zaczynam walkę z podłączeniem dwóch kompów pod neta, oraz moźliwość udostępniania plików między nimi.
I komp :
Nazwa kompa: HOOB–NET
Grupa robocza: DOM
1 karta sieciowa: Motorola SurfBoard 4200 USB (chello)
2 karta sieciowa: Realtek RTL8139 Family PC
System: XP pro
– do tego kompa jest podpięty internet Chello.
II komp :
Zestaw komputerowy HP (karta sieciowa zintegrowana na płycie)
Nazwa kompa: HOOB–SIEC
1 karta sieciowa: Realteak RTL8139 Family PC
Zgodnie z zaleceniami kaźdemu kompowi nadałem inną nazwę, loguje się z hasłem, ustawiłem ręcznie adresy IP:
Komp I:
IP: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.2 ( IP II kompa )
Komp II:
IP: 192.168.0.2
Brama: 192.168.0.1 ( IP I kompa )
Problem polega w tym, źe jeśli powpisuje te wszystkie IP, maski i bramy, to nie mam netu, ani tym bardziej nie mogę nic udostępnionego na jednym kompie zobaczyć na II. Abym mógł z netu spowrotem korzystać, te połączenie 3 muszę wyłączyć, tak jak jest na fotce. Please help me.
Jeszcze wcześniej w międzyczasie jak chciałem przez sieć wejść na tego drugiego kompa przykładowo KOMP–SIEC wyskakuje mi taki komunikat:
HELP
Właśnie zaczynam walkę z podłączeniem dwóch kompów pod neta, oraz moźliwość udostępniania plików między nimi.
I komp :
Nazwa kompa: HOOB–NET
1 karta sieciowa: Motorola SurfBoard 4200 USB (chello)
2 karta sieciowa: Realtek RTL8139 Family PC
– do tego kompa jest podpięty internet Chello.
II komp :
Zestaw komputerowy HP (karta sieciowa zintegrowana na płycie)
Nazwa kompa: HOOB–SIEC
1 karta sieciowa: Realteak RTL8139 Family PC
Zgodnie z zaleceniami kaźdemu kompowi nadałem inną nazwę, loguje się z hasłem, ustawiłem ręcznie adresy IP:
Komp I:
IP: 192.168.0.1
Brama: 192.168.0.2 ( IP II kompa )
Komp II:
IP: 192.168.0.2
Brama: 192.168.0.1 ( IP I kompa )
Problem polega w tym, źe jeśli powpisuje te wszystkie IP, maski i bramy, to nie mam netu, ani tym bardziej nie mogę nic udostępnionego na jednym kompie zobaczyć na II. Abym mógł z netu spowrotem korzystać, te połączenie 3 muszę wyłączyć, tak jak jest na fotce. Please help me.
Jeszcze wcześniej w międzyczasie jak chciałem przez sieć wejść na tego drugiego kompa przykładowo KOMP–SIEC wyskakuje mi taki komunikat:
HELP
Odpowiedzi: 4
Po co wpisales w komp I brame :?: Co do udostepniania plikow to przeczytaj to a tak wogole to przejrzyj przyklejony temat w tym dziale autorstwa EL NINO
Wydaje mi się, źe zrobiłem wszystko zgodnie z tymi wskazówkami co były na tych stronach, ale nadal lipa. Wyświetla mi się komunikat jak chcę wejść w otoczeniu sieciowym na drugiego kompa, źe nie mam uprawnień :( ktoś ma jakiś pomysł co mogę jeszcze sprawdzić?
Mam pytanie. Czy w tym okienku Połączenie sieciowe, powinienem mieć dwa połączenia lokalne, czy tylko jedno ?
poszukaj w wyszukiwarce na forum i pod adresem http://www.google.pl/search?hl=pl&q=konfiguracja+sieci+lan&lr=lang_pl
Niezapomnij o http://infojama.pl/
Niezapomnij o http://infojama.pl/
Strona 1 / 1