PAMIEC WIRTUALNA
Czesc posiadam 512 MB pamieci RAM i z wiazku z tym mam pytanie jakie powino byc optymalne ustawienie "Rozmiaru pliku stronicowania" ( Rozmiar poczatkowy i Maksymalny ).
Odpowiedzi: 6
TOKIO
Kiedyś zrobiłem sobie chyba 1000 wirtualnej przy 128 MB i chodziło jakby szybciej później dokupiłem znowu 128 i ustawiłem na 400 czyli prawie standartowo i było dobrze.
Po tych experymentach doszedłem do wniosku źe im więcej ramu tym lepiej ! Ale tego fizycznego...
A wiec :
–jeśli masz szybki HDD to daj na tysiąc
–jeśli masz wolny HDD to daj na 400 albo całkiem wyłącz, albo daj na 700 albo 800 .
Poprubuj pokombinować z jakimś programem do mierzenia szybkści RAMa i wtedy będziez widział czy jest sens.
pozdrawiam
ps.Jeden gosciu to kupił sobie kompa z 1012 MB rama i mu podpowiedziałem źeby ustawił sobie na półtora więcej(zyli ok. 1500) i okazało się ze gry mu się zawieszają .Okazało się źe kaźdy z ramuf był inny . i wywalił 2 ramy i zostawił jeden –>512 i mu chodzi.
z resztą poszukaj na ten temat w necie , moźe na jakims forum ?
:roll: :lol:
Kiedyś zrobiłem sobie chyba 1000 wirtualnej przy 128 MB i chodziło jakby szybciej później dokupiłem znowu 128 i ustawiłem na 400 czyli prawie standartowo i było dobrze.
Po tych experymentach doszedłem do wniosku źe im więcej ramu tym lepiej ! Ale tego fizycznego...
A wiec :
–jeśli masz szybki HDD to daj na tysiąc
–jeśli masz wolny HDD to daj na 400 albo całkiem wyłącz, albo daj na 700 albo 800 .
Poprubuj pokombinować z jakimś programem do mierzenia szybkści RAMa i wtedy będziez widział czy jest sens.
pozdrawiam
ps.Jeden gosciu to kupił sobie kompa z 1012 MB rama i mu podpowiedziałem źeby ustawił sobie na półtora więcej(zyli ok. 1500) i okazało się ze gry mu się zawieszają .Okazało się źe kaźdy z ramuf był inny . i wywalił 2 ramy i zostawił jeden –>512 i mu chodzi.
z resztą poszukaj na ten temat w necie , moźe na jakims forum ?
:roll: :lol:
R.Beger z Bedzina :lol: :lol: :lol: ._Mc_PauL_:Tu masz :) zdjęcie :)
Tu masz :) zdjęcie :)
_Mc_PauL_, jak mi powiesz jak z poziomu Menadźera zadań zmienić rozmiar pamięci wirtualnej, to masz skrzynkę browca ode mnie :lol:
Jak byś nie wiedział Menager zadań włancza się ALT + CTRL + DEL ...:) masz tu foto :)niźej :)
Było parę(?) razy.
Zaleźy od tego do czego wykorzystujesz komputer.
Najprościej :
włacz to z czym "pracujesz" i zobacz w managerze zadań jakie jest wykorzystanie pamięci – będziesz wiedział ile swapa Ci trzeba.
Niektórzy przy 512 MB juź wyłączają pamięć wirtualną w ogóle.
Zaleźy od tego do czego wykorzystujesz komputer.
Najprościej :
włacz to z czym "pracujesz" i zobacz w managerze zadań jakie jest wykorzystanie pamięci – będziesz wiedział ile swapa Ci trzeba.
Niektórzy przy 512 MB juź wyłączają pamięć wirtualną w ogóle.
Strona 1 / 1