Partycje ??
witam
mam pytanie co do partycji :
kupuje nowego twardziela 120GB i chcialbym rozsadnie go podzielic, dodam, ze bedzie tylko XP
Myslalem mniej wiecej tak:
– jedna partycja(system na NTSF)
– Druga (Programy, plik wymiany oraz ciasteczka na FAT 16)
– oraz dwie partycje na Private ;o)
Tylko pytanie czy dac je tez na NTSF czy na FAT 32
Oraz jaki według was jest najlepszy program do tego typu kombinacji ...
Z gory THX
mam pytanie co do partycji :
kupuje nowego twardziela 120GB i chcialbym rozsadnie go podzielic, dodam, ze bedzie tylko XP
Myslalem mniej wiecej tak:
– jedna partycja(system na NTSF)
– Druga (Programy, plik wymiany oraz ciasteczka na FAT 16)
– oraz dwie partycje na Private ;o)
Tylko pytanie czy dac je tez na NTSF czy na FAT 32
Oraz jaki według was jest najlepszy program do tego typu kombinacji ...
Z gory THX
Odpowiedzi: 8
Polecam program Partition magic 8 zrobisz partycje i całą reszte nieusuwając systemu i nietracąc plików
Ja rowniesz opowiadam sie za Partition Magic. Mialem do czynienia z Ranish Pertition Manager–em i jak dla mnie "troche" malo przejzysty interfejs.
Pozatym TYLKO NTFS – na nowym, szybkim dysku na pewno nie zauwazysz rozniczy predkosc w stosunko do przestarzalego fat'a.
Tutaj dokladnie porownanie NTFS i FAT32:
http://www.winxp.com.pl/art/ntfs_czy_fat.html
Pozatym TYLKO NTFS – na nowym, szybkim dysku na pewno nie zauwazysz rozniczy predkosc w stosunko do przestarzalego fat'a.
Tutaj dokladnie porownanie NTFS i FAT32:
http://www.winxp.com.pl/art/ntfs_czy_fat.html
po co kombinować z programami do robienia partycji, przecieź w instalatorze windows moźna fajnie podzielić dysk na partycje ntfs, a jeźeli będziesz chciał fat32 to osobiście polecam dyskietkę startową z win 98, tam się bardzo fajnie robi partycje fdiskiem. :D
krecik:sapero:start uruchom diskmgmt.msc
albo c:WINDOWSsystem32diskmgmt.msc
A skąd to weźmiesz na czystym dysku?
M@rtin:...kupuje nowego twardziela 120GB i chcialbym rozsadnie go podzielic...
Moźe przecieź podpiąć "nowego twardziela" w czasie gdy uźywa jeszcze tego starego, z sytemem.
Pozdrawiam
sapero:start uruchom diskmgmt.msc
A skąd to weźmiesz na czystym dysku?
start uruchom diskmgmt.msc
skoro masz XP to koźystaj z jego zasobów, program działa dobrze, tylko niekiedy nie da się usuwać partycji głównych i zmieniać literek wszystkim partycjom naraz (trzeba resetu)
skoro masz XP to koźystaj z jego zasobów, program działa dobrze, tylko niekiedy nie da się usuwać partycji głównych i zmieniać literek wszystkim partycjom naraz (trzeba resetu)
MarcinX:Najlepszy program ?
Partition Magick.
Tu się nie zgadzam. Ma jedną przydatną funkcję: zmiana rozmiaru partycji i nic poza tym.
Bardzo dobry jest Ranish Pertition Manager: obsługuje zdecydowanie więcej typów partycji, jest darmowy i bardzo mały ok. 100 KB. Ma większe moźliwości.
Co do partycji równieź polecam wszystko na NTFS.
Ja dałbym wszystko na ntsf.
Są teorie, źe plik wymiany niby szybciej chodzi na fat 16 ale nie bawiłbym się w takie patenty.
Co do szybkości plików było juź na forum, i zdania są podzielone, fat 32 czy ntsf (ja osobiście za tym drugim),ale co do bezpieczeństwa ntsf bezapelacyjnie wygrywa.
Najlepszy program ?
Partition Magick.
Tylko po co ?
Na płycie instalacyjnej Xp jest bardzo dobry partycjoner.
Są teorie, źe plik wymiany niby szybciej chodzi na fat 16 ale nie bawiłbym się w takie patenty.
Co do szybkości plików było juź na forum, i zdania są podzielone, fat 32 czy ntsf (ja osobiście za tym drugim),ale co do bezpieczeństwa ntsf bezapelacyjnie wygrywa.
Najlepszy program ?
Partition Magick.
Tylko po co ?
Na płycie instalacyjnej Xp jest bardzo dobry partycjoner.
Strona 1 / 1