Pentium 4 Presccot?

Kupiłem niedawno P4 Prescott LGA 775 mam wentylator boxowy ktory wyje jak odkurzacz mozecie mi powiedziec jaki jest dobry wentylator cichy i nie za drogi....?i jeszcze czy jak wentylator obraca sie 4000RPM to jest normalnie?

Odpowiedzi: 2

Tak, no Prescoty wydzielają dość duźo ciepła – dlatego te boxowe chłodzenie musi być dość wydajne – no i właśnie robią duźo szumu. A w sumie to troche dziwne, bo słyszałem, źe coolerki Intela są dość dobre i ciche. Moźe to zaleźy od konkretnego egzemplarza?
Jeśli bardzo chcesz cichego Pentium4 (a koszty nie są problemem), to zainteresuj się chłodzeniem pasywnym. Dobry Heat pipe załatwi sprawę nawet bez wentylatora. A jak dodasz jakiś wolno obrotowy wentylek, to moźesz się cieszyc cichym kompem.. i chłodnym jednocześnie.
Jak wolisz coś tańszego – to jakiś dobre chłodziwo miedziane z cichym kręciołkiem teź załatwi sprawę – nawet 2 razy taniej.
evil44
Dodano
23.04.2005 15:14:24
Tak, obroty wentylatora OK.
Dla upewnienia popatrz po dłuźszej (>2 godzinnej) pracy w BIOSie ile procesor ma stopni.

Nie trzeba od razu wyrzucać w błoto pieniędzy, lepiej nasmarować łoźyska wentylatora :)
mrTom
Dodano
23.04.2005 11:08:45
Pirat
Dodano:
23.04.2005 07:36:24
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1