Padl Hdd, chyba bad sektory
Po zresetowaniu kompa zaczely sie cuda. Komputer zwolnil, dlugo sie ladowal, mial problemy z dostepem do partycji. probowalem zainstalowac jeszcze raz XP, podczas instalacji sformatowalem jedna z trzech partycji, ale przy probie kopiowania plikow co chwila byl blad. Teraz instalator Xp zawiesza sie (czarny ekran z migajacym kursorem). Nie moge zainstalowac 98, gdyz partycje sa na NTFS. Bylem z dyskiem u kolegi, zeby go przeskanowac (w biosie go windac, ale pod Win juz nie). Prawdopodobnie to bad sektory.
teraz siedze na Knoppixie 2.6 uruchamianym z plyty i tez nie widzi zadnych partycji, chociaz dysk jest.
Co moge zrobic?
Czy jest jakis program do skanowania, formatowania, partycjonowania, naprawy bad sektorow z dyskietkietki pod dosem dyskow NTFS?
Czy jest jakas szansa na odzyskanie chociaz czesci danych np File Recoverem?
Czy moze mnie uratowac Ultimate Boot CD?
Baaaaaaaaaaardzo prosze o pomoc.
teraz siedze na Knoppixie 2.6 uruchamianym z plyty i tez nie widzi zadnych partycji, chociaz dysk jest.
Co moge zrobic?
Czy jest jakis program do skanowania, formatowania, partycjonowania, naprawy bad sektorow z dyskietkietki pod dosem dyskow NTFS?
Czy jest jakas szansa na odzyskanie chociaz czesci danych np File Recoverem?
Czy moze mnie uratowac Ultimate Boot CD?
Baaaaaaaaaaardzo prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 14
Jescze taki maly apel. Jesli robicie cokolwiek na sprzecie czego nie obejmuje gwarancja RÓBCIE BACKUP!!!
Udało się!!!!!!!!!!
Dzisiaj dysk byl widziany w biosie, chociaz nic nie zrobilem. Pozniej programem spfdisk edytowalem mbr i zamiast samych zer wpisalem jakies liczby i zakonczylem 55 aa. Nastepnie fdisk /mbr. Gdy juz odzyskalem program rozruchowy wlozylem plyte instalacyjna Mandriva 2005. Utworzylem tam partycje i pozbylem sie kolejnego bledu ( uszkodzonej tablicy partycji). teraz pozostaja jeszcze bad sektory, ale tym juz sie zajmie hdd regenerator.
Dziekuje wszystkim za pomoc.
Dzisiaj dysk byl widziany w biosie, chociaz nic nie zrobilem. Pozniej programem spfdisk edytowalem mbr i zamiast samych zer wpisalem jakies liczby i zakonczylem 55 aa. Nastepnie fdisk /mbr. Gdy juz odzyskalem program rozruchowy wlozylem plyte instalacyjna Mandriva 2005. Utworzylem tam partycje i pozbylem sie kolejnego bledu ( uszkodzonej tablicy partycji). teraz pozostaja jeszcze bad sektory, ale tym juz sie zajmie hdd regenerator.
Dziekuje wszystkim za pomoc.
Przeczytaj jeszcze
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;254582 lub:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;314058
skorzystaj z polecenia FIXMBR. Jezeli jednak w biosie nie widac dysku, to moze byc fizyczne uszkodzenie mechaniki lub elektroniki dysku. Uruchomienie konsoli i uzycie polecenia FIXMBR nie powinno jednak zaszkodzic.
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;254582 lub:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;314058
skorzystaj z polecenia FIXMBR. Jezeli jednak w biosie nie widac dysku, to moze byc fizyczne uszkodzenie mechaniki lub elektroniki dysku. Uruchomienie konsoli i uzycie polecenia FIXMBR nie powinno jednak zaszkodzic.
Czyli znaczy to ze usmiercilem dysk.:( Od teraz bede robil kopie wszystkiego.
Z kopii ktora wczesniej zrobiles. Nie zrobiles ?kamilio:Z kad moge wziasc backup?
Programow mozesz miec na kopy, ale sa one bezuzyteczne gdy robisz cos "przez przypadek".
Przypadkowo wykasowalem caly mbr. Mam program do wgrywania mbr (MbrTool i Mbrutil). Mam tylko pytanie czy uda mi sie go wgrac (w biosie nie widac dysku)? Z kad moge wziasc backup? Zgory dzieki.
Proponuje artykul:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_84827.html
Jezeli jest uszkodzona tablica partycji, to powinien to byc uzyteczny tekst.
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_84827.html
Jezeli jest uszkodzona tablica partycji, to powinien to byc uzyteczny tekst.
Dzieki za odpowiedz. Nie mam dostepu do zadnej partycji. Probowalem uzyc programu HDD Regenerator. Pracowal jakies 15 godzin i naprawil 3GB. Analizowalem dysk innymi programami (spod Dosa) i chyba uszkodzona jest tablica partycji. Czy jest to do naprawienia? Jesli tak to czym i jak?
Witam. Jakim programem sprawdzales bledy?
Proponuje, jezeli nie uzywales program wdclear.exe
Wprawdzie jest on producenta dyskow WD, ale tez sprawdza sie na innych. Sciagnij plik wdclear.exe odpal z niego kompa; mozesz go dolaczyc do dyskietki startowej lub tez, najpierw uruchomic dysk startowy, a pozniej wlozyc nosnik z wdclear.exe i wpisac komedne wdclear.exe Program sie uruchomi. Tam jest kilka opcji, najpierw wybierz odpowiedni naped, na ktorym maja byc dokonywane operacje, pozniej proponuje dac na sprawdzanie dysku(tylko sprawdza dysk, nic nie zmieniajac, troche to trwa). Zobaczysz, co wypisze. W osatecznosci, jezeli "wszysko" Ci obojetnie, to mozesz uzyc opcji write zeros(czy tez podobnie) to czysci dysk, nadpisywane sa wszelkie informacje, znika podzial partycji itd. To juz jest wyjscie ostateczne. Najpierw jednak sprobuj odzyskac dane np. podpinajac dysk do innego komputera i kopiujac dane na inny, fizyczny dysk lub tez uzyj program do odzyskiwania danych.
Pisales, ze nie masz dostepu do partycji, czy do wszystkich?
Mialem kiedys dysk z podobna sytuacja. Podzielony byl na 3 partycje. Tez powoli sie uruchamial. Klopot byl z part. C i E, D w porzadku. Jak podlaczylem dysk do mojego kompa, na C i E byl uszkodzony system plikow, pamietam, ze czesc danych dalo sie odzyskac. Partycje sformatowalem z poziomu mojego kopma. Jednak po 6 miesiacach znowu ten sam problem. Sformatowalem i jeszcze dziala.
Proponuje, jezeli nie uzywales program wdclear.exe
Wprawdzie jest on producenta dyskow WD, ale tez sprawdza sie na innych. Sciagnij plik wdclear.exe odpal z niego kompa; mozesz go dolaczyc do dyskietki startowej lub tez, najpierw uruchomic dysk startowy, a pozniej wlozyc nosnik z wdclear.exe i wpisac komedne wdclear.exe Program sie uruchomi. Tam jest kilka opcji, najpierw wybierz odpowiedni naped, na ktorym maja byc dokonywane operacje, pozniej proponuje dac na sprawdzanie dysku(tylko sprawdza dysk, nic nie zmieniajac, troche to trwa). Zobaczysz, co wypisze. W osatecznosci, jezeli "wszysko" Ci obojetnie, to mozesz uzyc opcji write zeros(czy tez podobnie) to czysci dysk, nadpisywane sa wszelkie informacje, znika podzial partycji itd. To juz jest wyjscie ostateczne. Najpierw jednak sprobuj odzyskac dane np. podpinajac dysk do innego komputera i kopiujac dane na inny, fizyczny dysk lub tez uzyj program do odzyskiwania danych.
Pisales, ze nie masz dostepu do partycji, czy do wszystkich?
Mialem kiedys dysk z podobna sytuacja. Podzielony byl na 3 partycje. Tez powoli sie uruchamial. Klopot byl z part. C i E, D w porzadku. Jak podlaczylem dysk do mojego kompa, na C i E byl uszkodzony system plikow, pamietam, ze czesc danych dalo sie odzyskac. Partycje sformatowalem z poziomu mojego kopma. Jednak po 6 miesiacach znowu ten sam problem. Sformatowalem i jeszcze dziala.
Moj dysk to dokladnie IBM IC35L040AVER07–0 (41GB) 7200rpm (4lata). Juz kiedys byly z nim problemy z bad sektorami, albo nie mogl wystartowac.[/list]
Dzieki za odpowiedz, ale nic nie pomoglo. Przy probie instalacji Xp pojawia sie czarny eran z migajacym kursorem i tyle. Dzieje sie tak zaraz po zaladowaniu. Probowalem uruchomic jakis program z Ultimate Boot Cd ale przy probie uruchomienia czego kolwiek pojawia sie komunikat: Error reading partition table drive 00 sector 0. Na poczatku tylko raz udalo mi sie uruchomic jakis program do sprawdzania powierzchni i wykryl bad setory na samym poczatku, pozniej jescze w kilku miejscach, az przez cztery godziny PRAWIE wogole sie nie ruszyl i wylaczylem go pozniej juz nic nie moglem wlaczyc.Jesli chodzi o tmp to jest pod nim duzy wiatrak. Moj dysk to IBM 41Gb 7200(4 lata)dokladny model podam rano, bo teraz nie mam juz sil wykrecac go, a pod knoppixem go nie widac.
kamilio, jesli uwazasz ze masz bledy na dysku, sciagnij sobie ze strony producenta programik testujacy dyski. Mozesz rowniez sprawdzic strukture danych z konsoli odzyskiwania po wystartowaniu z pyty XP, poprzez komende "chkdsk" z odpowiednimi przelacznikami.
Dane, o ile to bedzie mozliwe, moglbys odzyskac troche lepszymi programami od tego ktory sugerujesz. Sa to w pierwszej kolejnosci Get Data Back (for NTFS), lub Easy Recovery.
Dane, o ile to bedzie mozliwe, moglbys odzyskac troche lepszymi programami od tego ktory sugerujesz. Sa to w pierwszej kolejnosci Get Data Back (for NTFS), lub Easy Recovery.
zwroc rowniez uwage na temperature dysku zwykle jesli sa zbyt gorace dzialaja duzo wolniej niz zwykle
Formatowac NTFS mozesz z plyty Windowsa XP. Mi to nie wyglada na bad sektory, ale cos innego– byc moze zwiazanego z systemem. Sprobuj utworzyc nowe partycje przez Windowsa XP i podaj wiecej danych o dysku. Mozesz tez poszukac na stronie producenta informacji na ten temat, chociaz nie wiem czy takie znajdziesz, gdyz nie mialem nigdy podobnego problemu.
Strona 1 / 1