P2P ostrzeźenie
Czytałem w ostatnim Chipie źe mają teraz scigać tych co udostępniają pliki jestem ciekawy czy mówią serio czy tylko straszą
Odpowiedzi: 7
Under:Piotr_Sz:Wystarczy IP i po robcie
A jeśli IP jest zmienne
To sie luka na przedział w którym wyetempuje ti IP
Under – znowu piedzielisz, o rzeczach, o których kompletnie nie masz pojecia
Piotr_Sz:Wystarczy IP i po robcie
A jeśli IP jest zmienne
To sie luka na przedział w którym wyetempuje ti IP
Wystarczy IP i po robcie
A jeśli IP jest zmienne
A Mam jeszcze jedno pytanie co konfiskaty komputera to czy jest to konfiskaty na czasy prowadzenia postepowania. Czy komputer podlega przepadłości
MetaVirus:firewall'a to ma większość osób, a namierzanie laptopa jest tak samo trudne jak komputera stacjonarnego
Wystarczy IP i po robcie.
A co do p2p to czytałem ze maja bć wprowadzane jakieś opłaty czy coś.
Jak znajde ten artykił to wkleje. :roll: :roll: :roll:
P.S. Znalazłem :D :D :D :D :D
z serwisu di.com.pl
Opr: Marcin Maj
Co powiecie na całkowicie legalne korzystanie z P2P za dowolną opłatą w wysokości 4–5 zł? Taki włośnie projekt zmian w ustawie o prawie autorskim proponuje Jacek Skubikowski ze Stowarzyszenia Artystów Wykonawców (SAWP).
Podobny pomysł zaproponowano juź we Francji, ale tam artyści i wydawcy natychmiast się oburzyli. U nas ten projekt został o dziwo zapowiedziany przez jednego z nich.
Jacek Skubikowski uwaźa, źe obowiązująca w Polsce ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych jest przestarzała. Przypomnijmy, źe obecne przepisy ustawy przewidują m.in., iź 3% ceny czystych nośników (np. płyt CD) przekazywane jest wykonawcom jako rekompensata za kopiowane na nie media.
Zdaniem dyrektora SAWP podobne regulacje powinny obowiązywać w przypadku Internetu. Tutaj jednak opłata rekompensacyjna byłaby dobrowolna. Za cenę od 4 do 5 zł uźytkownik pobierający nielegalnie udostępnione pliki mp3, stawałby się ich legalnym uźytkownikiem.
Pieniądze zebrane z takiej opłaty moźna według Skubikowskiego łatwo rozdzielić. Śledząc przepływ informacji w internecie moźna łatwo ocenić, który wykonawca jest popularny, a który nie. Artysta uwaźa teź, źe taka ustawa nie kolidowałaby z interesami wykonawców zagranicznych, bo "nasze organizacje [chroniące praw autorskich] mają podpisane umowy ze swoimi odpowiednikami na świecie".
Skubikowski nie ma wątpliwości co do tego, źe dystrybutorom filmów i muzyki ten pomysł wyda się kontrowersyjny. Zauwaźa jednak, iź chodzi o opłatę rekompensacyjną, a nie nowy model sprzedaźy.
Teraz zostaje czekać na reakcje wydawców. Miejmy tylko nadzieję, źe ci ostatni nie obraźą się na Skubikowskiego. W najgorszym wypadku zawsze będzie mógł zaśpiewać "Było nas dwoje..."
wp.pl
Abonament za ściąganie z Sieci
IAR 17:50
Być moźe juź za kilka miesięcy za filmy, muzykę czy zdjęcia ściągane Internetu będziemy musieli zapłacić. Do tej pory internauci kopiujący na swój komputer nielegalne pliki w świetle prawa byli piratami. Teraz ma to się zmienić.
Prezes Stowarzyszenia Artystów Wykonawców Utworów Muzycznych i Słowno–Muzycznych Jacek Skubikowski proponuje, by kaźdy uźytkownik Internetu płacił co miesiąc dobrowolną opłatę rekompensacyjną w wysokości czterech, pięciu złotych. Za tę kwotę uźytkownik mógłby ściągać na swój komputer dowolną ilość plików mając świadomość, źe nie popełnia przestępstwa.
Na razie nie wiadomo, w jaki sposob opłata mogłaby być pobierana. Autorzy projektu sugerują, źe najlepiej byłoby, gdyby dostawca Internetu doliczył tę kwotę do comiesięcznego rachunku.
Jacek Skubikowski pomysł sieciowego abonamentu zapoźyczył z Francji. To właśnie tam po raz pierwszy padł pomysł takiej regulacji. Jednak Francuzi będą płacić 4 euro miesięcznie i to tylko za ściąganie muzyki.
Jacek Skubikowski uwaźa, źe taka zmiana w ustawie pozwoliłaby znacznie zmniejszyć zjawisko piractwa w Polsce.
Do wejścia tych przepisów w źycie droga jeszcze daleka. Warto jednak juź dziś zastanowić się, czy lepiej nie płacić i ryzykować konfiskatę koputera oraz wysoką grzywnę czy teź zapłacić i surfować do woli.
firewall'a to ma większość osób, a namierzanie laptopa jest tak samo trudne jak komputera stacjonarnego
Słyszałem źe jeśli ma sie firewall i korzysta się z laptopa to trudniej jest namierzyć (czy to prawda)
No to zaleźy jakie to pliki. Jeśli nie łamiesz praw autorskich to moźesz spać spokojnie.
Strona 1 / 1