pamięć RAM - o co chodzi?

Witam wszystkich,

Na początku przedstawie na jakim kompie mam problem:
Pentium 4, 2,4 MHz
Płyta głowna Gigabyte GA-8s648fx(-L)
grafika Radeon SE 9200 64MB
RAM 512 (2x256) (PC 2700 DDR SDRAM)

Ponizej właściwości płyty głównej:
  Właściwości płyty głównej:
      ID płyty głównej                                  10/27/2003-SiS-648-6A7I0G0HC-00
      Nazwa płyty głównej                               Gigabyte GA-8S648FX(-L)

Właściwości magistrali FSB:
      Typ magistrali                                    Intel NetBurst
      Szerokość magistrali                              64-bitowy(a)
      Rzeczywista częstotliwość taktowania              101 MHz (QDR)
      Efektywna częstotliwość taktowania                406 MHz
      Przepustowość                                     3244 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci:
      Typ magistrali                                    DDR SDRAM
      Szerokość magistrali                              64-bitowy(a)
      Rzeczywista częstotliwość taktowania              169 MHz (DDR)
      Efektywna częstotliwość taktowania                338 MHz
      Przepustowość                                     2703 MB/sek

Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej:
      Typ magistrali                                    SiS MuTIOL
      Szerokość magistrali                              16-bitowy(a)

Informacje fizyczne płyty głównej:
      Liczba gniazd procesora                           1 Socket 478
      Liczba gniazd rozszerzeń                          5 PCI, 1 AGP
      Liczba gniazd pamięci                             3 DDR DIMM
      Urządzenia zintegrowane z płytą główną            Audio
      Współczynnik postaci                              ATX
      Rozmiar płyty głównej                             210 mm x 300 mm
      Mikroukład płyty głównej                          SiS648FX
      Dodatkowe własności                               EasyTune 4

A teraz do rzeczy. Chciałem zwiększyć pamięć więc kupiłem 1G Kingston DDR 400MHz. wyciągnąłem stare kości wsadziłem tą. Komputer ciągle się restuje. Normalnie ujrze pulpit i po 30 sekundach sie resetuje i tak wkółko. w czym jest problem? Dorzucilem jedna starą kosc i komp chodzil przez 10 minut pozniej sie zresetowal i znow to samo czyli wlacza sie do ujrzenia pulipu i sie resetuje. Czy ktos mi sprobuje wyjasnic jak to rozwiązać?

Odpowiedzi: 14

witam ponownie, wiec wymienilem zasilacz na Topower 400W. myslalem ze on cos pomoze. jednak nic nie pomoglo i dalej komp sie resetuje przy tejnowej kosci. sprobuje ją oddac do sklepu i zmienic firmę. moze po prosty kingstona nie dzialaja a inne dzialaj nie mam pojecia. jakie firmy polecacie?
pitex2006
Dodano
23.04.2007 18:00:50
niestety znow to samo, 2 godziny pochodzil na nowej kosci i sie zresetowal i teraz juz sie uruchamia zobacze pulpit i znow reset i tak wkolko. testowalem memtestem i to samo co przy poprzedniej kosci po minucie kilka tysiecy bledow dalej nie czekalem bo nie ma sensu. w czym jest problem. zamowilem sobie tez zasilacz nowy bo myslalem ze to od tego ale raczej nie. zasilacz sie przyda nowy Tagan TG380-U01 - chyba dobry kupilem. Czy to plyta glowna? podobno obsluguje kosci 400MHz wiec nie wiem jak to rozwiązać.
pitex2006
Dodano
20.04.2007 13:24:22
przy pierwszym uruchomieniu kompa po zmianie kosci. teraz juz zrestartowalem sobie i nic nie wyskoczylo. Edit: niestety znow to samo, 2 godziny pochodzil na nowej kosci i sie zresetowal i teraz juz sie uruchamia zobacze pulpit i znow reset i tak wkolko. testowalem memtestem i to samo co przy poprzedniej kosci po minucie kilka tysiecy bledow dalej nie czekalem bo nie ma sensu. w czym jest problem. zamowilem sobie tez zasilacz nowy bo myslalem ze to od tego ale raczej nie. zasilacz sie przyda nowy Tagan TG380-U01 - chyba dobry kupilem. Czy to plyta glowna? podobno obsluguje kosci 400MHz wiec nie wiem jak to rozwiązać. [b][i]Edytuj posty. Anathema[/i][/b]
pitex2006
Dodano
20.04.2007 11:35:49
Kiedy, gdzie i w jakich okolicznościach wyskoczył Ci taki błąd ??
Żółty
Dodano
20.04.2007 11:16:41
wymienilem kosc na dokladnie taka sama no i na razie pol godizny komp wlaczony i dziala. wyskoczyl mi tylko taki komunikat ale nie wiem czy to jest związane z koscia bo jesli tak to tez nie dziala jak powinna. Unhanded exception 0xC0000005 occured at address 0x7C90E57A on thread 0x00000644 in process 992
pitex2006
Dodano
20.04.2007 11:12:12
wiemienię jeśli uda mi się z powrotem do sklepu zwrócic i wymienic na kolejną. mam nadzieję ze nie bedzie z tym problemu. a moze to płyta główna nie przyjmuje tej kosci? koles ze sklepu powiedzial ze nie bedzie problemu z tąpłytą bo jest przystosowana do takich kosci.
pitex2006
Dodano
19.04.2007 11:52:53
Wymień tą kość na inną i zobaczysz co będzie się działo.
Anathema
Dodano
19.04.2007 11:31:10
wiec wlaczylem memtesta i po doslownie minucie zaczelo sypac bledami. poczekalem do 3 minuty i wylaczylem bo przez ten czas naliczylo 57 tys bledow. co mam robic? przetestowac na inym kompie nie mam mozliwosci. czy moge wymienic na inna kosc z tym ze taka sama? czy to cos zmieni czy wszystkie tego typu kosci beda zle.
pitex2006
Dodano
19.04.2007 10:50:58
[quote]A jesli nie bedzie bledow?[/quote] Na 99 % będą, skoro komputer nie działa prawidłowo z nią [quote]czy to bedzie znaczyc ze kosc jest uszkodzona?[/quote] Niekoniecznie, po prostu może to być wina braku kompatybilności jej z płytą [quote]co wtedy mam robic?[/quote] Przetestował bym kość na innym kompie jeszcze dla pewności, ewentualnie wymana na inną.
Anathema
Dodano
18.04.2007 14:42:16
wszystko w biosie jest ustawione na auto. update nie wchodzi w gre, jest to komuter w firmie wiec az tak to nie bede sie w nim "grzebal". test wykonam jak beda mial wiecej czasu. i mam od razu pytanie: czy jesli mi wykryje jakies bledy to czy bede mial pozniej zapisane jakie to byly bledy? czy to bedzie znaczyc ze kosc jest uszkodzona? co wtedy mam robic? A jesli nie bedzie bledow? Sory ze tak wybiegam do przodu ale od razu bede wiedzial co mam robic.
pitex2006
Dodano
18.04.2007 11:51:11
[quote]Memtest uruchamiasz z plyty badz dyskietki. Szczegoły w archiwum.[/quote] Dokładnie, czyli nie musisz uruchamiać windowsa żeby testować tą pamięć, wystarczy że przegotujesz sobie np. CD z Memtetstem i on uruchomi się po restarcie komputera po czym wykona test pamięci - pare godzin conajmniej.
spiderko
Dodano
17.04.2007 19:58:57
ok a jak mam przetestowac tą nową kość skoro nie moge dzialac na kompie bo od razu sie resetuje? pytanie do "Anathema" - a gdzie mam to zmienic w biosie bo jestem calkowicie ciemny :( czy moze to byc wina ze stere kosci maja 333MHz a nowa 400MHz? podobno plyta obsługuje rowniez 400MHz wiec powinno byc ok ale nie jest.
pitex2006
Dodano
17.04.2007 15:54:25
  • wojtt 17.04.2007 16:55:55

[quote=pitex2006]ok a jak mam przetestowac tą nową kość skoro nie moge dzialac na kompie bo od razu sie resetuje?&nbsp; [/quote]<br><br>Memtest uruchamiasz z plyty badz dyskietki. Szczegoły w archiwum.<br>

• Anathema 17.04.2007 21:44:07

<P>[quote=pitex2006]a gdzie mam to zmienic w biosie bo jestem calkowicie ciemny :([/quote]</P> <P>Dram Frequency, czy jakoś tak (nie wiem jak to u ciebiebędzie). Tak samo timingi (pewnie po wciśnięciu CRTL + F1 te opcję ujrzysz w biosie) mają być ustawione na auto. A moze update biosu by pomógł?!</P>

Także pamietaj, aby w biosie ustawić parametry jej pracy na by SPD. Może tutaj takze tkwić problem.
Anathema
Dodano
17.04.2007 15:48:55
Może ta nowa pamięć jest uszkodzona. Wsadź tylko ja i przetestuj memtestem abo innym programem diagnostycznym.
Żółty
Dodano
17.04.2007 15:45:31
pitex2006
Dodano:
17.04.2007 15:32:02
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1