Otoczenie sieciowe a przeglądarka komputera

Jestem w LAN, 10 kompów, router sprzętowy.

Uźywam WinXP. Nie wiem czy dobrze robię ale po instalacji systemu zawsze wyłączam usługę Przeglądarka komputera poniewaź gdzieś wyczytałem źe zajmuje ona zasoby systemowe, obciąźa procesor i co najwaźniejsze wyświetla komputery które juź zostały wyłączone albo nie wyświetla tych które zostały niedawno włączone.

Ostatnio zdarzyło mi się wejść do Otoczenia sieciowego a właściwie nie mogłem wejść gdy w sieci był włączony tylko mój komputer (z wyłączoną przeglądarką). Zgadza się nie mogłem wejść i rozumiem to.

Mam pytanie: Czy routery sprzętowe pełnią rolę przeglądarki bo w tej sytuacji wynika źe nie?

Chciałbym zrobić coś takiego: na kaźdym kompie w LAN wyłączyć przeglądarkę komputera i ustawić tak router (jeśli się da) aby spełniał rolę przeglądarki. Ogólnie to chodzi o to czy da się uźywać Otoczenia sieciowego gdy na źadnym kompie w LAN nie jest uruchomiona Przeglądarka komputera?

Tylko proszę bez odpowiedzi w stylu "Po co ci to" itp.

Odpowiedzi: 2

Szymon Grabiński:
przegladarka (master browser) powinien byc odpalony na kazdym kompie, jesli chcesz miec normalnie funkcjonujace otoczenie sieciowe (moje miejsca sieciowe).
Moze byc uruchomiona a wcale nie musi. W sieci LAN, mozna w zasadzie ustawic aby tylko dwa najnowsze systemy i najczesciej zalaczone braly udzial w wyborze Master Browsera. Jeden zostanie glowna przegladarka a drugi zapasowa i to z tych dwoch pobierana jest informacja o stanie sieci przez reszte komputerow.
Szymon Grabiński:
za odswiezanie odpowiada inna opcja. znajdziesz ja bodajze w opcjach folderow.
To w tych opcjach dziala tylko przy zalaczeniu systemu a za odswiezanie informacji o zawartosci sieci odpowiada przegladarka glowna, ktora zebrane informacje wysyla do przegladarki zapasowej a ta z kolei udostepnia liste komputerow wszystkim stacjom klienckim.

Poza tym nieprawda jest ze browsing obciaza w jakis sposob siec. Nalezy sobie tylko zdac sprawe z tego, ze wybor i tym samym rozsylanie przez komputery zapytan i odpowiedzi, odbywa sie na kazdym zainstalowanym protokole sieciowym. Jesli wiec oprocz TCP/IP ktos niepotrzebnie poinstaluje wszystko co dostepne (IPX, NetBEUI), ruch w sieci jest trzykrotnie wiekszy.
EL NINO
Dodano
08.10.2004 22:01:27
router nie pelni tej funkcji, a przegladarka (master browser) powinien byc odpalony na kazdym kompie, jesli chcesz miec normalnie funkcjonujace otoczenie sieciowe (moje miejsca sieciowe).
za odswiezanie odpowiada inna opcja. znajdziesz ja bodajze w opcjach folderow.
Szymon Grabiński
Dodano
08.10.2004 09:26:18
Gelip
Dodano:
08.10.2004 02:13:01
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1