Otwórz plik z.........
Witam wszystkich.
Mam takie pytanko.Dlaczego w XP gdy chcę zmienic rozszerzenie to w opcji wybierz program we właściwościach- zawsze używaj tego programu-mam tą opcje zaptaszoną i za mgłą i wtedy to nowe rozszeżnie działa na wszystkie pliki w kompie. A ja chce aby tylko ten jeden plik akurat zmienić.
Jak mam usunąc to zaptaszenie i tą mgiełkę,która nie pozwala usnąć tego zaptaszenia?
Pozdrawiam
Dariusz
Odpowiedzi: 2
To znam. A mi chodzi ze jak kliknę np.na plik -prawym na właściwości-to na górze pisze plik otwierany przez-zmień- i jak kliknę na zmień to otwiera sie okienko z programami do wyboru.
A na dole jest zaptaszenie - ale za mgłą i nie moge odptaszyc.A jak tego nie zrobie to zmiana tyczy sie wszystkich plików w kompie .A tego nie chce tylko ten jeden akurat chcę zmienić
Ktoś pomoże?
dariusz531:Witam wszystkich.
Mam takie pytanko.Dlaczego w XP gdy chcę zmienic rozszerzenie to w opcji wybierz program we właściwościach- zawsze używaj tego programu-mam tą opcje zaptaszoną i za mgłą i wtedy to nowe rozszeżnie działa na wszystkie pliki w kompie. A ja chce aby tylko ten jeden plik akurat zmienić.
Jak mam usunąc to zaptaszenie i tą mgiełkę,która nie pozwala usnąć tego zaptaszenia?
Na przyszłość możesz zrobić sobie taki mały pliczek OpenUnknown.reg
i dodać go do rejestru. Zawartość jak poniżej.
REGEDIT4
[HKEY_CLASSES_ROOT\Unknown\shell\openas\command]
@="%SystemRoot%\system32\rundll32.exe
%SystemRoot%\system32\shell32.dll,OpenAs_RunDLL %1 %2"
lub @=%SystemRoot%\system32\rundll32.exe %SystemRoot%\system32\shell32.dll,OpenAs_RunDLL %1
Teraz będzie na odwrót. Przy "Zawsze używaj" trzeba będzie sobie ptaszka
postawić.