Padły dwa dyski same z siebie co to jest
CZeść.
Słuchajcie nie wiem co jest grane. Kupiłem jeden dysk twardy zainstalowałem win Xp i po kilku dniach przestał działać, tzn nie pracuje mechanizm, tależe sie nie ruszją mimo że bios startuje, monitor sie włącza.
Ok poszedłem wymieniłem na inny. Ponowna instalacja trudno i po paru dniach to samo. Znów nie działa.
Co to moze być że po montarzu dwa dyski mi padły.
Boje się ze jak znów (może uda sie wymienić) to znów będzie to samo.
Mam tylko do Was prośbe. Ponieważ kożystam teraz z uprzejmości to nie mogę siedzieć na necie i szukać odpowiedzi i proszę Was nie krzyczcie na mnie a pomóżcie dojśc co to jest?
Odpowiedzi: 4
Sprawdzałem wszystko i jest ok. Płyta to dośc stara solteka KAV75. A ustawiona jest jak u kolegi u którego wszystko jest ok. A co ciekawe mam podłączony stary dysk z linuxem i działa bez problemu dośc długo.
Tylko dlaczego po podłączeniu tych dwóch pod tą samoą taśmę podły?
Wymieniłem na trzeci i zobacze co teraz będzie.
Kanały zmieniłeś?
Taśmę zmieniłes?
OC jakieś jest ( jaka płyta główna )?
Przy okazji podaj pełną specyfikację sprzętu i sprawdź czy w BIOS-ie te dyski są widoczne [b]z prawidłowymi[/b] parametrami.
PS.
Krzyczeć nie będziemy, lae . to chyba jednak nie windows, a sprzęt jako dział powinien być.
Dyski były inne (innej firmy).
Też to podejrzewałem ale reszta pracuje. tzn CDROM płyta. Jak zamieniłem wtyczki zasilania z CD to i tak nic a CD działa.
Może przypadek... wadliwa seria itp...
A może problem z zasilaniem... zdaje sie linia 12V zasila napęd dysku... może jest tam za wysokie napięcie i pali się silnik...
Strona 1 / 1
[quote=slawek7]. Tylko dlaczego po podłączeniu [b]tych dwóch[/b] pod tą samą taśmę padły? Wymieniłem na trzeci i zobacze co teraz będzie. [/quote] - problem z zasilaniem, lub samą płytą główną, może być przyczyną.