overclocking w sempron 2500
Witam
mam pytanie jaki jest bezpieczny overclocking w sempron 2500+ 64 bit. Obecnie procesor chodzi na ustawieniach standardowych i ma taktowanie 1,4 ghz. W biosie jest funkcja overclocking o 5, 10, 20, 30 procent. Jestem ciekaw które ustawienie będzie najlepsze i nie będzie destabilizowało pracy komputera.
mam pytanie jaki jest bezpieczny overclocking w sempron 2500+ 64 bit. Obecnie procesor chodzi na ustawieniach standardowych i ma taktowanie 1,4 ghz. W biosie jest funkcja overclocking o 5, 10, 20, 30 procent. Jestem ciekaw które ustawienie będzie najlepsze i nie będzie destabilizowało pracy komputera.
Odpowiedzi: 4
tyle co ci chce kolego powiedzieć to źe podkreanie tego procesora niej est opłacalne nic a nic. Nie dość źe mozesz cos popsuć* z twą wiedzą, to jeszcze rzecz najwazniejsza. Masz tragicznie niski mnoźnik ( 7x ). Podkrecanie ci sie nie opłaca bo ten procek nie ma podstaw do wydajnego OC.
* tak tak dokładnie, popsuć, zareczam ci źe spalić procka sie da, a czesem nawet wiecej przy okazji...
* tak tak dokładnie, popsuć, zareczam ci źe spalić procka sie da, a czesem nawet wiecej przy okazji...
ciezko popsuć procesor (nie licząc wypadkow fizycznych ;P ) sama zmiana ustawien. podkrecajac go samemu w najgorszym wypadku po prostu ci sie nie uruchomi komputer, i bedziesz musial zresetowac ustawienia biosu.
ps. jesli chcesz podkrecac musisz patrzec na to czy twoja plyta glowna ma blokade 'napiec' (?) podczas gdy podwyźszasz szynę, bo moźesz popsuć reszte komponentow np. dysk itp.
ps. jesli chcesz podkrecac musisz patrzec na to czy twoja plyta glowna ma blokade 'napiec' (?) podczas gdy podwyźszasz szynę, bo moźesz popsuć reszte komponentow np. dysk itp.
tzn tak tez myslalem ale jest jakis ryzyko spalenia procesora?
Najlepiej samemu stopniowo zwiększać i sprawdzać jak działa system :wink: Wtedy sam ocenisz.
Strona 1 / 1