PartitionMagic
Hejka
Mam problem.Podczas zmiany wielkości partycji przy uźyciu naźędzia PartitionMagic 8.0 nastąpił restart komputera.Po ponownym uruchomieniu się w "Mój komputer" znika jedna wielka pełna po brzegi partycja.PartitionMagic widzi partycje C i partycje o bliźej niznanej nazwie ale z systemem plików pqrp. A więc pojawiaja się szansa odzyskania jakiejś cześci dokumętów i plików. Mam pytanko co naleźy zrobić aby zaginioną partycje ocalić. Czy jest moźliwość zamiany "pqrp" na "fat32" tak aby windows widział drógą partycję.Czy do takich operacji jest specjalny soft skąd go moźna pobrać i jak go się obsługuje.Proszę o pomoc...dziękuje
pozdrawiam
Mam problem.Podczas zmiany wielkości partycji przy uźyciu naźędzia PartitionMagic 8.0 nastąpił restart komputera.Po ponownym uruchomieniu się w "Mój komputer" znika jedna wielka pełna po brzegi partycja.PartitionMagic widzi partycje C i partycje o bliźej niznanej nazwie ale z systemem plików pqrp. A więc pojawiaja się szansa odzyskania jakiejś cześci dokumętów i plików. Mam pytanko co naleźy zrobić aby zaginioną partycje ocalić. Czy jest moźliwość zamiany "pqrp" na "fat32" tak aby windows widział drógą partycję.Czy do takich operacji jest specjalny soft skąd go moźna pobrać i jak go się obsługuje.Proszę o pomoc...dziękuje
pozdrawiam
Odpowiedzi: 16
Jesli niepotrafisz sobie z tym poradzic, to po prostu napraw system z plyty. Sprobuj najpierw naciskajac w odpowiednim miejscu literke R, a jesli nic nie pomoze, nainstaluj system. Nie stracisz ustawien i programow.
Wpisalem NIC.EL NINO:A gdybys sprobowal z konsoli wklepac polecenie fixmbr i fixbot ? Byc moze ten BootMagic zaladowal cos do sektora startowego dysku.
Tez mialem ten ekran... pomoglo ponowne zainstalowanie PM i odinstalowanie.
Z tego co pamietam jest wersja "dosowa" BM (w PM8) – sproboj jakies parametry wprowadzic. Poza tym powinienes miec rozlegly help w .pdf.
Mysle ze to jest jakas procedura startowa zapisywana w samaym systemie.
Jak nie... no to format ;)
Z tego co pamietam jest wersja "dosowa" BM (w PM8) – sproboj jakies parametry wprowadzic. Poza tym powinienes miec rozlegly help w .pdf.
Mysle ze to jest jakas procedura startowa zapisywana w samaym systemie.
Jak nie... no to format ;)
A gdybys sprobowal z konsoli wklepac polecenie fixmbr i fixbot ? Byc moze ten BootMagic zaladowal cos do sektora startowego dysku.
Yzylem tego programu pousuwalem co moim zdaniem mialo zwiazek z BootMagic i NIC!Prosze o jakies podpowiedzi.To wyskakuje prezd logiem XP gdzie lata ten pasek.The_judge:rybka_kuba : wystarczy źe w tym topicu zapytałeś się o to :Mialem program Partition magic 8.0 usunalem go i wszystko po nim a gdy sie uruchamia komputer wyskakuje Ze nie ma programu BootMagic i zeby zainstalowac.Nacisnij klawisz.Naciskam i dalej sie laduje system jest wszystko OK, ale jak sie tego pozbyc??a, zanstalowac drugi raz sie nie da.
– nie ma potrzeby tworzenia nowego wątku.
Wiec chyba nie dokońca odinstalkował Ci się ten program. Podejrzewam, źe pozostały jeszcze jakieś wpisy w rejestrze, które naleźy usunąć.
Uźyj programu System Mechanic – przeskanujesz nim rejestr i wywalisz zbędne wpisy
Aha dzieki.Jednak wolalbym bez formata;)W.Axl Rose:rybka_kuba:A jezeli zrobie format to to pomoze?Bo i tak mialem przeinstalowywac.
Format pomaga na wszystko :mrgreen: :mrgreen: :wink:
rybka_kuba:A jezeli zrobie format to to pomoze?Bo i tak mialem przeinstalowywac.
Format pomaga na wszystko :mrgreen: :mrgreen: :wink:
Nie dopisal sie.A jezeli zrobie format to to pomoze?Bo i tak mialem przeinstalowywac.EL NINO:Nie dopisal sie przypadkiem do pliku boot.ini ? Sprawdz i jesli tak, to popraw go.rybka_kuba:gdy sie uruchamia komputer wyskakuje Ze nie ma programu BootMagic
Nie dopisal sie przypadkiem do pliku boot.ini ? Sprawdz i jesli tak, to popraw go.rybka_kuba:gdy sie uruchamia komputer wyskakuje Ze nie ma programu BootMagic
rybka_kuba : wystarczy źe w tym topicu zapytałeś się o to :
Wiec chyba nie dokońca odinstalkował Ci się ten program. Podejrzewam, źe pozostały jeszcze jakieś wpisy w rejestrze, które naleźy usunąć.
Uźyj programu System Mechanic – przeskanujesz nim rejestr i wywalisz zbędne wpisy
Mialem program Partition magic 8.0 usunalem go i wszystko po nim a gdy sie uruchamia komputer wyskakuje Ze nie ma programu BootMagic i zeby zainstalowac.Nacisnij klawisz.Naciskam i dalej sie laduje system jest wszystko OK, ale jak sie tego pozbyc??a, zanstalowac drugi raz sie nie da.
po co piszesz 2 razy to samo ??
Mialem program Partition magic 8.0 usunalem go i wszystko po nim a gdy sie uruchamia komputer wyskakuje Ze nie ma programu BootMagic i zeby zainstalowac.Nacisnij klawisz.Naciskam i dalej sie laduje system jest wszystko OK, ale jak sie tego pozbyc??a, zanstalowac drugi raz sie nie da.
fat32 to system plików ograniczony do bodajrze 8 gb na partycje
fat32x nie tych ograniczeń chyba :)
fat32x nie tych ograniczeń chyba :)
Help...
pozdrawiam
pozdrawiam
"Sytuacje naprawil program PTEDIT.
Nalezy wybrac opcje
2. Locate the PQRP (partition type 3C).
If the PQRP occurred on a logical partition, click "GoToEPBR" to locate the correct partition.
3. Click in the "Type" field associated with the 3C partition.
4. Click "Set Type."
A list of available partition types is displayed.
5. Select the appropriate partition type (e.g., FAT32 if the partition type was FAT32 before the PQRP, etc.).
6. Save the changes and exit."
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Mam pytanko co oznacza
podejrzewam źe chodzi o
1. ...jakieć numerki
2. ...jakieś numerki
3. ...same zera
4. ...same zera
...Click in the "Type" field associated with the 3C partition.
Po takim opisie mogę sie tylko domyślać a w ten sposób jeśli nie będe pewny mogę dalej nabroić
Niewiem równieź co zaznaczyć fat32 czy fat32x i czym te systemy sie róźnią. Proszę o pomoc...dziękuje
Nalezy wybrac opcje
If the PQRP occurred on a logical partition, click "GoToEPBR" to locate the correct partition.
4. Click "Set Type."
5. Select the appropriate partition type (e.g., FAT32 if the partition type was FAT32 before the PQRP, etc.).
Mam pytanko co oznacza
podejrzewam źe chodzi o
1. ...jakieć numerki
2. ...jakieś numerki
3. ...same zera
4. ...same zera
Po takim opisie mogę sie tylko domyślać a w ten sposób jeśli nie będe pewny mogę dalej nabroić
Niewiem równieź co zaznaczyć fat32 czy fat32x i czym te systemy sie róźnią. Proszę o pomoc...dziękuje
"Sytuacje naprawil program PTEDIT.
Nalezy wybrac opcje
4. Click "Set Type."
Mam pytanko co oznacza
podejrzewam źe chodzi o
1. ...jakieć numerki
2. ...jakieś numerki
3. ...same zera
4. ...same zera
Nalezy wybrac opcje
4. Click "Set Type."
Mam pytanko co oznacza
podejrzewam źe chodzi o
1. ...jakieć numerki
2. ...jakieś numerki
3. ...same zera
4. ...same zera
Strona 1 / 1