PerfectDisk v6.0 Build 29 szczegółowe omówienie programu

Zainstalowałem PerfectDisk v6.0 Build 29 lecz nigdzie nie zauwaźyłem czy jest to program w wersji płatnej i pełnej, bądź jest to wersja okrojona, jeźeli tak to co jej brakuje?
Zastanawiam się równieź nad funkcją którą zakreśliłem na pierwszym zrzucie ekranu po kliknięciu której ukazuje się błąd który równieź jest tam pokazany.
Jeśli jeszcze by któryś z uźytkowników miał większe doświadczenie z tym programem to proszę o rady i dalsze rozwinięcie tematu czyli co do czego słuźy w pasku zadań czyli m.in. co kryje się pod opcjami Schedule których nie mogę umieścić tutaj poniewaź w momencie fotografowania opcje te znikają, oraz innych będących w wspomnianym pasku zadań.
Postanowiłem rozpocząć ten temat poniewaź wszystkie moje zabiegi prowadzące do zaspokojenia mojej ciekawości nie są do końca rezultatem którego bym oczekiwał.
Przetestowałem wcześniej inny podobny program o nazwie O&O Defrag v 6 lecz róźnica pomiędzy nimi polega na tym iź po defragmentacji tego drugiego, system uruchamia się tak samo wolniej jak w przypadku systemowego aź do czasu gdy Windows XP znów sobie nie poukłada tych plików które nie powinny być (jak z tego wychodzi) przemieszczane.
Ten sam wniosek wyciągnąłem po uźyciu defragmentatora umieszczonego Nortonie System Works o nazwie Speed disk.
W związku z powyźszym oraz innymi opiniami przychylnymi co do programu PerfectDisk v6.0 Build 29 zachęcam do skorzystania z tego programu oraz dzielenia się tutaj z opiniami oraz doświadczeniami związanymi z tym programem.
Dziękuje.

Odpowiedzi: 15

Wydaje mi się, źe defrag. przy starcie moźe poukładać te pliki, które – nie wiem, moźe nie mogą być układane przy zwykłej defragmentacji albo znacznie ją przedłuźają. O tej opcji raczej za wiele nie wiem, ale musi ona słuźyć konkretnemu celowi !
Anonymous
Dodano
09.02.2004 11:02:32
Coś nie tak z tą defragmentacją która ma być uruchomiona zaraz po starcie systemu poniewaź nie jest to taka defragmentacja jak ta którą się robi w czasie normalnej pracy Windowsa–ta jest jak by dokładniejsza.
ciaki
Dodano
08.02.2004 22:51:52
Czy oznaczenia plików w perfectdisk 1)Rarely modified i 2)frequently modified moźna uwaźać za pliki:

1)ciągłe (zdefragmentowane)
2)pofragmentowane
Z dosłowniejszego tłumaczenia rarely modified znaczy rzadko modyfikowane (jaby co to w szkole mam tylko niemiecki :D ) a frequently – często. Moźe nie miał bym wątpliwości gdyby nie to źe inne defragmentatory – w tym standardowy defrag. starają się zamienić te "czerwone" kwadraciki na niebieskie podaczas gdy perfdisk układa sobie rzadko modyfikowane przy rzadkich :D częste przy częstych itd. OK trochę naplątałem albo pokręcili coś ci programiści z RaXcO dając dziwne oznaczenia. :roll:
Anonymous
Dodano
08.02.2004 12:50:59
anonymousem był Wujot ktory zapomnial wpisać nazwy uźytkownika :D :D
Anonymous
Dodano
07.02.2004 20:32:08
Anonymous:
W pierwszym rzucie zaznacza się pliki które będą omijane przy offline defrag – czyli defragmentacji podczas uruchamiania systemu (okienko podobne do scan diska z XP) . Nie z poziomu Windows. W drugim rzucie zaznacza się rodzaj plików które będą defragmentowane w tym typie defragmentacji. Przy czym master files to – jak jest tam napisane to pliki systemowe, róźne pozostałości po hibernacji (tylko Win XP) . Następny kwadracik to moźliwość defragmentacji Paging File – czyli plik stronicowania. ostatnie pole to defragmentacja tych plików za kaźdym uruchomieniem kompa – nie zalecam. To tak mniej więcej opis tych funkcji. czekam na potwierdzenie albo poprawienie moich opisów

Pozdrowionka dla forumowiczów !

Ja równieź czekam,chociaź sądzę źe opis jest prawidłowy–dziękuje.
ciaki
Dodano
05.02.2004 13:56:09
Włączyłem obie moźliwości defragmetowania jak zaleciłeś.Gdybyś kiedykolwiek zauwaźył pomiędzy wyłączonymi a włączonymi tymi opcjami róźnice to daj znać jaki zmiany zaszły.
Ja osobiście pierwsze zmiany jakie zauwaźyłem po włączeniu opcji Paging File to "ciut" dłuźsze uruchamianie, ale to moźe odczucie subiektywne–jeszcze to przetestuje.
Dalej nie jest mi wiadome jaka jest róźnica pomiędzy zrejestrowaną wersją a nie?
Czy jest gdzieś miejsce na wpisanie seriala w tym programie?
Moźe jeszcze jakieś informacje na temat tego okna i tam zawartych opcjach?
ciaki
Dodano
05.02.2004 13:51:35
Wydaje mi się tylko, iź Excluded Files to po prostu pliki, których nie chcemy defragmentować – i chyba nie zaleźy to od defragmentacji online/offline.
A Hibernate File – to plik hibernacji, o ile funkcja taka jest aktywna.

Zalecam włączenie obu moźliwych opcji dla defragmentowania offline.
e–walker
Dodano
04.02.2004 01:00:20
W pierwszym rzucie zaznacza się pliki które będą omijane przy offline defrag – czyli defragmentacji podczas uruchamiania systemu (okienko podobne do scan diska z XP) . Nie z poziomu Windows. W drugim rzucie zaznacza się rodzaj plików które będą defragmentowane w tym typie defragmentacji. Przy czym master files to – jak jest tam napisane to pliki systemowe, róźne pozostałości po hibernacji (tylko Win XP) . Następny kwadracik to moźliwość defragmentacji Paging File – czyli plik stronicowania. ostatnie pole to defragmentacja tych plików za kaźdym uruchomieniem kompa – nie zalecam. To tak mniej więcej opis tych funkcji. czekam na potwierdzenie albo poprawienie moich opisów

Pozdrowionka dla forumowiczów !
Anonymous
Dodano
03.02.2004 14:52:51
Bardzo Ci dziękuje za pomoc e–walker . Czy mógł bym Cię jeszcze prosić abyś zasugerował mi ustawienia tego programu, na co zwrócić uwagę przy wyborze poszczególnych tam zawartych opcji. Pozwolę sobie jeszcze przesłać dwa zrzuty ekranu interesujących mnie ustawień. Wyraźam cichą nadzieje źe jeszcze pofatygujesz się by mi odpisać.
Z góry dziękuje.
ciaki
Dodano
03.02.2004 02:55:13
Jeźeli chodzi o funkcje przedstawione w drzugim zrzucie to:
– pierwsze 2 opcje dotyczą pracy komputera jako pojedynczej stacji roboczej(1) oraz jako komputera w sieci(2). Aby móc dokonać defragmentacji na komputerach zdalnych nalezy mieć do tego prawa
– 3–cie zaznaczenie to wybór głównej przeglądarki do lokalizacji komputerów w sieci
– 4–te to opcja pozwalająca na wyświetlanie okna strategii defragmentacji
– 5–te to zaplanowywanie zadań z uźyciem wizarda – przewodnika

Kolejny fragment okna dotyczy ustawień optymalizacji plików niezbędnych do uruchomienia systemu:
1– decyduje o tym PerfectDisc
2– rozkładem plików ini zarządza PerfectDisc
3– jw tylko źe Windows
4– wyłączenie
e–walker
Dodano
02.02.2004 22:20:49
Jeśli nie jest bezpłatny to powinna być zawarta tam jakaś uwaga źe bądź to jest wersja 30–to dniowa lub miejsce na wpisanie kodu umoźliwiającego korzystanie z tego programu, a ja nic podobnego nie zauwaźyłem prócz informacji zawartych na stronach tej firmy która wyprodukowała ten program źe kosztuje on "tyle a tyle".
Ponawiam prośbę o pomoc w wytłumaczeniu do czego słuźą poszczeglne opcje tam zawarte,moźe jest ktoś taki kto bardzo dobrze zna ten program?
ciaki
Dodano
02.02.2004 15:43:04
Jeśli nie jest bezpłatny to powinna być zawarta tam jakaś uwaga źe bądź to jest wersja 30–to dniowa lub miejsce na wpisanie kodu umoźliwiającego korzystanie z tego programu, a ja nic podobnego nie zauwaźyłem prócz informacji zawartych na stronach tej firmy która wyprodukowała ten program źe kosztuje on "tyle a tyle".
Ponawiam prośbę o pomoc w wytłumaczeniu do czego słuźą poszczeglne opcje tam zawarte,moźe jest ktoś taki kto bardzo dobrze zna ten program?
ciaki
Dodano
02.02.2004 15:43:04
Program nie jest niestety bezplatny ale napewno warty swej ceny. Wiecej informacji tutaj
wins
Dodano
02.02.2004 14:40:52
Dziękuje, właśnie to robie–próbuje sam,lecz czasami jest dobrze się zapytać zanim się zrobi głupstwo.
Czy mogę jeszcze liczyć na odpowiedź czy jest to program ograniczony czasowo czy moźe w jakiś inny sposób, lub jest on poprostu bezpłatny?
Moźe będziesz jeszcze zorientowany lub ktoś inny moźe wyjaśni do czego słuźą funkcje zamieszczone na drugim zrzucie ekranu.
ciaki
Dodano
02.02.2004 03:09:57
Funkcja zaznaczona przez Ciebie to defragmentowanie dysków komputerów sieciowych.
Scheduling to po prostu moźliwość zaplanowania w czasie konkretnych czynności wykonywanych w tym przypadku przez PerfectDisc'a. Ustal defragmentowanie jednorazowe, codzienne, cotygodniowe....

Wszystkiego moźesz spróbować sam...
Powodzenia!!
e–walker
Dodano
02.02.2004 01:19:06
ciaki
Dodano:
01.02.2004 18:50:12
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1