Pamięć RAM: dual channel i różne opóźnienia?
Witam
Mam obecnie w dual channelu GoodRam 2x512MB CL2.5 czyli w sumie 1GB. Chciałbym sobie teraz dokupić kolejne 1GB, ale żeby nadal pracowały w dual channelu. Niestety w ŻADNYM sklepie nie udało mi się znaleźć identycznej pamięci (nawet na allegro). Za to jest bardzo dużo tej samej pamięci, ale z opóźnieniami CL3 ;> I teraz pytanko. Czy jeśli kupię te pamięci z CL3 to będą nadal współpracowały w dual channelu z CL2.5? Moja płyta główna jest uparta na układzie nForce4.
Pozdrawiam,
sferis
Mam obecnie w dual channelu GoodRam 2x512MB CL2.5 czyli w sumie 1GB. Chciałbym sobie teraz dokupić kolejne 1GB, ale żeby nadal pracowały w dual channelu. Niestety w ŻADNYM sklepie nie udało mi się znaleźć identycznej pamięci (nawet na allegro). Za to jest bardzo dużo tej samej pamięci, ale z opóźnieniami CL3 ;> I teraz pytanko. Czy jeśli kupię te pamięci z CL3 to będą nadal współpracowały w dual channelu z CL2.5? Moja płyta główna jest uparta na układzie nForce4.
Pozdrawiam,
sferis
Odpowiedzi: 4
Byc moze, jako ze nie jestem ekspertem w dziedzinie jakiej sie wypowiadam podkresle jeszcze raz ze podstawowe zrodlo informacji powinna stanowic dokumentacja dolaczona do plyty glownej, tudziez manual zawarty na www producenta.
Jednakże pewne chipsety Intela umożliwiają pracę w dual channel niezależnie od pojemności modułów (czyli np. kombinacja 256 + 512).
Ale to tak na marginesie ;)
Uwazaj!
Mam podobna sytuacje, tj. 2 x 512MB i myslalem nad zakupem dodatkowej jednej kosci 1 GB jednak zdecyduje sie raczej na nastepne 2 x 512MB.
Przeczytaj dokladnie informacje z ksiazki dolaczonej do plyty glownej, wg. tego co znalazlem u siebie plyta obsluguje 1,2 badz 4 kosci pamieci. Czyli z trzema zaladowanymi bankami moga byc klopoty.
Proponuje mimo wszystko albo postarac sie zamienic 2x512MB na 1GB i dokupic 1GB badz od razu kupic kolejne 2x512MB.
DUAL z trzema koscami, (nawet w ukladzie 2 - 1) raczej nie bedzie mozliwu, o ile w ogole Twoja plyta wstanie 'poprawnie'.
Co do szybkosci z roznymi czasami w zaleznosci od producenta, moze dzialac albo nie, jezeli tak to bedzie zwalniac do najslabszej kosci.
Mozna podejrzewać, ze bedą śmigać razem, kosztem oczywiście wyzszych opóźnień ;)
Zawsze mozesz pogonić na allegro, te co masz i kupić 2x1 GB.
Strona 1 / 1
[quote=lawender]podstawowe zrodlo informacji powinna stanowic dokumentacja dolaczona do plyty glownej, tudziez manual zawarty na www producenta.[/quote] Zgadza się :]