Otoczenie sieciowe a mapowanie dysku a szybkość
Cześć
Mam sieć zkładającą się z 3 komputerów + modemorouter do Neostrady (robi takźe za za serwer DHCP).
Zauwaźyłem ciekawą właściwość w Win XP. Otóź dostęp do katalogów na innym komputerze jest szybszy (np. szybsze wyświetlanie zawartości katalogu), gdy przeglądam katalog, który jest mapowany na literę dysku, niź przez otoczenie sieciowe. Kopiowanie plików między komputerami przebiega szybko i sprawnie, jednak to wolne wyświetlanie zawartości mnie irytuje.
Ponadto gdy na komp. A uruchomię program z katalogu, który jest na komp. B, program ten podczas uruchomienia odczytuje jakieś dane inicjujące (z katalogu na komputerze B bo to jest jego katalog
bierzący) i uruchamia się dość długo.
Czym wytłumaczyć takie zachowanie i czy jest jakiś sposób aby przyspieszć działanie sieci?
Paweł
Mam sieć zkładającą się z 3 komputerów + modemorouter do Neostrady (robi takźe za za serwer DHCP).
Zauwaźyłem ciekawą właściwość w Win XP. Otóź dostęp do katalogów na innym komputerze jest szybszy (np. szybsze wyświetlanie zawartości katalogu), gdy przeglądam katalog, który jest mapowany na literę dysku, niź przez otoczenie sieciowe. Kopiowanie plików między komputerami przebiega szybko i sprawnie, jednak to wolne wyświetlanie zawartości mnie irytuje.
Ponadto gdy na komp. A uruchomię program z katalogu, który jest na komp. B, program ten podczas uruchomienia odczytuje jakieś dane inicjujące (z katalogu na komputerze B bo to jest jego katalog
bierzący) i uruchamia się dość długo.
Czym wytłumaczyć takie zachowanie i czy jest jakiś sposób aby przyspieszć działanie sieci?
Paweł
Odpowiedzi: 3
Nie wiem czy nawet te podaje :P .Pawelski:A czy sam Microsoft podaje jakieś rady na ten temat?
XP po prostu z wieksza dokladnoscia przeglada otoczenie.
Dzięki EL NINO.
Usunę te wpisy i zobaczę czy jest poprawa.
A czy sam Microsoft podaje jakieś rady na ten temat?
Paweł
Usunę te wpisy i zobaczę czy jest poprawa.
A czy sam Microsoft podaje jakieś rady na ten temat?
Paweł
Nie od dzisiaj wiadomo ze XP dlugo przeglada otoczenie sieciowe. Czasami "ulge" przynosi usuniecie dwoch wpisow w rejestrze:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer RemoteComputerNameSpace{D6277990–4C6A–11CF–8D87–00AA0060F5BF}
Usuń wartość:
"@" = Zaplanowane zadania (Sheduled Tasks)
i w tym samym miejscu
...NameSpace{2227A280– 3AEA–1069–A2DE–08002B30309D}]
@="Printers"
Mozna zrobic tylko tyle.
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer RemoteComputerNameSpace{D6277990–4C6A–11CF–8D87–00AA0060F5BF}
Usuń wartość:
"@" = Zaplanowane zadania (Sheduled Tasks)
i w tym samym miejscu
...NameSpace{2227A280– 3AEA–1069–A2DE–08002B30309D}]
@="Printers"
Mozna zrobic tylko tyle.
Strona 1 / 1