Partycjonowanie, LiveCD, IE, i inne problemy w Viście
Dwa tygodnie temu kupilem sobie laptop 1,46Ghz, 1Gb, Grafika Intel do 256Mb.
Mieszkam w Wielkiej Brytanii, a wiec zainstalowali mi Windows Viste Home Premium chyba OEM oczywiscie angielska ;), mam partycje recovery i prawo do wypalenia jednej plyty
recovery, oczywiscie mam naklejke na spodzie laptopa.
Pierwsza rzecz, która chcialem zrobic to zrobic druga partycje, wiec postujac na pclabie wywnioskowalem ze najlepszy bedzie do tego Ubuntu 7.10PL, jako ze Partition Magic
rzekomo nie dziala pod Vista,
Okey nagralem Ubuntu na na plytke odpala sie przy starcie, ale czekalem kolo 2,5godziny i nic się nie pokazało innego niż Napis z wersja linuxa i autorem. Plytka caly czas jakby sie czytala, i wkoncu stracilem cierpliwosc i wylaczylem to. Nie wiem czego to jest wina u was tez tak dlugo to trwa?
Znacie jakies szybsze wersje livecd? Zeby dalo podzielic sie dysk na partycje? Bo przeciez szybciej bym podzielil to z dyskietki win98 o ile bym mial naped dyskietek :p i partycja nie byla ntfs,
prosze o podanie jakis szybszych live cd/rescue disc'ów.
[b]edit:[/b] Znalazłem sobie takie coś jak GParted czy powinnem nagrać sobie tylko ten program, czy może to http://www.sysresccd.org ? Które zawiera gparted w sobie, zależy mi też natym żeby móc wejść do internetu żeby spytać na forum czy znają rozwiązanie na problem, czy sprawdzić sobie maila, no i zależy mi na tym żeby nie wgrywało się to więcej niż 30-60 minut bo to naprawde mnie denerwuje... Jest może jeszcze coś szybszego?
Bo rozumiem chyba, że Ubuntu potrzebuje czasu żeby wgrać sterowniki do RAMu, czyż nie?
Drugie pytanie gdzie w notatniku znajde opcje z widnowsa xp zwijanie wierszy? Nie mozliwe zeby czegos takiego nie bylo, albo ja jestem slepy heh wlasnie znalazlem jako, ze pisze
wlasnie tego posta w notepadzie!!! LOL Format>Word Wrap.
Trzecie pytanie czemu czasem, a na niektórych stronach zawsze w IE pojawia sie komunikat:
Internet Explorer cannot display the webpage....
Jak daje diagnose connection problems, nic nie znajduje.
Czasem nawet na google tak jest dopiero za któryms razem pójdzie a np darkwar**.pl w ogóle nigdy nie wszedl.
Czego to moze byc wina? Wspomne, ze kradne sygnal od sasiada ale sygnal jest bdb, a w ogóle to chyba nie korzysta on z internetu, bo jeszcze nigdy nie zauwazylem spadku transferu
czy cos moze tylko stronki on oglada. Czy moze on miec jakis program lub tak skonfigurowany router albo cos ze blokuje stronki. Wiem, źe 90% osób czytających to by chcialo napisac zmien IE na
jakas normalna przegladarke FF albo Opera i tu was zdziwie, bo próbowalem na obu i jest to samo,
Czwarte pytanie jak wylaczyc zbedne pytania, poniewaz system pyta sie czasem po 2-3 razy najpierw czy to ja chce otworzyc aplikacje, czy jestem administratorem, czy na pewno chce
uruchomic ten program i takie tam. Czy jest to bezpieczne zeby wszystkie programy wlaczac jako administrator czemu nie dzieje sie tak automatycznie?
Piate pytanie co moze powodowac plik hook.dll przechwytuje komendy z klawiatury? Czy moge zobaczyc jego zródlo jakims programem?
Poniewaz natknalem sie na sposób na zcracowanie programu do pewnej gry nie chce mówic jakiej, polegalo to na zmienienie 3 wartosci winhexem i wpisaniu ogólnie dostepnych danych
z czyjejs rejestracji, sposobów takich bylo pelno, ale z reguly sam winhex byl juz keyloggerem lub trojanem, a tu winhex okolo 1mb wszystkie pliki *.exe w folderze czyste na
jottim, po zabawie winhexem poradnik podawal link do cracka który tez byl czysty na jottim i podmienial plik hook.dll w programie który crackowalem. Potem program dzialal, ale
po chwili grania w ta gre otwieral sie IE z adresem strony na którym byl download cracka i po / byl napisany mój numer konta i password, wiec zmienilem szybko haslo na inne.
Dzieje sie tylko tak gdy otworze sama gre, gdy otworze gre i zcrackowany program nie otwiera sie IE aha zeby scracowany program dzialal trzeba uruchomic i gre i program jako
administrator. Jakies rady? Hijackthis raczej nic nie lapie, moze z wlaczona gra skanowac?
Szóste pytanie pisze sie zcrackowal czy scrackowal? A moze inaczej?
Wiem, ze moge dostac odpowiedz ze na taki sprzet zainstaluj xp, hmm, ale mi tu dobrze i w koncu mam legalny system :P
Siódme pytanie jakie smieci moge usuwac w viscie gdzie znajduja sie tempy? Ogólnie usuwam z IE póki co tylko tzn. Delete Browsing History > Delete All
Wiem, ze w xpku wywalalem tez smieci w c/windows/temp widze ze tu tez takie sa moze jest jakis dobry programik do tego gdzie moge wybrac sobie np. oczysc rejestr, oczysc
pozostalosci po programach, oczysc historie przegladania witryn internetowych itd. tylko taki zeby byl na pewno pod viste, jesli nie, to prosze o podanie sciezek folderów z
niepotrzebnymi plikami i gdzie sie co znajduje.
Ósme pytanie denerwuje mnie miganie przy wlaczaniu filmu w Allplayerze wczesniej jeszcze mi komunikat dawalo ze schemat czy cos zostalo dostosowane do programu lub cos w tym
stylu, teraz tylko miga bo wylaczylem ten komunikat, ogólnie to tak jakby zmienialo pasek zadan na nieprzezroczysty, bo normalnie to widze kawaleczek tapety pod nim, a jak wlacze
allplayera to zmienia sie tak jakby caly czarny (nieprzezroczysty) Da sie cos z tym zrobic? Nie chce zmieniac na standard widnows bo jest duzo brzydszy niz w windows xp, nie wiem
tez czy mam wole aero nie wiem jak to sprawdzic, wylaczyc?
[b]edit:[/b]Przeczytałem FAQ i mam aero, ale nie wiem czy mi musi to tak migać, a bez aero mi się nie podoba.
Wiem, ze ten temat nadaje sie bardziej do dyskusje na tematy rózne niz tutaj, no ale..
Prosze o szczególowe odpowiedzi na wymienione pytania o ile ktos doczyta do konca, licze na pomoc problemy nie sa duze, wiec mysle ze sam tez cos wymysle :P
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 3
Prawoklik na ikone dysku systemowego i clean disc,pokaze co mozna usunac,jak pasuje doloz mu wiecej do usuniecia.Usuwa tez z IE,dograj IEPro 2 ma troche fajnych opcji. To do pytania siodmego.
Podziel to na kilka tematów i daj je do odpowiednich działów. Coś mi się wydaje że nikomu nie chce się tego czytać. Za dużo tekstu, prawie jak Pan Tadeusz.
Ja mogę tylko powiedzieć że Partition Magic odpaliłem pod Vistą, pod koniec operacji wywalił jakiś błąd jednak swoje zadanie wykonał.
Kiedy moge dostać jakąś odpowiedź? :rolleyes:
Strona 1 / 1