Otoczenie sieciowe
Mój komputer jest w sieci osiedlowej, wczoraj otwierając "moje miejsca sieciowe" stwierdziłem, źe jest tam kilka komputerów z sieci. Na jednym z tych komputerów daje się przejrzeć cały dysk C (ale nie moźna nic zmieniać). Na tym dysku znalazłem skrót "moje dokumenty" po kliknięciu na niego otwierają się "moje dokumenty" na moim kompie. O czym to świadczy? Co uźytkownicy komputerów z tej sieci "widzą" u mnie? Gdy wyświetlam komputery grupy roboczej jest mój komp, a w nim drukarki sieciowe i harmonogram zadań.
Odpowiedzi: 3
Standardowe udostępnione juź zasoby administratorskie w Windows 2000/XP Profesional (nie dotyczy do wersji XP Home) i Windows 2003 moźna je co prawda wyłączyć poprzez "Panel sterowania" –> "Narzędzia administracyjne" –> "Zarządzanie komputerem" –> "Udziały" prawy przycisk myszy i zatrzymaj udostępnianie. Niestety po zresteowaniu systemu udziały te pojawiają się znowu jak zmora. Jedyny skuteczny sposób pozbycia się ich to dobranie się do rejestru systemu poprzez narzędzie regedit.exe. Wszystko zawarte jest w tym kluczu rejestru:
[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesLanManServerParameters]
"AutoShareServer"=dword:00000000 <
"AutoShareWks"=dword:00000000 <
[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesLanManServerParameters]
"AutoShareServer"=dword:00000000 <
"AutoShareWks"=dword:00000000 <
musialbys pozmieniac pare ustawien z zasadach lokalnych. po pierwsze wylaczyc mozliwosc przegladania zasobow przez grupe uzytkownikow wszyscy oraz gosc. zmienic sposob logowania z gosc na konkretnego uzytkownika.
przypisac folderowi moje dokumenty prawo do odczytu tylko dla wybranego przez ciebie uzytkownika lub grupe uzytkownikow.
przypisac folderowi moje dokumenty prawo do odczytu tylko dla wybranego przez ciebie uzytkownika lub grupe uzytkownikow.
Napewno widzą udziały udistepniane w celach administracyjnych np.:
– IPC
– C
– D
Ale nie bój, do tych udziałów nikt nie wejdzie. Jak nie chcesz samoczynnie "udostępniać" napędów to kliknij w szukaj i wpisz: autoshare.reg i podaj mój nick, później postepuj zgodnie z moim opisem (o ile go znajdziesz) :lol:
P.S: Najlepszym sposobem na sprawdzenie co masz udostępnione i w jakim zakresie jest pójscie do kolegi i przeskanowanie swego kompa ;)
– IPC
– C
– D
Ale nie bój, do tych udziałów nikt nie wejdzie. Jak nie chcesz samoczynnie "udostępniać" napędów to kliknij w szukaj i wpisz: autoshare.reg i podaj mój nick, później postepuj zgodnie z moim opisem (o ile go znajdziesz) :lol:
P.S: Najlepszym sposobem na sprawdzenie co masz udostępnione i w jakim zakresie jest pójscie do kolegi i przeskanowanie swego kompa ;)
Strona 1 / 1