Otwieranie portów – Pomocy!!!

Problem wygląda następująco: Mamy sieć na mieszkaniu.Chello jest podłączone do jednego kompa przez usb następnie przez sieciówke ten komp jest podłączony do switch'a. Ze switch'a do pozostałych kompów.Chciałbym otworzyć port ale nie wiem do końca jak to zrobić. Na tym kompie nie ma SP2 więc nie ma firewalla. Mógłby mi ktoś to w prosty sposób wytłumaczyć jak to zrobić???

Odpowiedzi: 4

Dzięki. Mimo moich nieprecyzyjnych pytań Twoje odpowiedzi pomogły mi rozwiązać problem.Wszystko jest ok.Nara
berserker
Dodano
13.02.2005 23:05:38
Wybacz, ale z Twojego pierwszego postu nie dowiedzialem sie na czym, czyli na ktorym kompie chcesz otworzyc port. Rozni ludzie rozne cuda pisza, wiec zadaje proste pytania. Nie wiem na czym, nie wiem po co i nie wiem komu chcesz te porty pootwierac.
Napisales juz jaki jest Twoj cel – azureus. Reszta jest jak zwykle w sferze domyslow i musialbym Cie odeslac do pewnego zbioru mowiacego o tym, w jaki sposob zadaje sie pytania na forum.

Na pierwszym kompie masz z pewnoscia XP, skoro wspomniales o "nie maniu" SP2 i to na nim chcesz otworzyc port/porty. Konfiguracje przeprowadza sie w zakladce Zaawansowane wlasciwosci polaczenia sieciowego. W tym samym miejscu gdzie zalaczane jest udostepnianie internetu czy tez zapora sieciowa (systemowy firewall). Na dole znajdziesz przycisk "Ustawienia" i po kliknieciu na niego otworzy Ci sie dodatkowe okienko. Przygladnij sie przykladowym, wpisanym tam juz uslugom. Dla swoich celow albo utworzysz nowa poprzez przycisk Dodaj, albo zmodyfikujesz juz istniejaca.
Otwarcie portu dla innego komputera polega na wpisaniu miedzy innymi jego adresu IP, natomiast otwarcie portu dla siebie samego, na wpisaniu IP w postaci 127.0.0.1
Jedna "usluga" to jeden otwarty port. Nie mozna wpisac zakresu portow.
EL NINO
Dodano
13.02.2005 22:52:26
Otworzyć port chciałem dlatego źe ściągam uźywając Azureusa i wszystko się ściąga tragicznie 1.5 – 6.0 kb/s a mamy chello 512.I się dowiedziałem źe otwierając któryś z portów transfer powinnien się polepszyć.Ale nie rozumiem drugiej części Twojego pytania:"Na czym? "
berserker
Dodano
13.02.2005 22:34:32
Pewnie ktos moglby, gdybys napisal prosto i wyraznie o co loto. Napisales o otwarciu portu. Po co, na co i dlaczego ? No i na czym ?

Tak przy okazji – kto Ci napisal ze na XP bez SP2 nie ma firewalla ?
EL NINO
Dodano
13.02.2005 22:26:22
berserker
Dodano:
13.02.2005 22:19:17
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1