Partycje a winxp
Jaka będzie lepsza parytcja pod Winxp fat32 czy ntfs
Odpowiedzi: 14
Popieram NTFS. Jewst naprwdę lepszy. Jest szybszy od Fata, bezpieczniejszy, obsługumnje duze pliki, nie da się go łatwo sformatować. :)
Jako toświatcony usytkofnik patlycji eNTeeFeS...
Jako doświadczony "uźytkownik" pracujący na NTFS'ie polecam ci ten format.
Od kiedy mam NTFS miałem dwie zwiechy kompa od pół roku.
Poza tym – kiedy robisz coś np: w wordzie i wyłączy ci się prąd – co i dla mnie jest ciekawe – ten plik tekstowy po włączeniu kompa będzie na dysku.
NTFS pozwala na obsługę plików ponad 2GB (ograniczenie FAT'u to bodajźe 2GB).
Dalej...
NTFS nie gubi plików – przy tzw. "twardym resecie" nie stracisz źadnego pliku co ma miejsce przy FaT'cie.
Czy mam pisać coś jeszcze ???
Wybór naleźy do ciebie – ale najpierw zastanów się co chcesz robić na tym kompie a potem rozwaź i zdecyduj który system plików bardziej tobie odpowiada...
Jako doświadczony "uźytkownik" pracujący na NTFS'ie polecam ci ten format.
Od kiedy mam NTFS miałem dwie zwiechy kompa od pół roku.
Poza tym – kiedy robisz coś np: w wordzie i wyłączy ci się prąd – co i dla mnie jest ciekawe – ten plik tekstowy po włączeniu kompa będzie na dysku.
NTFS pozwala na obsługę plików ponad 2GB (ograniczenie FAT'u to bodajźe 2GB).
Dalej...
NTFS nie gubi plików – przy tzw. "twardym resecie" nie stracisz źadnego pliku co ma miejsce przy FaT'cie.
Czy mam pisać coś jeszcze ???
Wybór naleźy do ciebie – ale najpierw zastanów się co chcesz robić na tym kompie a potem rozwaź i zdecyduj który system plików bardziej tobie odpowiada...
gieras:ja mam C: NTFS a D:,E: Fat32. i dziala calkiem spoko. C: NTFS poniewaz NTFS ma swoje znane wszystkim zalety :wink:
Panowie Zawsze odradzam takie ustawienie partycji..
A doradzam Partycja C zawsze Fat 32 bez problemu instalują się inne sytemy jak linux czy solalis , BSD czy innne.. A i z samym win 98(instalką) nie ma problemu..
Tak źe dyski logiczne (partycje wskazane jest zgodnie do systemu)
Pozdrawiam
Wydaje mi się, źe system najlepiej puścić na ntfs, a osobną partcje zrobić na swap i ta partycje na fat32
no po dopiero po formacie. niestety. ale zalety rekompensuja ta jedna "wade"Schilling Tadeusz:ma wszystkie zalety opróczjednej nie moźesz wrócić na FAT32
ma wszystkie zalety opróczjednej nie moźesz wrócić na FAT32
ma wszystkie zalety opróczjednej nie moźesz wrócić na FAT32
ja mam C: NTFS a D:,E: Fat32. i dziala calkiem spoko. C: NTFS poniewaz NTFS ma swoje znane wszystkim zalety :wink:
wydaje mi się, źe szybkość na tych partycjach zaleźy od konfiguracji kompa, kwestia względna, są w necie całe artykóły na ten temat, czytałem kilka ale do tej pory sam nie wiem, niepodwaźalnym jest bezpieczeństwo, na ntfs jest bezpieczniej, trudny wybór. :roll:
Dodatkowym pluse FATA32 jest to ze te patrycje sa widziane pod np Win98 a NTFS nie. Ma to znaczenie jesli bys chcial pozniej ze swoim twardezielem chodzic do znajomych ktorzy maja starszego Windowsa
neo340:nieznacznie szybszy
Teoretycznie.
Ja osobiście róźnicy nie widzę.
A znam ludzi twierdzących źe na ntsf,wszystko im szybciej śmiga.
O bezpieczeństwie nic nie mówię ,bo to nie podlega dyskusji :wink: .
fat32 zawsze i wszędzie, a tak powaznie zdania są bardzo podzielone, ntfs jest bezpieczniejszy, natomiast wg mnie fat 32 nieznacznie szybszy, było na forum, poczytaj ale nie wiem czy łatwo ci będzie podjąć decyzję, bo jak wspomniałem zdania są podzielone :D :D :D
Ntfs.
Zawsze i wszędzie :wink: .
Zawsze i wszędzie :wink: .
Strona 1 / 1