partycje dla hd 160gb

[jeźeli powtarzam temat to przepraszam ale nie znalazlem odpowiedzi]

1. Mam dysk Maxtor 160 Gb. Na ile partycji go podzielić tak, źeby uzyskać jak najwyźszą wydajność.
2. Słyszałem, źe dobrze zrobić osobną partycję na plik wymiany, czy to prawda?
3. Czy prawdą jest, źe dysk działa coraz wolniej w miarę zapełniania miejsca na nim?

Z góry dziekuję i pozdrawiam :)

Odpowiedzi: 14

Moim zdaniem dzielenie dysku (Obojętnie jakiego) na więcej niź 2 partycje mija się IHMO z celem...
Ja w zaleźności od wielkości dysku daje 5–10 GB na Sys i niezbędne programy, kolejna partycja to cała wolna przestrzeń... Tak przynajmniej lepiej się wyszukuje to co chce... :)

A partycja na SWAP... hmmm... dobry pomysł, ale wydzielony na końcu dysku... (większa wydajność)...
Pyton_000
Dodano
23.12.2005 15:15:34
nobsaybot:
jak sie robi taka partycje?

Tak samo jak kaźdą inną tylko w ustawieniach – opcje dotępne z apletu "mój komputer" – związanych z pamięcią wirtualną ustawia się ją na tej partycji.

Nie będę pytał po co ani dlaczego taki rozmiar i w ogóle partycja na to.
Rebe
Dodano
21.12.2005 07:51:51
jak sie robi taka partycje?
nobsaybot
Dodano
20.12.2005 22:41:58
nobsaybot:
co to jest swap?

Partycja z pamięcią virtualną. Tam system umieszcza to co niezmieściło sie w pamięci RAM.
damiancore
Dodano
20.12.2005 21:22:05
co to jest swap?
nobsaybot
Dodano
20.12.2005 18:19:15
10gb – system (tylko!)
60gb – programy, instalik(np pobrane sterowniki), download z P2P
40gb – multimedia
30gb – Gry
1,5gb – SWAP

To moje koncepcja, i proszę nie krytykować ! :wink:
damiancore
Dodano
20.12.2005 17:21:55
wiem ze robienie partycju ro indywidualna sprawa ale mzoe macie jakies rady?
nobsaybot
Dodano
20.12.2005 17:16:12
moj dysk to Seagate Barracuda 160 gb ale do wykozystania jest 149 GB
mam zamiar go podzielic go na takie partycje:

9GB – system(windows xp+sp2, sterowniki, niezbedne programy)
40GB Download (wszystko co pobieram z netu)
40GB Gry (zainstalowane gry+image płyt z grami)
60GB Multimedia (filmy, muza, obrazki itp)

2 opcja to:
9Gb–system
30–download
30–gry
80–multimedia

jak polecilibytscie mi podzielic ten dysk na partycje, ktoras z moich opcju czy moze jakos inaczej?
nobsaybot
Dodano
19.12.2005 16:18:26
damiancore:
.. znam nawet ludzi co maja po 2gbm, ale 6 gb spokojnie starczy.

no 2 gb to troszke za mało.. po instalacji xp juz mamy 1gb zapełnione więc na systemowe programy do 6–10 gb spokojnie wystarczy, jeszcze występuja takie przypadki (źadko) ze niektore gry nie działaja jak nie sa zainstalowane na C:\
WaGonik
Dodano
17.12.2005 23:53:22
nobsaybot:
tez mam dysk 160 gb i zamierzam zrobic na nim partycje ile powinienem przeznaczyc na partycje systemowa?
Uzywam windowsa xp, bedzie to partycje przeznaczona na system i niezbedne programy. chciałem przeznaczyc na nia 9 gb, myslicie ze to wystarczy?

Po pierwsze radze Ci na partycjii systemowej instalowac tylko system. Do programów to wydziel sobie osobna partycję. Ale jak chcesz juź tak to masz racje ok 10 gb powinno starczyć, o ile te tylko wymagane to naprawde tylko. Ja osobiście mam i to i to osobno, a na system mam 14 gb. Oczywiście moźesz spokojnie mniej, znam nawet ludzi co maja po 2gbm, ale 6 gb spokojnie starczy.
damiancore
Dodano
17.12.2005 22:59:14
tez mam dysk 160 gb i zamierzam zrobic na nim partycje ile powinienem przeznaczyc na partycje systemowa?
Uzywam windowsa xp, bedzie to partycje przeznaczona na system i niezbedne programy. chciałem przeznaczyc na nia 9 gb, myslicie ze to wystarczy?
nobsaybot
Dodano
17.12.2005 22:54:21
wszystkie tem magiczne sztuczki z partycjami dla pliku wymiany itd mają IMO swe odzwierciedlenie w testach i w niczym więcej. W codziennej pracy tego nie widać.
Waźne by dysk/i pracowały w najwyźszych dostępnych trybach i by systematycznie uruchamiać jakiegoś "defraga" . Jedna partycja na system dobra rzecz, choć moja lichutka zaledwie 5GB ( w tym chyba ze 2GB wolnego)i dlatego jako "expert" od dzielenia tu nie mogę dać głosu wyrokującego.
Łatwiej teź przy małej partycji jej obraz wykonać (mniej nośników idzie... chyba) .
Tak tylko dodam źe osobiście z Xpress Recovery korzystam , bom..... leniwy
Seeker
Dodano
17.12.2005 20:37:13
Warto stworzyć partycje (nr.1) dla systemu oraz programów, wielkość dowolna – u mnie nie przekracza 20GB. Na tej partycji trzymam takźe plik wymiany. Pozostałe partycje moźna dzielić dowolnie, waźne jest jedynie by gry, ściągane pliki trzymać poza partycją systemową. W razie awarii systemu wystarczy – po wyczerpaniu innych środków naprawczych – sformatować tylko tą partycje systemową.
spiderko
Dodano
17.12.2005 19:53:53
1. Nie ma reguł – mg potrzeb i zachcianek.
2. Zalezy – jeźlei w ogole potrzebny swap to niby mozna, ale wtedy mowa o FAT16 ,a tu w grę wchodzi ograniczenie rozmiaru do 2GB, co moze się , w niektorych zastosowaniach, okazać zbyt mała wielkościa. Nado przy wspóczesnych dyskach róznice wydajności przy swapie na partycji wydzielonej i nie są praktycznie pomijalne.
3.Dysk to pewnie działa z taką samą prędkością.Inną kwestią jest działanie systemu badź programów.
Rebe
Dodano
17.12.2005 19:48:17
filipo108
Dodano:
17.12.2005 19:42:06
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1