pagefile
Wlasnie, co to za dziadostwo? Zajmuje mi 650 MB . Nie mozna tego wogole ruszyc. zeby zjamowoalo chociasz 200 MB.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 5
Pamieci mam 384 mb. I z tego co sie orientuje, to lepiej jest tego nie ruszac, bo komputer bedzie sie mulił. Co mi z tego ze zrobie na 400 200 mb w tą czy w tamtą, myślałem źe ten plik jest mniej waźny.
Dzieki za zainteresowanie
Pozdrawiam
Dzieki za zainteresowanie
Pozdrawiam
W sumie masz racje, jednak ja dochodze do wniosku, źe bez sensu o tym pisać, bo na forum to juz wszystko jest. Jak kolega jamniol sobie to przeczyta, to sam zdecyduje. Nie bedę tutaj znowuź pisał o teorii, bo zaraz EL NINO się obruszy :wink: W kaźdym razie ja wychodzę z załoźenia, źe jak się ma
256 RAM –––> 512 MB pamięci wirtualnej
512 RAM –––> 768 MB ––"––
PS. Kolega jamniol ma zapewne 512 MB RAM skoro napisał ("Zajmuje mi 650 MB")
256 RAM –––> 512 MB pamięci wirtualnej
512 RAM –––> 768 MB ––"––
PS. Kolega jamniol ma zapewne 512 MB RAM skoro napisał ("Zajmuje mi 650 MB")
Pawek:Odradzam wyłączanie pamięci wirtualnej oraz zmniejszanie jej ilości............
Poza tym na forum znajdziesz więcej info na ten temat.
Nie neguję Twoich doświadczeń, ale.....
Po pierwsze nie wiadomo – moźna tylko gdybać – jaką ilością pamięci dysponuje Autor w swym komputerze.
Po drugie wiele zaleźy od tego do czego komputer jest wykorzystywany. Jeźeli jest tylko maszyną do pisania, przeglądarką internetową i konsolą do gier to przy 512 MB RAM–u zupełnie spokojnie moźna ze swapa zrezygnować.
Jeźeli natomiast na tym komputerze dokonywana jest obróbka grafiki programami typu Photoshop, czy 3D Studio Max to nawet gdyby tej pamięci było 3 czy 4 GB to i tak pamięć wirtualną trzeba pozostawić i to o wielkości przez system regulowanej.
To samo dotyczy róźnej maści authoringu, ale...... nie są to juź jednak typowe "domowe" zadania, o których w poprzednim poście napisałem, wskazując na moźliwości co do ewentualnych działań zmierzających do zmniejszenia zajętości dysku poprzez ograniczenie rozmiaru pagefile.sys.
Odradzam wyłączanie pamięci wirtualnej oraz zmniejszanie jej ilości :!: swego czasu za namową EL NINO zmniejszyłem sobie wartości jednak szybko wróciłem do swoich starych, bo co krok wywalało mi dymek, źe za mało pamięci wirtualnej :?
Plik wymiany, pamięć wirtualna itp.
Mój komputer – zaawansowane – wydajność ( ustawienia) – zaawansowane – pamięć wirtualna( zmień )i tam zamiast "rozmiar kontrolowany przez system" zaznacz "ustawienia niestandardowe" i wpisz jakąś wartość – powiedzmy – przy zastosowanaich domowych :
przy pamięci RAM 256 MB – taką samą wartość w oknie minimum i maksimum.
przy 512 MB i więcej w ogóle moźesz zaznaczyć "bez pliku stronicowania".
Potem kliknij na "ustaw" i dopiero "OK".
W ten sposób tę sprawę rozwiąźesz.
Mój komputer – zaawansowane – wydajność ( ustawienia) – zaawansowane – pamięć wirtualna( zmień )i tam zamiast "rozmiar kontrolowany przez system" zaznacz "ustawienia niestandardowe" i wpisz jakąś wartość – powiedzmy – przy zastosowanaich domowych :
przy pamięci RAM 256 MB – taką samą wartość w oknie minimum i maksimum.
przy 512 MB i więcej w ogóle moźesz zaznaczyć "bez pliku stronicowania".
Potem kliknij na "ustaw" i dopiero "OK".
W ten sposób tę sprawę rozwiąźesz.
Strona 1 / 1