Patrzę i nie widzę, gdzie ustawia się hasało na zasoby?
W windows 98 bylo to proste: prawy klik myszy i określasz haslo i typ dostępu do udostępnionego zasobu. W WinXP (Home Edition) jest to tak proste, źe aź trudne, nie mogę wyczajć gdzie się ustawia te hasło! Wszyscy inni uźytkownicy mają hasła, a ja mam 50 filmów więc non stop ktoś coś pobiera i mi muli kompa.
Pomóźcie ślepemu :(
pozdrawiam Paszczak
Odpowiedzi: 6
wolał bym mniej bezpieczeństwa ale bez NTFS, poza tym panuje terror w sieci odkąd poznałewm program LANguard, fajna rzecz, mozna duzo się dowiedzieć o sieci i kompach, a najlepsza jest opcja łamania hasła w 9x! W tym momencie cieszę się źe mam XP
Hackerem moźe nie zostanę ale napewno wypatrzę trojana jak by się gdzieś zalągł
Hackerem moźe nie zostanę ale napewno wypatrzę trojana jak by się gdzieś zalągł
Dobrze rozumiesz Paszczak, bo matid dobrze to wylozyl.
Systemy NT maja troche inne zalozenia bezpieczenstwa a jeszcze wieksze mozliwosci ustawiania dostepu do udostepnionych zasobow daje system postawiony na NTFSie.
Systemy NT maja troche inne zalozenia bezpieczenstwa a jeszcze wieksze mozliwosci ustawiania dostepu do udostepnionych zasobow daje system postawiony na NTFSie.
to prawda, zamieszałeś
ale mniejwięcej kojarzę, czyli mogę udostęponić coś komuś lub nie, nie ma moźliwości hasła bo jest niepotrzebne, bo ja z góry ustawiam czy ktoś moźe korzystać z zasobów czy nie
dobrze to zrozumiałem?
ale mniejwięcej kojarzę, czyli mogę udostęponić coś komuś lub nie, nie ma moźliwości hasła bo jest niepotrzebne, bo ja z góry ustawiam czy ktoś moźe korzystać z zasobów czy nie
dobrze to zrozumiałem?
Chodzi o to źe nie da się udostępnić danego zasobu "na hasło". Da się udostępnić danemu uzytkownikowi..
Np jak twoj kumpel loguje sie na swoj komputer, np. user: asd haslo: zxc to ty mozesz ustawic, zeby ten zasob byl dostepny dla uzytkownika asd z komputera qwe ktory sie zalogowal haslem zxc.
Na tym to polega :P
[ale namieszalem :D]
Np jak twoj kumpel loguje sie na swoj komputer, np. user: asd haslo: zxc to ty mozesz ustawic, zeby ten zasob byl dostepny dla uzytkownika asd z komputera qwe ktory sie zalogowal haslem zxc.
Na tym to polega :P
[ale namieszalem :D]
EL ZAQRKA:W systemach z rodziny NT nie ma czegos takiego jak udostepnianie na haslo. Tutaj udostepnia sie zasoby dla konkretnego usera (konta z zalozonym haslem)
Nie chodzi mi o konkrety jak to zrobić? Chcial bym poznać zasadę działania tego udostępniania, z wykonaniem tego to sobie poradzę. Jestem (byłem) uźytkownikiem 9x i to co mówisz jest dlamnie niepojete, istne czary mary
pozdrawiam
Paszczak
W systemach z rodziny NT nie ma czegos takiego jak udostepnianie na haslo. Tutaj udostepnia sie zasoby dla konkretnego usera (konta z zalozonym haslem). Xp HE jest okrojony w porownaniu do Prof, ale mozna to proste udostepnianie obejsc. Wystarczyloby gdybys poszukal na forum, bo juz o tym bylo. http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=4577
Strona 1 / 1