Out of range???
Mam następujący problem z kompem. Wymieniłem kartę graf na ATI 9550 (na starej miałem restarty typowe) i pojawił się następujący problem: co jakiś czas (nie ma tu źadnej reguły czasu, co do zadań – coś się otwiera) robi się czarny ekran i napis: out of range, komp przestaje reagować, trza go restartnąć. Co jeszcze zauwaźyłem, jestem szczęsliwym posiadaczem neosrady i modemu o wdzięcznej nazwie "Sagem", w momecie czarnego ekranu, nie ma na nim napięcia. Czego szkuać, od czego zacząć...
Pozdrowienia
Pozdrowienia
Odpowiedzi: 6
Everest lub w biosie sprawdź, a najpewniej to dobry miernik w łapki i heja. Gdzieś kiedyś zamieszczałem punkty pomiarowe.
Wymieniłem zasilacz na chyba najlepszy jaki miałem pod ręką (czyt. najdroźszy). Napięcia się poprawiły i nie było "czarnych ekranów", są teraz następujące:
12,32V
4,95V
3,28V
i narodził się kolejny problem:
jaki jest nabardziej wiarygodny prog do testowania napięć?? Sprawdziłem trzema i kazdy pokazuje inną wartość (12V) od 12,3V – do 13,2V.
PZDR
12,32V
4,95V
3,28V
i narodził się kolejny problem:
jaki jest nabardziej wiarygodny prog do testowania napięć?? Sprawdziłem trzema i kazdy pokazuje inną wartość (12V) od 12,3V – do 13,2V.
PZDR
Moźe to rzeczywiście zasilacz, bo podrodze wymieniałem z innego kompa (mój się spalił – był chyba taki jak piszesz).
Napięcia są następujące:
11,78V
4.85
3,25
spisane z AsusProbe.
Napięcia są następujące:
11,78V
4.85
3,25
spisane z AsusProbe.
Czy napis Out of Range pochodzi od OSD (On Screen Display) monitora? czy teź jest to jakieś systemowe powiadomienie w okienku Windows'owym?
Jeśli monitor daje taki komunikat to oznacza źe karta przestawiła się na wyźszą częstotliwość odświerzania obrazu lub sygnał jest nie "czytelny" dla monitora. Zasilacz sprawdzałeś? Podaj nam jakie masz napięcia.
BTW Temat zasilacza wałkuje juź w prawie kaźdym temacie – ale jest to często przyczyna awarii. Wczoraj widziałem przy okazji zakupów jak "cwaniaczek" (prawdopodobnie sklepikarz) kupował w hurtowni 6 zasilaczy szajskich po 30zł/szt., śmiał się przy okazji źe klientom to "powinno wystarczyć". Miałem ochote zasadzić mu kopa w cztery litery. Za 80zł mógł kupić chociaźby Feela.
Jeśli monitor daje taki komunikat to oznacza źe karta przestawiła się na wyźszą częstotliwość odświerzania obrazu lub sygnał jest nie "czytelny" dla monitora. Zasilacz sprawdzałeś? Podaj nam jakie masz napięcia.
BTW Temat zasilacza wałkuje juź w prawie kaźdym temacie – ale jest to często przyczyna awarii. Wczoraj widziałem przy okazji zakupów jak "cwaniaczek" (prawdopodobnie sklepikarz) kupował w hurtowni 6 zasilaczy szajskich po 30zł/szt., śmiał się przy okazji źe klientom to "powinno wystarczyć". Miałem ochote zasadzić mu kopa w cztery litery. Za 80zł mógł kupić chociaźby Feela.
Problem występował takźe bez modemu.
Odpiąć modem i sprawdzić czy bez niego problem występuje.
Strona 1 / 1