otoczenie sieciowe – dziwny dla mnie komunikat ..

Witam,
chciałbym prosic o pomoc z siecą LAN na dwóch komputerach z systemem XP;
grupa robocza nie jest widoczna, na jednym z komputerów gdy che wyswietlic zawartosc otoczenia sieciowego pojawia sie komunikat:
"Siec nie jest dostepny. Moźesz nie mieć uprawnień do uźywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu. Lista serwerów dla tej grupy roboczej jest obecnie niedostępna"
Nie znam się na tym i nie wiem dokładnie jakich informacji jeszcze udzielić. Moze mi ktos wyjasnic o co chodzi ? Z gory dzieki :)

Odpowiedzi: 10

pittt:
Czesc :) udalo sie i siec dziala !!
zrobilem tak jak mi doradziles, ustawilem IP recznie;
Ciesze sie. Powinno dzialac :D .

Teraz idz wyjasnij "gierasowi" w topicu obok jak ma to zrobic. Ma ten sam problem, przykazane jak to zrobic i twierdzi, ze sie nie da :wink: .
EL NINO
Dodano
09.05.2003 23:27:57
Czesc :) udalo sie i siec dziala !!
zrobilem tak jak mi doradziles, ustawilem IP recznie;

Pierwszy komputer:

klient M$ Network
protokol TCP/IP
udostepnianie plikow i drukarek
IP 192.168.0.1
maska podsieci 255.255.255.0

Drugi komputer:

to samo co wyzej i
IP 192.168.0.2
maska podsieci 255.255.255.0
brama 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1

dziekuje bardzo za pomoc :D :D
pittt
Dodano
09.05.2003 21:15:14
pittt:
Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.112.137

u kumpla jest:
Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.159.212
Po prostu masz zalaczone automatyczne pobieranie adresow a komputery nie maja ich skad brac (bo nie masz pewnie zalaczonego udostepniania netu) i przyjmuja adresy APIPA.
Przegladnij ten topic, sa tam ustawienia jakie masz miec wpisane zeby polaczyc dwa kompy i ewentualnie udostepnic z jednego na drugi net. Ustaw i powinno chodzic. No i obojetnie czy zaznaczysz udostepnianie plikow czy tez nie – takie ustawienia powpisuj.

P.S. matid – co da pittowi FTP jesli kompy nie potrafia sie z soba komunikowac ? Szkoda, ze nie zaproponowales mu formata.
EL NINO
Dodano
09.05.2003 18:15:36
pittt:

u kumpla jest:
Po prostu masz zalaczone automatyczne pobieranie adresow a komputery nie maja ich skad brac (bo nie masz pewnie zalaczonego udostepniania netu) i przyjmuja adresy APIPA.
Przegladnij ten topic, sa tam ustawienia jakie masz miec wpisane zeby polaczyc dwa kompy i ewentualnie udostepnic z jednego na drugi net. Ustaw i powinno chodzic. No i obojetnie czy zaznaczysz udostepnianie plikow czy tez nie – takie ustawienia powpisuj.

P.S. matid – co da pittowi FTP jesli kompy nie potrafia sie z soba komunikowac ? Szkoda, ze nie zaproponowales mu formata.
EL NINO
Dodano
09.05.2003 18:15:36
Ja mam w domu FTP mimo źe udostępnianie Windows działa mi bez zarzutów.
Polecam program BPFTP Server bo jest banalny w konfiguracji, a posiada więcej opcji niź udostępnianie Windows, np. moźesz kontrolować transfer, ustawić komuś limit prędkości z jaką moźe sciągać pliki itp.

A oto linki:
BulletProof FTP Server 2.21
crack
matid
Dodano
09.05.2003 16:26:45
Tak wyszukuje u siebie swoj IP i wtedy mnie odnajduje.
tak to kabel skrosowany, i wydaje mi sie ze jest w porzadku bo gdy komp. chodzily na Win98 i nie bylo u mnie SDI to siec dzialala;
ustawienia na kartach do polaczenia tych kompow:
Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : tomek
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8029(AS)–based Ethe
rnet (rodzajowa)
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 52–54–00–E5–01–67
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :

Karta PPP SDI:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00–53–45–00–00–00
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 217.96.200.34
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255

u kumpla jest:
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0

nie wiem czy cos jeszcze potrzeba :);

a jesli chodzi o FTP tak jak pisal Dark Angel to nie wiem jak to zrobic na razie , ale moze sie naucze :)

dzieki za pomoc :)
pittt
Dodano
09.05.2003 15:46:53
pittt:
4. choc nie widac otoczenia sieciowego to mozliwe jest – znajdz komputer po IP i po nazwie tzn widze swoj komputer , drugiego nie da sie odnalezc;
Rozumiem, ze wyszukujesz u siebie swoj IP i wtedy Cie odnajduje.
pittt:
3. nie moge pingowac wzajemnie tych komputerow ani po nr IP ani po nazwie, nie ma odpowiedzi;
Czy Ty masz kabel skrosowany, czy tez nie ?
pittt:
7. na moim kompie korzystam z SDI, polaczenie nie jest dzielone, internet chodzi dobrze, nie wiem czy karty koliduja, nie wiem jak to sprawdzic ;
Jakie ustawienia masz na kartach do polaczenia tych kompow ? IP, maski, itd.
pittt:
9. a co do tego punktu to nie wiem o co chodzi i jak to zrobic :);
Zostawmy to w tej chwili :wink: .
pittt:
korzystam tez z Norton Internet Security 2003, ale gdy nie jest uruchomiony to tez siec nie dziala wiec nie wiem czy to przez to, jak myslisz ?
Jezeli nie chodzi, czy NIS jest zalaczony czy tez nie, to prawie na 100% nie jest winny. A z drugiej strony – czy masz wylaczone systemowe firewalle dla kart laczacych te kompy ?
EL NINO
Dodano
09.05.2003 01:54:18
Jechałem na karcie Realtek RTL8029(AS)–based Ethernet i nie miałem z nia zadnych problemów to ze nie otrzymujesz odpowiedzi jak pingujesz obydwa komputery jest sprawką NIS2003, moze po prostu masz zle skonfigurowanego tego firewalla.

P.S
Miałbys o wiele mnie kłopotów gdybys sobie postawił FTP–a :D
Dark Angel
Dodano
09.05.2003 00:08:11
1. tak jest zalaczone udostepnianie plikow i drukarek na tych komputerach , oprocz tego we wlasciwosciach polaczenia mam klienta sieci MN i protokol TCP/IP;
2. dzieje sie tak po zalaczeniu komputerow i takze po dluzszej pracy z nimi ;
3. nie moge pingowac wzajemnie tych komputerow ani po nr IP ani po nazwie, nie ma odpowiedzi;
4. choc nie widac otoczenia sieciowego to mozliwe jest – znajdz komputer po IP i po nazwie tzn widze swoj komputer , drugiego nie da sie odnalezc;
5. konto "Gosc" jest zalaczone na komputerach,
6. usuniete jest tez konto "Gosc" tak jak pisales, jest tam tylko support_388945a0;
7. na moim kompie korzystam z SDI, polaczenie nie jest dzielone, internet chodzi dobrze, nie wiem czy karty koliduja, nie wiem jak to sprawdzic ;
8. grupa robocza jest ta sama na obu komputerach;
9. a co do tego punktu to nie wiem o co chodzi i jak to zrobic :);

korzystamy z kart sieciowych Realtek RTL8029(AS)–based Ethernet , czytalem tu gdzies na forum ze ktos mial problemy z ta karta i XP – czy myslisz ze to moze byc przyczyna tez ? (czy jest jakis odpowiedni sterownik do tej karty na XP ?);
korzystam tez z Norton Internet Security 2003, ale gdy nie jest uruchomiony to tez siec nie dziala wiec nie wiem czy to przez to, jak myslisz ?

i dzieki EL ZAQRKA za zainteresowanie :)
pittt
Dodano
08.05.2003 23:56:46
pittt:
"Siec nie jest dostepny. Moźesz nie mieć uprawnień do uźywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu. Lista serwerów dla tej grupy roboczej jest obecnie niedostępna"
1. Czy masz zalaczone udostepnianie plikow i drukarek na tych komputerach ?
2. Czy dzieje sie tak po zalaczeniu komputerow, czy tez nawet po dluzszej pracy z nimi ?
3. Czy mozesz pingowac wzajemnie te komputery po nr IP i po nazwie ? Czy jest odpowiedz ?
4. Czy mozliwe jest – Znajdz komputer po IP i po nazwie ?
5. Czy zalaczone masz konto "Gosc" na tych komputerach ?
6. Czy usunales konto "Gosc" z Panel Sterowania –>Narzedzia adm. –>Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne –>Przypisywanie praw –>Odmowa dostepu do tego kompa z sieci: ?
7. Czy jestes rowniez podlaczony jednym z kompow do sieci zewnetrznej ? Jesli tak, to czy ustawienia kart nie koliduja z soba ?
8. Takie pytanie na zapas – czy grupa robocza ta sama na tych dwoch kompach ?
9. Czy wiesz jak wylaczyc "chec bycia" przegladarka glowna na jednym z tych komputerow (tzw. master browsing) ?
EL NINO
Dodano
08.05.2003 20:03:33
pittt
Dodano:
08.05.2003 16:01:32
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1