overclocking failed–problem z asusem a7n8x–xe

Witam,
mam taki problem.Kupilem ta plyte dzisiaj i od razu zabralem sie z montaz.Wlozylem athlona 1800+, ustawilem fsb na 133mhz i komp sie ladnie wlaczyl.ale przy resecie oczywiscie pojawil mi sie komunikat ze overclocking failed– i zebym wlazl do biosa i zmienil albo f2 i ustawienia domyslne.Czasami jak nie przestawie tych ustawien komp nie startuje w ogole.Moze czegos nie wlaczam w biosie?Pomozcie bo w googlu znalazlem strony na ten temat ale po dunsku i po francusku a tylko angielski jest mi bliski :)

Odpowiedzi: 10

Miałem to samo z tą płytą główną ale sam sobie poradziłem. Naleźy po prostu przestawić zworki, bo default ustawione są na 400mhz a Ty masz tak jak ja na 266mhz. Poszukam Ci jpg tych ustawień bo gdzieś mam, a Ty odpowiedz, czy masz problem ten co ja powyźej niedawno dodałem... Poszukam i Ci dam linka potem... 8)
Ponczeq
Dodano
27.02.2006 13:46:42
no wiec tak.ustawilem fsb na 125 i dziala niby(nie pamietam jakie taktowanie mi pokazuje ale nie takie jak powinno byc bo chyba normalnie jest 1,57mhz)
kosc pamieci jest single 512(400mhz),zworka jest w normalu, opcji z tym AI overclock nie znalazlem, pamiec ustawiona na auto,AGP I FSB spread spectrum–nie ma auto,albo enabled albo disabled (ale jak bylo na enabled to bylo to samo czyli bez zmian),CPU internal cache ustawie jak sie dorwe do tego kompa(bo u kumpla jest) na write–back.i jak pomoze to dam znac na bank.
A i nie wiem czy juz to pisalem ale on czasami startowal na fsb 133 ale np po wylaczeniu na moment z pradu lub gdy dluzej dzialal i restarcie nie zalaczalo sie nawet zliczanie ramu i zwisal.
lids
Dodano
25.02.2006 17:34:47
No chyba to nie to. 1800+ ma taktowanie 1,533GHz. Czyli 133x11.5.
Więc jak FSB = 100, to wychodzi mniej więcej te 1150. Czyli podobnie jak podał.

Zacznijmy jednak coś działać:
– Czy pamięci są obsadzone w trybie DualDDR? Jeśli tak, to czy są w niebieskich gniazdach?
– Czy zworka Clear RTC jest w pozycji Normal?
– W biosie masz opcję AI overclock tuner (auto podkręcanie) – wyłącz ją. Ustaw na manual.
– AGP I FSB spread spectrum na auto
– CPU internal cache ustaw na write–back (ciekawe czemu domyślnie jest wyłączona?)
– Pamięci ustaw na auto (szystkie opcje)

I to tyle. Zrób to i potem ustaw FSB na 133. No i oczywiście potem podziel się uzyskanym efektem.
evil44
Dodano
24.02.2006 09:34:32
lids:
plyta widzi moj procek nie jako athlona 1800+ tylko jako amd (nie pokazuje modemu)o taktowaniu 1135mhz

Nie jestem pewien, ale chyba pojęcia pomyliłeś. Zobacz, co Ci pokazuje Windows o procesorze (PPM na Mój komputer">Właściwości>Ogólne), albo wgraj Everesta i przeczytaj jaki masz procek. Moźliwe, źe patrzysz na rzeczywistą częstotliwość procesora (ja np. mam AMD AthlonaXP 2600+, częstotliwość 1,92 GHz i to Cię myli.
Ucho
Dodano
23.02.2006 23:15:27
Wiesz... Asus a7n8x–xe to w miarę nowa płyta. Natomiast Athlon 1800+ to wiekowe juź Palomino. Aktualizacja biosu moźe nic nie dać, bo to pomaga przy nowych prockach. Zasadniczo – jeśli płytę wyprodukowano później niź procesor – to powinna go ona bez problemu obsługiwać (bios rozpoznawać).

A sprawdzałeś czy ta płyta działa (wg. producenta) z procesorami z jądrem Palomino?
–– Dobra, sam sprawdziłem – płyta pracuje ze wszystkim (prawie) co się da wcisnąć w SocketA.
evil44
Dodano
23.02.2006 15:45:05
A czy czasem nie jest to komunikat głosowy?
Anathema
Dodano
23.02.2006 14:25:51
ze nie wykrywa niepoprawnie wartośc to moźe być winna Chipsetu
kamaa
Dodano
23.02.2006 13:46:51
A aktualizacja BIOS'u ? Zaktualizuj go moze po tym zabiegu procek bedzie wykrywany poprawnie...
mettal
Dodano
23.02.2006 11:12:13
w sumie to troche zle napisalem o co chodzi dokladnie.a wiec plyta widzi moj procek nie jako athlona 1800+ tylko jako amd (nie pokazuje modemu)o taktowaniu 1135mhz.jak ustawiam fsb na 133 to sie odpala ale jak kompa restartuje albo wylacze to mam wlasnie komunikat ze overclocking failed. jak przestawie na 100 mhz fsb to komp odpala sie normalnie.tyle ze znowu mam procka 1135mhz.a co do resteu cmosa to juz to robilem–bez rezultatu
lids
Dodano
23.02.2006 11:10:12
Zresetuj bios przez zworke, lub wyciagajac na 3 minutki baterie. Wloz spowrotem, wejdz do biosu.Daj opcje Load Default Settings a potem Save & Exit i zobacz czy bedzie OK
mettal
Dodano
23.02.2006 03:09:43
lids
Dodano:
23.02.2006 02:23:49
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1