Partycje ??

witam
mam pytanie co do partycji :
kupuje nowego twardziela 120GB i chcialbym rozsadnie go podzielic, dodam, ze bedzie tylko XP

Myslalem mniej wiecej tak:
– jedna partycja(system na NTSF)
– Druga (Programy, plik wymiany oraz ciasteczka na FAT 16)
– oraz dwie partycje na Private ;o)
Tylko pytanie czy dac je tez na NTSF czy na FAT 32
Oraz jaki według was jest najlepszy program do tego typu kombinacji ...
Z gory THX

Odpowiedzi: 8

Polecam program Partition magic 8 zrobisz partycje i całą reszte nieusuwając systemu i nietracąc plików
Darkman
Dodano
17.01.2004 01:39:07
Ja rowniesz opowiadam sie za Partition Magic. Mialem do czynienia z Ranish Pertition Manager–em i jak dla mnie "troche" malo przejzysty interfejs.
Pozatym TYLKO NTFS – na nowym, szybkim dysku na pewno nie zauwazysz rozniczy predkosc w stosunko do przestarzalego fat'a.

Tutaj dokladnie porownanie NTFS i FAT32:
http://www.winxp.com.pl/art/ntfs_czy_fat.html
messias
Dodano
05.01.2004 22:14:54
po co kombinować z programami do robienia partycji, przecieź w instalatorze windows moźna fajnie podzielić dysk na partycje ntfs, a jeźeli będziesz chciał fat32 to osobiście polecam dyskietkę startową z win 98, tam się bardzo fajnie robi partycje fdiskiem. :D
neo340
Dodano
05.01.2004 21:56:26
krecik:
sapero:
start uruchom diskmgmt.msc
albo c:WINDOWSsystem32diskmgmt.msc

A skąd to weźmiesz na czystym dysku?

M@rtin:
...kupuje nowego twardziela 120GB i chcialbym rozsadnie go podzielic...

Moźe przecieź podpiąć "nowego twardziela" w czasie gdy uźywa jeszcze tego starego, z sytemem.
Pozdrawiam
Gagman
Dodano
05.01.2004 04:10:39
sapero:

A skąd to weźmiesz na czystym dysku?
krecik
Dodano
05.01.2004 02:00:44

skoro masz XP to koźystaj z jego zasobów, program działa dobrze, tylko niekiedy nie da się usuwać partycji głównych i zmieniać literek wszystkim partycjom naraz (trzeba resetu)
sapero
Dodano
05.01.2004 01:57:22
MarcinX:
Najlepszy program ?
Partition Magick.

Tu się nie zgadzam. Ma jedną przydatną funkcję: zmiana rozmiaru partycji i nic poza tym.
Bardzo dobry jest Ranish Pertition Manager: obsługuje zdecydowanie więcej typów partycji, jest darmowy i bardzo mały ok. 100 KB. Ma większe moźliwości.

Co do partycji równieź polecam wszystko na NTFS.
krecik
Dodano
05.01.2004 01:37:13
Ja dałbym wszystko na ntsf.
Są teorie, źe plik wymiany niby szybciej chodzi na fat 16 ale nie bawiłbym się w takie patenty.
Co do szybkości plików było juź na forum, i zdania są podzielone, fat 32 czy ntsf (ja osobiście za tym drugim),ale co do bezpieczeństwa ntsf bezapelacyjnie wygrywa.
Najlepszy program ?
Partition Magick.
Tylko po co ?
Na płycie instalacyjnej Xp jest bardzo dobry partycjoner.
MarcinX
Dodano
05.01.2004 01:22:54
Anonymous
Dodano:
05.01.2004 01:14:59
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1