Partycje....czy warto?

:o

Mam pytanie , czekam az mi zloza kompa, bede mial 2 dyski po 80 GB i jeden 40 przenosny. Na win XP PRO.
Czy warto robic partycje?
Robic czy nie....kompa uzywam tylko do rozrywki...nic powaznego, ale denerwuje mnie instalowanie wszystkiego od nowa gdy formatuje kompa jak XP cos kreci.
Pozdrowienia!
ps. rozumiem ze moge instalowac gry i programy jak:gg,photoshop ,przegladarke zdjec itp. na dysku gdzie nie ma Windowsa(D: )(laik ze mnie dotad instalowalem wszystko na C: ) :D

Odpowiedzi: 13

http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=1870
wiedom
Dodano
15.11.2003 08:03:49
Sporo, jeśli nie wszystko znajdziesz na http://www.cdrinfo.pl
Gagman
Dodano
14.11.2003 15:39:11
Spolszczenie do Norton Ghosta znajduje się na www.dobreprogramy.com :)
ALIEN
Dodano
14.11.2003 15:39:01
Czy ktos by mogl podac linka z opisem Nortona Ghosta, bo ja tego programu jak pierwszy raz zainstalowalem, nie zaczaiłem.
Cave
Dodano
14.11.2003 15:29:18
Dzieki !
Ide spac do jutra cos pewnie wynysle.
papapa :lol:
Sobax
Dodano
14.11.2003 08:16:05
mam przenosny dysk(40GB) jest on podzielony na partycje i na obecnym kompie to jest : H: i I:
Jak podlacze go do nowego kompa to literki (H,I) nie beda sie klocily , tylko sie podporzadkuja same do tych z nowego?

tak

Aha , ja dostane ten komp tam sa dwa dyski , chce podzielic ten z windowsem tak zeby C: mialo 10GB i bylo systemowe......potem chce zreinstalowac go.....sformatuje mi tylko ta nowa partycje C: prawda?

tak, sformatuje partycje a nie caly dysk
The_judge
Dodano
14.11.2003 08:01:50
Ten Gosc to ja....myslalem ze jestem zalogowany automat.
PAPAPA! :roll:
Sobax
Dodano
14.11.2003 04:12:14
:P Dzieki wielkie!

Jeszcze nie mam Xp Pro(mam XP home) ma przyjsc z nowym kompem i tam bede kombinowal.
Jeszcze cos:
mam przenosny dysk(40GB) jest on podzielony na partycje i na obecnym kompie to jest : H: i I:

Jak podlacze go do nowego kompa to literki (H,I) nie beda sie klocily , tylko sie podporzadkuja same do tych z nowego?

Aha , ja dostane ten komp tam sa dwa dyski , chce podzielic ten z windowsem tak zeby C: mialo 10GB i bylo systemowe......potem chce zreinstalowac go.....sformatuje mi tylko ta nowa partycje C: prawda?
Glupie pytanie, ale chce byc pewny , nigdy tego nie robilem.
Dzieki pozdrawiam!

ps. nie spisz , w PL przeciez 3 rano. :shock:
Anonymous
Dodano
14.11.2003 04:10:03
Otwórz program Zarządzanie komputerem (lokalne).
W drzewie konsoli kliknij węzeł Zarządzanie dyskami.

Zarządzanie komputerem (lokalne)
Magazyn
Zarządzanie dyskami

Prawym przyciskiem myszy kliknij nieprzydzielony region dysku podstawowego, a następnie kliknij polecenie Nowa partycja lub kliknij prawym przyciskiem myszy wolne miejsce na partycji rozszerzonej, a następnie kliknij polecenie Nowy dysk logiczny.
W Kreatorze nowych partycji kliknij przycisk Dalej, kliknij opcję Partycja podstawowa, Partycja rozszerzona lub Dysk logiczny, W Kreatorze nowych partycji kliknij przycisk Dalej, kliknij opcję Partycja podstawowa, Partycja rozszerzona lub Dysk logiczny, a następnie postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.
Gagman
Dodano
14.11.2003 03:57:06
Da sie podzielic dysk na partycje za pomaca XP Pro bez reinstalacji systemu? :shock: :?
Anonymous
Dodano
14.11.2003 03:46:46
Norton Ghost – program do robienia obrazów partycji i dysków, w celu ich późniejszego odtworzenia zamiast np. reinstalacji systemu...
Gagman
Dodano
14.11.2003 01:33:50
Co to znaczy:
"potem robisz zdjecie ghostem"

Domyslam sie ze chodzi o jakis program ale co konkretnie, prosze troszke jasniej ja jestem zielony w tym temacie, co b. mnie denerwuje i moze sie czegos naucze? :lol:
Dzieki !Pozdrowionka!
Sobax
Dodano
14.11.2003 01:19:15
warto jest utworzyc sobie niewielką partycję na system – powiedzmy z 5 gb. tam sobieinstalujesz windowsa i wszystkie programy, potem robisz zdjecie ghostem i juz wiecej nie bedziesz miał problemów z instalowaniem tego wszystkiego....

poza tym jak przyjdzie do defragmowania, bo system np wolno chodzi to 5 GB szybko się robi ;)

a programy oczywiscie moźesz instalować na którymkolwiek dysku lub partycji, nie tylko na c: :)
The_judge
Dodano
14.11.2003 00:58:36
Sobax
Dodano:
14.11.2003 00:52:16
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1