Pamięć operacyjna+jaką dobrać
witam, mam dwie prosby czy może mi ktoś wyjaśnić co oznaczją końcówki w kościach pamięci np: pamięć GOODRAM DDR2 512MB PC667 i co oznacza koncówka PC667, bo przeglądałem różne kości i nie wiem czemu one służą są jeszcze np: PC333, i drugie pytanie mam płyte główną Gigabyte GA-945 PC-53 Intel 945 PL Socet 775 oraz procek Pentium 4 3.06GHz LGA 775 (524)1MB/533 EM64BOX i nie wiem jaką dobrać pamięć, jesli chodzi o wielkość to albo DDR 2x512 albo DDR2 1GB.pozdro.
Odpowiedzi: 1
Jesteś pewien symbolu tej płyty ?
Ponieważ niem ogę się takiej doszukać to tu: http://www.memoryx.net/ga945series.html masz zestawienie kosci pasujących do róznych odmian GA-945 ( z tego linka wynika, że te modele pracują z DDR2 ).
Co do oznaczenia, o które pytasz to wskazuje ono na "prędkość" - taktowanie modułu w MHz.
Strona 1 / 1
Ehhh słusznie zauważyłeś..mój błąd, a płyta gł. to Gigabyte GA-945 PL -S3 Intel 945 PL Socet 775. Doradz mi co mam wziąść czy GODRAM DDR2 512MB PC 667 czy GOODRAM DDR 512MB PC400 DUAL 2 x 256 ? Dzięki za odp.<br><h1 class="title"><br></h1>
Rzecz jasna post Rebe przeczytałeś ?? Napisał on przecież jaki typ pamięci jest obsługiwany przez Twoja płytę ... A i w linku przez niego podanym taka informacja jest ...
Żeby nie było pomyłki, są obecnie stosowane 2 rodzaje pamięci, DDR oraz DDR2. Twoja płyta, wg. informacji Rebe, obsługuje DDR2 i taką pamięć musisz zakupić, szybkość im większa tym lepsza, też zwróć uwagę jaką najszybszą twoja płyta główna obsługuje. Napis DDR 2x512 mówi iż jest to pamięć DDR w dwóch kostkach po 512MB każda - nie obsługiwane przez tego Gigabyte, gdyż to zwykłe DDR.