Pamięć wirtualna – optymalne ustawienie?
Witam serdecznie,
Od pewnego czasu grzebie sobie znowu pod maską XP.
I gdy ustawiłem zasoby pamięci wirtualnej na poziomie
128–256 to Windows wyrzucał mi często, źe zbyt mało
pamięci wirtualnej do wykonania danego procesu i czasami
potrafił nawet wyłączyć jakąś aplikację, heh ...
Teraz pytanie, jak optymalnie ustawić pamięć
wirtualną dla WinXP z 512MB RAM na pokładzie?
Jak pozwoliłem przydzielić systemowi wartości to straciłem
767MB ... i na 5GB partycji zostało mi 400MB wolnego ;)
Śmieszna sytuacja, poza tym szukam dobrego rozwiązania tego problemu.
Z góry dziękuje i pozdrawiam :D
Od pewnego czasu grzebie sobie znowu pod maską XP.
I gdy ustawiłem zasoby pamięci wirtualnej na poziomie
128–256 to Windows wyrzucał mi często, źe zbyt mało
pamięci wirtualnej do wykonania danego procesu i czasami
potrafił nawet wyłączyć jakąś aplikację, heh ...
Teraz pytanie, jak optymalnie ustawić pamięć
wirtualną dla WinXP z 512MB RAM na pokładzie?
Jak pozwoliłem przydzielić systemowi wartości to straciłem
767MB ... i na 5GB partycji zostało mi 400MB wolnego ;)
Śmieszna sytuacja, poza tym szukam dobrego rozwiązania tego problemu.
Z góry dziękuje i pozdrawiam :D
Odpowiedzi: 5
Rebe:Prysznic:Jeśli masz problem z pamięcią wirtualną i musisz ustawić większy jej rozmiar, to pomyśl o zmianie rozmiaru partycji. Programy takie jak Partition Magic zrobią to bezboleśnie, bez utraty danych, w kilka minut.
Pozdro
A do zmiany nazwy pliku to pewnie jakiś edytor hex–ów byś polecał?
Bo o tym, źe swapa moźna przenieść, albo i ustawić na innej lub wielu partycjach to pewnei wolisz nie pamiętać.
Ano nie pamiętałem, za to Ty czuwasz. Zreszta ten sarkazm to sobie dla siebie zostaw, co? Ja tylko staram sie pomóc i poddać jakiś pomysł, którego nikogo nie zmuszam, zeby uźył. A umieszczenie pliku wymiany gdzies na koncu dysku na drugiej partycji tez nie jest NAJlepszym rozwiązaniem, bo tam IMHO dane sa wolniej odczytywane. NO chyba ze ktos bedzie uźywał Speed Disc'a z pakietu Norton Utilities czy jakiegos innego i opkresli sobie miejsce umieszczenia pliku wymiany.
Pozdro
Prysznic:Jeśli masz problem z pamięcią wirtualną i musisz ustawić większy jej rozmiar, to pomyśl o zmianie rozmiaru partycji. Programy takie jak Partition Magic zrobią to bezboleśnie, bez utraty danych, w kilka minut.
Pozdro
Bo o tym, źe swapa moźna przenieść, albo i ustawić na innej lub wielu partycjach to pewnei wolisz nie pamiętać.
Prysznic:Jeśli masz problem z pamięcią wirtualną i musisz ustawić większy jej rozmiar, to pomyśl o zmianie rozmiaru partycji. Programy takie jak Partition Magic zrobią to bezboleśnie, bez utraty danych, w kilka minut.
Pozdro
Jeśli masz problem z pamięcią wirtualną i musisz ustawić większy jej rozmiar, to pomyśl o zmianie rozmiaru partycji. Programy takie jak Partition Magic zrobią to bezboleśnie, bez utraty danych, w kilka minut.
Pozdro
Pozdro
A co robisz ?
To jest pytanie podstawowe. Zadaj je sobie , a potem przejrzyj archiwum pod kątem ustawień swapa – znajdziesz informacje, które powinny Ci pomóc w dostosowaniu jego wielkości dla indywidualnych potrzeb.
To jest pytanie podstawowe. Zadaj je sobie , a potem przejrzyj archiwum pod kątem ustawień swapa – znajdziesz informacje, które powinny Ci pomóc w dostosowaniu jego wielkości dla indywidualnych potrzeb.
Strona 1 / 1