partycja wymiany plików

witam.w jednym z magazynów przeczytałem materiał dot. tworzenia partycji wymiany plików. Mam 1 GB RAMu. Mogę zatem utworzyć taką gigabajtową partycję. Czy ktoś robił coś takiego ? Czy faktycznie warto zakładać taką partycję ?

Odpowiedzi: 9

Najzwyczajniej w świecie swap na innej partycji,co jest powszechnie stosowane.
Ale moim zdaniem partycja z swapen formatowana na fat16 raczej mija się z celem.
Będzie to minimalny wzrost szybkości pliku wymiany.
Moźe nawet nie zauwaźalny.
Kiedyś był o tym topic,jak znajdę zalinkuję.
MarcinX
Dodano
29.08.2004 13:10:44
szukałem, gdzie o tym czytałem, no i znalazłem w końcu – http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dyski_2004/strona–22.html
I dokładnie o to mi chodziło. Przy tym doczytałem jeszcze, źe jeśli mamy więcej, niź dwa dyski fizyczne w kompie, to taką partycję wymiany plików zakładamy na drugim dysku – http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_69719.html
Czy ktoś miał juź z tym do czynienia w swoim systemie ?
pozdrawiam
THX
Dodano
29.08.2004 12:55:41
Tak sobie te wymiany zdań czytam i zastanawiam się ile jeszcze razy zostanie powtórzone to samo co juź w tym topicu napisano.
Trzeba poczekać na Autora i dać Mu szansę by określił bliźej , która z wersji proponowanych, am oze i inną jeszcze miał na myśli.
Rebe
Dodano
26.08.2004 20:19:55
Luck.y:
Jak masz 1 GB ramu to zrezygnuj wogole z pliku wymiany! A co do dysku wirtualnego to nie polecam.

A pomyślałeś źe gry WYMAGAJĄ pliku SWAP ?? Że programy teź z niego koźystają?? To źe ma 1GB RAM to nie oznacza wcale źe nie musi mieś SWAP'a.
Pyton_000
Dodano
26.08.2004 13:32:30
Jak masz 1 GB ramu to zrezygnuj wogole z pliku wymiany! A co do dysku wirtualnego to nie polecam.
Luck.y
Dodano
26.08.2004 13:25:52
Witam!

pamietaj, ze taka partycja z plikiem wymiany powinna byc w formacie FAT16 – wtedy bedzie najszybsza!
DonWuja
Dodano
26.08.2004 04:02:07
Ja bym obstawiam na swapa wielkosci 1GB umieszczona na poczatku dysku gdzie umieszczony byłby pagefile.sys a wszystko po to zeby zachowac go w jednym fragmencie i przyspieszyc odczyt, ktory najszybszy jest na poczatku dysku, ze wzgledu na mały skok, ale rowniez umiesicic na tej partycji cache. Ciezko mi okresli co masz na mysli, i o co w sumie chodzi, w linuxie partycja wymiany (swap) to w sumie jest obowiazkowa, co prawda mozna sie obejsc bez, ale partycja wymiany w windowsie – pierwsze słysze, choc to moze byc wcale nie głupi pomysł.
FBlasteR
Dodano
26.08.2004 02:58:26
Według mnie to chodzi o zrobienie tzw. dysku RAMDrive jako wydzielony obszar pamieci, umieszczenie tam np.folderu cache programu IE moze wplynać na zwiekszenie szybkosci kozystania z internetu.
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
26.08.2004 02:30:54
Pyton_000:
A nie chodzi ci o SWAP ?? Bo nie potkałem się z określeniem "Partycja Wymiany Plików" :| Niech mi ktoś to przetłumaczy na język zrozumiały :)

treź nie słyszalem, ale bardziej obstawiałbym jakiś dysk wirtualny – tyle, źe sens jego tworzenia gdy system i tak bedzie na HDD jest wątpliwą przyjemnościa – szczególnie w wypadku nieszczęścia z prądem.
Jeźeli jednak to miałoby o swap chodzić to pytanie brzmi – po co w ogóle przy tej ilości RAM–u on ma być ?
Pominę kwestię, na która zwarócono mi swego czasu uwagę, a wymagań niektórych gier dotycząca oraz szczególnych zastosowań komputera, dla których i tak ten 1GB pamieci nie jest wielkościa wygórowaną, a raczej rzec by naleźało ....... skromną się jawi.
Rebe
Dodano
25.08.2004 14:08:30
THX
Dodano:
25.08.2004 13:37:58
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1