Partition Magic i NTFS – kilka pytań.
Mam kilka pytan odnosnie NTFS. Obecnie mam FAT32, system operacyjny to Windows XP Professional PL z SP1. I oto pytania:
1.Czy programem Partition Magic mozna zrobic tak zmiane FAT32–>>NTFS bez utraty danych ??? Jesli tak to jak to zrobic ???
2.Czy mozna zrobic FAT32–>>NTFS całego dysku łacznie ze wszystkimi partycjami, nawet C: na ktorej jest Windows XP ??? Z pozycji Windowsa czy DOS–a ??? W jaki sposób ???
3.Czy bez formatowania tylko własnie takim sposobem na dane nie bedzie muliło dysku ??? Czytałem na niektórych forach, ze potem jest zamulenie jakies.
Prosze o odpowiedzi ... Dziekuje.
1.Czy programem Partition Magic mozna zrobic tak zmiane FAT32–>>NTFS bez utraty danych ??? Jesli tak to jak to zrobic ???
2.Czy mozna zrobic FAT32–>>NTFS całego dysku łacznie ze wszystkimi partycjami, nawet C: na ktorej jest Windows XP ??? Z pozycji Windowsa czy DOS–a ??? W jaki sposób ???
3.Czy bez formatowania tylko własnie takim sposobem na dane nie bedzie muliło dysku ??? Czytałem na niektórych forach, ze potem jest zamulenie jakies.
Prosze o odpowiedzi ... Dziekuje.
Odpowiedzi: 4
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307881
W systemie jest takie coś jak "convert"
Wpisz w Uruchom 'cmd' a potem 'convert/?' i wszystko jasne. Ta komenda konvertuje partycje bez utraty danych :)
Wpisz w Uruchom 'cmd' a potem 'convert/?' i wszystko jasne. Ta komenda konvertuje partycje bez utraty danych :)
Czyli musiałbym sformatować wszystkie partycje C, D, E czy tylko systemową C: usuwając przy tym system ???
Jesli tak, to czy jesli zrobiłem Nortonem Ghostem obraz partycji z systemem Windows XP (FAT32) to czy uda mi sie odzyskac obraz na NTFS–ie ???
Jesli tak, to czy jesli zrobiłem Nortonem Ghostem obraz partycji z systemem Windows XP (FAT32) to czy uda mi sie odzyskac obraz na NTFS–ie ???
PPM–Klik na partycji w PM i wybierz... sytem plikow, konwerjsa... czy jakos tak nie pamietam juz dobrze.
Dzialanie PM sprowadzi sie do zaoutomatyzowanego uzycia polecenia convert.
Teoretycznie konwersja przbiega bez problemow, nie powinienes stracic danych.
Mozesz przerobic wszytkie dyski, jednak najlepsze jest sworzenie partycji NTFS od podstaw (wieksza wydajnosc) poleceniem fornmat x: /fs:ntfs
Dzialanie PM sprowadzi sie do zaoutomatyzowanego uzycia polecenia convert.
Teoretycznie konwersja przbiega bez problemow, nie powinienes stracic danych.
Mozesz przerobic wszytkie dyski, jednak najlepsze jest sworzenie partycji NTFS od podstaw (wieksza wydajnosc) poleceniem fornmat x: /fs:ntfs
Strona 1 / 1