Partycje w Viscie

Witam, kupiłem właśnie laptopa z Vistą. O ile XP miałem w miare opanowanego to w Viscie się lekko gubie i czuje się mniej pewnie. Chodzi o to że w Lapie miał być dysk 120 GB. Sprawdziłem po nr seryjnym i taki jest, jednak widoczne jest tylko 50 GB na 3 partycjach. Zanim zaczne bawić sie formatowaniem dysków stwierdziłem że zapytam mądrzejszych. Chciałem się dowiedzieć czy vista potrzebuje kilku partycji? Bo katalog windows jest normalnie na dysku c, jednak na partycji e: (drivers) mam jakby poprawki (hotfix) do windowsa jakieś sterowniki i ustawienia konfiguracyjne. Jest jeszcze dysk d: (winre) na którym też są jakieś dziwne katalogi i pliki (m.in. katalogi 'boot' oraz 'sources'). Czy te partycje są potrzebne Viscie?

Odpowiedzi: 4

Napisze dla potomnych bo może komuś się przyda. W tej chwili nie dostaje się z kompem systemu operacyjnego jak kiedyś tylko rekovera do odzyskiwania stanu fabrycznego. Wyczyścisz dysk to już nie wgrasz systemu. Na szczęście nie skasowałem tych partycji bo dopiero bym narobił (znajomy tak zrobił i już ponad miesiąc nie ma nowego kompa bo mu wgrywają nowy system ;D) U mnie wystarczyło stworzyć brakującą partycje bez kasowania innych.
alltan
Dodano
27.12.2007 23:46:42
Arobić po swojemu zawsze możesz - nie wiem tylko czy wbudowane w Vistę narzędzie poradzi sobie z partycją recovery - tyle, że trzeba mieć na uwadze i to co użycie płyty z obrazem fabrycznym spowoduje - czy nie zmieni znowu układu parcycji na jakiś "wydumany". Najprościej by było testowo zrobić po swojemu ( bez żadnego dogrywania własnych plików i programów i zaraz potem sprawdzić co płyta recovery poustawia. Bez takiej zabawy nie dowiesz isę co Cię może spotkać ( chyba, żel ubisz ryzyko i dreszczyk emocji... ).
Rebe
Dodano
25.12.2007 18:00:09
50 GB to dostępne miejsce. Pomyślałem, że wynika to z tego iż partycje są źle ustawione i chciałem skasować wszystkie i ustalić je na nowo w celu odzyskania miejsca. Czy jest jakaś inna metoda sprawdzenia ewentualnie odzyskania tego miejsca ? Płyte dostałem więc pewnie wszystko tam będzie.
alltan
Dodano
25.12.2007 16:50:52
Co jest na d:\ to wiedzą tylko ci, którzy tem sp[rzęt Tobie sprzedali. Na E: zapewne jest zawartosć recovery - słuiżaca przywróceniu do stanu fabrycznego. Gdzie jest reszta ? - a boch znajet ( możel itery nie ma , może liczysz miejsce zajęte, albo co ). Vista nie musi być na wiecej niz jednej partycji. Nim jednak zajmiesz się usuwaniem tego co jest to : 1. dokładnie przetraw zawartość d:2. Zrzuć na jakąs płytę - chyba, że dostałeś nośnik recovery w komplecie - zawartość E:\ - narzedzia ze strony producenta moga być potrzebne - w postacie nadającej się do odtwarzania systemu.
Rebe
Dodano
25.12.2007 15:20:58
alltan
Dodano:
25.12.2007 14:53:50
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1