Padł mi dysk, czy WinXP???

Hello :!:

Mamm malutki problem, wczoraj zostawiłem na noc kompa włączonego, budze się rano i mam blue screen'a – powód dysk.
Wciskam RESET i BIOS nie wykrywa mi dysku... miałem juź tak kilkakrotnie, ale po odłączeniu kompa od zasilania pomagało... – ale do dzisiaj rano.

Owszem, po odłączeniu zasilania, BIOS rozpoznaje mi dysk, ale w trakcie uruchamiania WinXP, powiesza mi sie komp i wyskakuje bleuscreen z napisem UNMOUNTED_BOOT_VOLUME
i broda, nie mam pojęcia co mam zrobić....

Odpalałem instalkę Win98se i próbowałem z poziomu dosu odpalić scnadiska, ale nie widzi mi partycji C, widzi tylko partycję D (Mam C[NTFS] i D[FAT_32]

CO dziwne, jak uruchomię kompa z Knoppixa to mam dostęp do obu partycji...

Jeszcze jedno dysk w trakcie uruchamiania WinXP warczy jak malutki traktorek...
W jaki sposób mogę sprawdzić czy na partycji NTFS mam badsectory, co to moźe (dokładnie) znaczyć UNMOUNTED_DISK_VOLUME – jak zwykle, dzięki za wszystko

Wolałbym nie formatować dysku – powód dane i aktywacja WinXP

Pozdrowienia z Białegostoku

Odpowiedzi: 10

to był stary dysk, teraz kupiłem sobie nowy WDC 80GB 8MB cache 7200rpm, komp teraz napierdziela jak błyskawica

a stary ledwo co rusza głowicą, źępoli, źępoli jak go podłączę, to WInXP odpala mi się z 10 minut...
WIęc zainstalowałem sobie swapmanagera i podłączam go po uruchomieniu Windowsa, ale mam pewien problem, to jest programik na 14 dni, znacie moźe jakiś freewar'owy, który pozwoli mi podłączyc kieszeń bez ponownego restaru...
A moźe nie potrzeba źadnego softu, moźe WinXP sam sobie poradzi?? napiszcie jak coś wiecie
dzięki
ivoneck
Dodano
20.10.2003 01:44:16
Pozwole sobie wtrącić kilka zdań otórz ja całkiem niedawno miałem problem mianowicie XP nie widział mojego dysku twardego próbowałem wszystkiego i pomoc forumowiczów itd. ale czasami najprostsze rozwiązanie przysparza nam najwięcej problemów tak było w moim przypadku rozkręciłem kompa i poprawiłem szeroki kabel od twardziela i teraz jest wszystko OK to tyle co mogłem napisać źyczę źeby to była jakaś błachostka u Ciebie i źebys się cieszył z dalszego urzytkowania kompa :D
POZDRAWKI
GRUBY
Dodano
18.10.2003 23:46:56
dzięki, o cos takiego mi chodziło, jak tylko wróce do domu to mam nadzieję, źe sobie z tym problemem poradzę...
ivoneck
Dodano
13.10.2003 09:12:17
Poczytaj to :

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;314058
MarcinX
Dodano
12.10.2003 23:37:30
Sprobuj z konsoli wklepac polecenie fixmbr – mogl Ci poleciec sektor mbr na dysku.
EL NINO
Dodano
12.10.2003 23:34:56
wykrył, i doszedłem do mometu gdzie pojawia się wiersz poleceń, bardzo, bardzo długo to trwało, wpisałem dir a by wyświetlić zawartość katalogu, no i broda nie doczekałem się... mielił, mielił i jeszcze raz mielił dyskiem, ale nic nie wymielił, zdąźył jedynie napisać :

c:>dir
Katalog c:

i tak stał i stał , mielił i mielił, i nic nie wymielił....

dziwne, bo pod Knoppixem czyta mi obie partycje błyskawicznie, dodatkowo fdisk widzi te partycję, ale napiszcie mi czym mog eprzeskanować pod względem bad sektorów te partycję, płytka instalacyjna WinXP nie wchodzi w rachubę, bo jakoś dziwnie długo to trwa...
moźe jakiś mały programik na dyskieteczkę?
please
ivoneck
Dodano
12.10.2003 22:46:08
W czasie pracy instalatora w pewnym momencie ,wykryje istniejącą wersję windows.
Wtedy wybierasz opcję napraw.
MarcinX
Dodano
12.10.2003 21:54:44
partycję jako tako widzi, niestety ale jako – Nieznany – nic na temat NTFS..

Napisz jak moźesz co masz dokłanie na myśli z tym naprawieniem przy wykorzystaniu płyty instalacyjnej, jest tam cos takiego jak naprawianie i odzyskiwanie, korzystałem z tego ale mielił, sprawdzał dysk, kombinował i nic nie znalazł, w końcu pojawił się ekran konsoli (chyba konsoli odzyskiwania i było tam jedynie napisane jedno polecenie, do uźycia – EXIT) czy mam pokmbinowac właśnie tam? A jeśli tak, to moźe jakieś dokładniejsze rady... dzięki
ivoneck
Dodano
12.10.2003 21:41:02
A naprawa systemu z płyty instalacyjnej Xp ?
Zobacz w instalatorze czy widzi tą uszkodzoną partycję.
MarcinX
Dodano
12.10.2003 21:36:51
niestety, nie nie mam mozliwości uruchomienia w trybie awaryjnym..... dostęp do dysku mam jedynie w poziomu Knoppixa
ivoneck
Dodano
12.10.2003 21:31:05
ivoneck
Dodano:
12.10.2003 21:16:06
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1