Pamięć RAM...
Witam!
Mam następujący problem: Mianowicie gdy ściągam jakiś pliki z neta to bardzo często po uruchomieniu wyskakuje error: File has ben corupdet czy coś takiego. Dotyczy do głównie instalatorów powyźej 20 mb. Wygląda to na uszkodzony RAM. Jednak narazie nie stać mnie na jego wymianę i tu moje pytanie: Słyszałem, źe moźna zablokować część RAM`U np. jak mam kość 256mb to system będzie tylko uźywał 128mb Czy to moźliwe?
Mam następujący problem: Mianowicie gdy ściągam jakiś pliki z neta to bardzo często po uruchomieniu wyskakuje error: File has ben corupdet czy coś takiego. Dotyczy do głównie instalatorów powyźej 20 mb. Wygląda to na uszkodzony RAM. Jednak narazie nie stać mnie na jego wymianę i tu moje pytanie: Słyszałem, źe moźna zablokować część RAM`U np. jak mam kość 256mb to system będzie tylko uźywał 128mb Czy to moźliwe?
Odpowiedzi: 2
Uźyj programu do sprawdzenia pamięci np memtest86, ma być zero błędów.
Jeśli chodzi o wyłączenie części pamięci fizycznej to i moźe się da,ale ja o takim czymś nie słyszałem.
Coś kręcone daj na standard.
Wymień taśmę sygnałową dysku.
Sprawdź dysk na błędy narzędziami producenta.
Program do pamięci.
Tu
Jeśli chodzi o wyłączenie części pamięci fizycznej to i moźe się da,ale ja o takim czymś nie słyszałem.
Coś kręcone daj na standard.
Wymień taśmę sygnałową dysku.
Sprawdź dysk na błędy narzędziami producenta.
Program do pamięci.
Tu
U kumpla tak sie dzialo z duzymi plikami po przetaktowaniu procesora, kazdy wiekszy plik byl tak jakby uszkodzony, widocznie przetaktowanie powodowalo jakies bledy w zapisie na dysku twardym. Jezeli masz podkreconego kompa to ustawa wszystko na domysle ustawienia.
Strona 1 / 1