Pasta
Jaką drodzy internauci polecali byście pastę termiczną pod procesor Athlona, bo muszę kupić.
Z powaźaniem
Krzychumag.
Z powaźaniem
Krzychumag.
Odpowiedzi: 13
To – http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=103_78_79&products_id=1081
+
to – http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=30_66&products_id=973
+
to – http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=30_66&products_id=973
A powiedzmy za 200 zł co polecał.
W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz, a Pentagramy naleza do najwydajniejszych chlodzen:
http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=103_78_79&products_id=472
http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=103_78_79&products_id=472
ze 100 złi tu mam prośbe napisz co polecasz.
To zalezy od tego ile zamierzasz wydac na to chlodzenie funduszy i jak bardzo Ci sie na boxowym collerze grzeje ?
Dodam jeszcze ze mama płytę Epox 8rda3(Socket A)
Przepraszam źe pytam a jaki byś polecał chłodzenie procesora (niedrogie) go ja mam Igloo 2470 Light.
Przy zastosowaniu pasty glownym czynnikiem jest temperatura. Przy takim Arctic Silver po jej zastosnowaniu, odpowiednim nalozeniu i dobrym wygrzaniu, mozliwe jest zbicie temperatury nawet o 12 stopni Celcjusza w porowaniu ze zwylka pasta.
U mnie przykladowo:
Zwykła pasta – 55*C w stresie
Arctic Ceramique – 49*C w stresie
Arctic Silver – 44*C w stresie
Roznica jest zauwazalna...
Pozatym kiepskie pasty zbyt szybko sie wygrzewaja, zaczynaja twardniec od ciepla i sie wykruszac, traca swoje wlasciwosci termoprzewodzace i po pol roku potrzebna jest wymiana, bo widac to chocby po wzroscie temperatury.
Ja mialem na standardowym boxowych chlodzeniu i lepiku do niego przyklejonym:
56*C w stesie przy 3800rpm i huku nie do wytrzymania
Na Arctic Silver + Arctic Freezer 4:
42*C w stesie, 2000rpm i bloga cisza
Ostatnio testowalem Scythe Ninja + Akasa Amber 120mm + Arctic Silver:
38*C stres , 1000rpm i jeszcze wieksza cisza :wink:
U mnie przykladowo:
Pozatym kiepskie pasty zbyt szybko sie wygrzewaja, zaczynaja twardniec od ciepla i sie wykruszac, traca swoje wlasciwosci termoprzewodzace i po pol roku potrzebna jest wymiana, bo widac to chocby po wzroscie temperatury.
Przy zastosowaniu pasty glownym czynnikiem jest temperatura. Przy takim Arctic Silver po jej zastosnowaniu, odpowiednim nalozeniu i dobrym wygrzaniu, mozliwe jest zbicie temperatury nawet o 12 stopni Celcjusza w porowaniu ze zwylka pasta.
U mnie przykladowo:
U mnie przykladowo:
myślałem źe to bez większej róźnicy jaka pasta.ja sam na swojego athlona 1800 xp+ wrzuciłęm jakąś tandetę którą dostałem w sklepie za darmo[chociaź cięzko było znaleźć takie sklep źeby mieli] czy nic się nie stanie z tym?moźe być?
NO czyli bez oslony na rdzen, w takim razie tak jak pisalem wyzej i jezeli procek jakos drastycznie sie nie grzeje Arctic Ceramique. Ewentualnie Arctic Silver 5 lub OCZ Ultra 5+, dwie ostatnie sa na bazie srebra, producent zastrzega sie ze pasta nie przewodzi pradu, ale jak wiemy srebro jest jego idealnym przewodnikiem a w twoim athlonie wszystko jest odkryte... Ale nie powinno byc problemow przy dobrze nalozonej pascie (na bazie srebra) na rdzen i nie upapraniu nia dokola wszystkiego. Achlodzenie takze zmnieniasz, czy tylko paste ?
Athlon 2000
Hmmm, nie napisałes jaki to Athlon...
Wiec jesli masz nowszego Athlona z osłona na rdzeniu to zastosuj Arctic Silver 5 lub OCZ Ultra 5+ na bazie srebra, obie pasty wedlug zapewnien producenta nie przewodza pradu.
Jesli masz Athlona bez oslony to mozna zastosowac Arctic Ceramique.
Wiec jesli masz nowszego Athlona z osłona na rdzeniu to zastosuj Arctic Silver 5 lub OCZ Ultra 5+ na bazie srebra, obie pasty wedlug zapewnien producenta nie przewodza pradu.
Jesli masz Athlona bez oslony to mozna zastosowac Arctic Ceramique.
Strona 1 / 1