Otoczenie sieciowe a przeglądarka komputera
Jestem w LAN, 10 kompów, router sprzętowy.
Uźywam WinXP. Nie wiem czy dobrze robię ale po instalacji systemu zawsze wyłączam usługę Przeglądarka komputera poniewaź gdzieś wyczytałem źe zajmuje ona zasoby systemowe, obciąźa procesor i co najwaźniejsze wyświetla komputery które juź zostały wyłączone albo nie wyświetla tych które zostały niedawno włączone.
Ostatnio zdarzyło mi się wejść do Otoczenia sieciowego a właściwie nie mogłem wejść gdy w sieci był włączony tylko mój komputer (z wyłączoną przeglądarką). Zgadza się nie mogłem wejść i rozumiem to.
Mam pytanie: Czy routery sprzętowe pełnią rolę przeglądarki bo w tej sytuacji wynika źe nie?
Chciałbym zrobić coś takiego: na kaźdym kompie w LAN wyłączyć przeglądarkę komputera i ustawić tak router (jeśli się da) aby spełniał rolę przeglądarki. Ogólnie to chodzi o to czy da się uźywać Otoczenia sieciowego gdy na źadnym kompie w LAN nie jest uruchomiona Przeglądarka komputera?
Tylko proszę bez odpowiedzi w stylu "Po co ci to" itp.
Uźywam WinXP. Nie wiem czy dobrze robię ale po instalacji systemu zawsze wyłączam usługę Przeglądarka komputera poniewaź gdzieś wyczytałem źe zajmuje ona zasoby systemowe, obciąźa procesor i co najwaźniejsze wyświetla komputery które juź zostały wyłączone albo nie wyświetla tych które zostały niedawno włączone.
Ostatnio zdarzyło mi się wejść do Otoczenia sieciowego a właściwie nie mogłem wejść gdy w sieci był włączony tylko mój komputer (z wyłączoną przeglądarką). Zgadza się nie mogłem wejść i rozumiem to.
Mam pytanie: Czy routery sprzętowe pełnią rolę przeglądarki bo w tej sytuacji wynika źe nie?
Chciałbym zrobić coś takiego: na kaźdym kompie w LAN wyłączyć przeglądarkę komputera i ustawić tak router (jeśli się da) aby spełniał rolę przeglądarki. Ogólnie to chodzi o to czy da się uźywać Otoczenia sieciowego gdy na źadnym kompie w LAN nie jest uruchomiona Przeglądarka komputera?
Tylko proszę bez odpowiedzi w stylu "Po co ci to" itp.
Odpowiedzi: 2
Moze byc uruchomiona a wcale nie musi. W sieci LAN, mozna w zasadzie ustawic aby tylko dwa najnowsze systemy i najczesciej zalaczone braly udzial w wyborze Master Browsera. Jeden zostanie glowna przegladarka a drugi zapasowa i to z tych dwoch pobierana jest informacja o stanie sieci przez reszte komputerow.Szymon Grabiński:przegladarka (master browser) powinien byc odpalony na kazdym kompie, jesli chcesz miec normalnie funkcjonujace otoczenie sieciowe (moje miejsca sieciowe).
To w tych opcjach dziala tylko przy zalaczeniu systemu a za odswiezanie informacji o zawartosci sieci odpowiada przegladarka glowna, ktora zebrane informacje wysyla do przegladarki zapasowej a ta z kolei udostepnia liste komputerow wszystkim stacjom klienckim.Szymon Grabiński:za odswiezanie odpowiada inna opcja. znajdziesz ja bodajze w opcjach folderow.
Poza tym nieprawda jest ze browsing obciaza w jakis sposob siec. Nalezy sobie tylko zdac sprawe z tego, ze wybor i tym samym rozsylanie przez komputery zapytan i odpowiedzi, odbywa sie na kazdym zainstalowanym protokole sieciowym. Jesli wiec oprocz TCP/IP ktos niepotrzebnie poinstaluje wszystko co dostepne (IPX, NetBEUI), ruch w sieci jest trzykrotnie wiekszy.
router nie pelni tej funkcji, a przegladarka (master browser) powinien byc odpalony na kazdym kompie, jesli chcesz miec normalnie funkcjonujace otoczenie sieciowe (moje miejsca sieciowe).
za odswiezanie odpowiada inna opcja. znajdziesz ja bodajze w opcjach folderow.
za odswiezanie odpowiada inna opcja. znajdziesz ja bodajze w opcjach folderow.
Strona 1 / 1