Partycje w Vista
Witam wszystkich,
Przegladajac forum zdecydowalem sie utworzyc partycje korzystajac z narzedzi zarzadzania
dyskami jakie posiada Vista tzn: Start>Panel Sterowania>Narzędzia administracyjne dalej Zarządzanie komputerem i opcja Zarzadzanie dyskami.
Obecnie wyglada to tak
moj dysk to 160 Gb na C: 136 Gb gdzie zainastalowany jest Vista i D: Recovery 10Gb
Dalej wybieram kreatora tworzenia nowej partycji, gdzie mam juz wydzielony obszar z C: lecz nie sformatowany i nie nazwany. Wybieram litere dysku, przechodze do formatowania tego woluminu z nastepujacymi ustawieniami tzn:
W polu system plików NTFS
W polu Rozmiar jednostki alokacji wybierz opcję Domyśny
W polu Etykieta woluminu mam nazwę dysku.
Włącz opcję Wykonaj szybkie formatowanie.
Wybierajac Dalej pojawia sie problem w postaci komunikatu NIE MOGE UTWORZYC PARTYCJI ZA MALO MIEJSCA NA DYSKU szanowni forumowicze jak to obejsc i jeszcze jedna rzecz
-Dlaczego przy tworzeniu partycji spod Vista aplikacja zarzadzanie dyskami z gory dzieli C:136 Gb na pol co jest troche bez sensu poniewaz chcialbym miec proporcje po utworzeniu C:40Gb i utworzony D:86Gb oraz czy jesli bede w trakcie tworzenia woluminu i formatowania obszaru wydzielonego z C: nie dojdzie do utraty sytemu oraz czy bez problemu moge zmienic litere dysku RECOVERY na E:
Jesli ktos ma jakies wskazowki z gory dziekuje!!!!
](*,)
Odpowiedzi: 4
Mam podobny problem. Dysk C z systemem i kilkoma programami preinstalowanymi w Program Files zajmuje ok 18,5 GB. Cały dysk ma pojemność 114 GB z czego nic praktycznie nie da się odciąć a wolnego miejsca jest (jak pokazuje komputer) 57 GB i chciałbym odzyskać tak co najmniej z 40 GB.
1. Tą defragmentację robimy z poziomu systemu w opcjach dysku czy GParted?
2. Jak przenieść na inny dysk pliki stronicowania i wszystkie temu podobne rzeczy aby jeszcze zmniejszyć zajętość C i fragmentacje tego dysku?
Pytanie zasadnicze czy odpalasz Acronis Disk Director z poziomu systemu czy też utworzyłeś specjalny dysk z którego się bootujesz i dokonujesz operacji na partycji systemowej? Jeśli to pierwsze to pewnie nic z tego nie będzie, bo dysk jest w użyciu.
Dzieki za wskazowki. Jeszcze nie probowalem GParted, ale chyba wszystko przede mna.
W kazdym razie sprawa nie jest tak prosta jak by sie wydawalo ( nie jestem zapalonym komputerowcem tylko zwyklym uzytkownikiem).
Zainstalowalem program Acronis Disk Director ver. 10 ponoc wspolpracujaca z Vista.
No coz w kazdym razie przy wyborze tworzenie partycji lub podzialu juz isteniejacej nadal wyskakuje ten sam komunikat:
1 - przy probie podzialu partycji C: wyswietla sie blad E000A0456: Nie można podzielić partycji.
2 - przy probie tworzenia partycji: Acronis Disk Director Suite nie może utworzyć partycji, ponieważ wybrany dysk nie zawiera wystarczającej ilości wolnego miejsca
A u mnie wyglada to tak
C: ktory chce podzielic 100Gb wolnego
D: Recovery pojemnosc 10Gb wolnego 4,5Gb
oraz dwie ukryte partycje systemowe.
Moze za duzo partycji juz jest??
Po wpisaniu bledu w google pojawiaja sie 2 artykuly w j.angielskim mowiace w skrocie o dyskach hybrydowych.
Pytam jako laik - czy mozliwe jest ze posiadajac twardy dysk hybrydowy jest jakis wiekszy problem z podzialem czy to jest tylko moja niewiedza i wystarczy w ustawieniach dysku cos zmienic by zwiekszyc miejsce i moc utworzyc partycje.
Jesli ktos z Was mial podobny problem i zna rozwiazanie to POPROSZE WSKAZOWKI dodam tylko ze pracuje na dell xps m1330.
Pozdrawiam
Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie dedykowanego narzędzia, najlepiej darmowego np. GParted do pobrania np. z witryny www.dobreprogramy.pl Piszą, że narzędzie jest dla zaawansowanych, ale podglądając screeena nie wygląda to tak strasznie [opcja "resize" już się rzuca w oczy]. Większym poblemem może być totalna nieznajomość angielskiego. Co do utraty systemu/danych - to nigdy nie ma 100% pewności powodzenia takiej operacji. Ale ryzyko można praktycznie wyeliminować wykonując uprzednio defrag [IMHO obowiązkowy] i dobierając rozmiar zmniejszanej partycji tak aby posiadała pewien zapas wolnego miejsca. W Twoim przypdku jeśli danych wraz z systemem nie jest więcej niż 20 - 25 GB to 40 GB jest rozmiarem rozsądnym. Jeśli jest ich trochę więcej dołóż 10GB. Co do przeliterowania zawsze możesz z poziomu Visty przywrócić literę dysku recovery, choć myślę, że nie ma takiej potrzeby.
Strona 1 / 1