PC z 3 sieciówkami / Udostepnianie netu
Szukałem podobnego tematu ale nieznalazłem.
Mam taki problem:
Chcę zrobic tak by komputer na systemie WINXPPROFPL, w którym są umieszczone 3 karty sieciowe udostępniał internet z jednej karty sieciowej na 2 pozostałe karty sieciowe:
Chcę by z karty sieciowej pierwszej ent był na obydwu 2 innych kartach, jak daje by z K.1 było udpstepnianie połączenia sieciowego, to tylko PC podpiety do jednej karty ma to połączenie a 2 PC juz nie :(.
Co zrobic ?.
Mam taki problem:
Chcę zrobic tak by komputer na systemie WINXPPROFPL, w którym są umieszczone 3 karty sieciowe udostępniał internet z jednej karty sieciowej na 2 pozostałe karty sieciowe:
|––––>Karta Sieciowa nr. 2
Internet KartaS nr. 1–––––|
|––––>Karta sieciowa nr. 3
Chcę by z karty sieciowej pierwszej ent był na obydwu 2 innych kartach, jak daje by z K.1 było udpstepnianie połączenia sieciowego, to tylko PC podpiety do jednej karty ma to połączenie a 2 PC juz nie :(.
Co zrobic ?.
Odpowiedzi: 7
XP bez SP2 –> zakladka Zaawansowane wlasciwosci polaczenia sieciowego, przycisk Ustawienia na dole
XP z SP2 –> to samo, oraz dla programow Ustawienia zapory, zakladka Wyjatki
XP z SP2 –> to samo, oraz dla programow Ustawienia zapory, zakladka Wyjatki
nic niejest potrzebne poradziłem sobie, trzeba było zrobic mostek, pomiedzy eth2 eth3 :)
teraz jak na xp udostepniac porty i blokowac :)
teraz jak na xp udostepniac porty i blokowac :)
Troche trzepniety bylem :lol:
Uzywasz jakiesgos programiku do rozdzielania polaczenia czy korzystasz z mechanizmow Windows?
Bo jesli to drugie – to jednak polecam Ci jakis programik – WinGate lub SyGate, z reszta pełno tego.
Co Ci da taki programik – ano łatwosc w stworzeniu dwoch podsieci, takze internet bedzie chulal na jednym i na drugim interfejsie.
Teoretycznie wyglada to tak:
Adres [eth1] jest barmka dla 1 kompa
Adresem IP jest np.: 192.168.0.2/24
Adres [eth2]jest bramką dla drugiego.
Adres IP to np.: 192.168.1.2/24
DNS sa takie same jak dla eth0 (na obu kompach)
Uzywasz jakiesgos programiku do rozdzielania polaczenia czy korzystasz z mechanizmow Windows?
Bo jesli to drugie – to jednak polecam Ci jakis programik – WinGate lub SyGate, z reszta pełno tego.
Co Ci da taki programik – ano łatwosc w stworzeniu dwoch podsieci, takze internet bedzie chulal na jednym i na drugim interfejsie.
Teoretycznie wyglada to tak:
––––– [eth1] 192.168.0.1/24
INTERNET – [eth0]
––––– [eth2] 192.168.1.1/24
Adres [eth1] jest barmka dla 1 kompa
Adresem IP jest np.: 192.168.0.2/24
Adres [eth2]jest bramką dla drugiego.
Adres IP to np.: 192.168.1.2/24
DNS sa takie same jak dla eth0 (na obu kompach)
moze tak to narysuje:
|––>[PC1]Karta Sieciowa 2 –>PC2
[PC 1] Karta sieciowa 1–––>
|––>[PC1]Karta Sieciowa 3 –>PC3
[PC1] = winxp
PC2 = winxp
PC3 = winxp
pl_kuba:polaczenia sieciowe ––> polaczenie lokalne (karta sieciowa 1) ––> wlasciwosci ––> zaawansowane ––> zezwalaj innym uzytkownikom....
ty chyba jestes slepy co ja nabazgralem :), pisze ze jak tak robie to tylko na jednej sieciowce jest net..... a na drogiej niema
Odpuscic sobie ICS i zainteresowac sie SyGate badz WinGate.
co co co ???
Odpuscic sobie ICS i zainteresowac sie SyGate badz WinGate.
polaczenia sieciowe ––> polaczenie lokalne (karta sieciowa 1) ––> wlasciwosci ––> zaawansowane ––> zezwalaj innym uzytkownikom....
Strona 1 / 1