Ostrość monitora

Mam karte radeon 9250, i mam problem. Zainstalowałem najnowsze sterowniki, ale to nie pomogło. Mianowicie nie mogę ustawić ostrości monitora, i strasznie oczy bolą po 10 minutach. W monitorze nie mam opcji ust. ostrości, a w oprogramowaniu Ati Catalyst Control Centre nie ma opcji ustalenia ostrości ekranu. Wie ktoś moźę jak ustawić ostrość ??

Odpowiedzi: 4

mettal:
Ostrosc ? A moze raczej chodzi o czestotliwosc odswierzania? Mozliwe ze masz zbyt niska i ekran migocze, lub za wysoka, czym wyzsze odswiezanie tym obraz bardziej rozmyty. Napisz jaki masz monitor, jaka czestotliwosc odswierzanie, przy jakiej rozdzielczosci i jaka glebie kloru ustawiona.

Koledze na pewno chodzi o ostrość. Częstotliwość odświeźania nie jest powodem nieostrego obrazu na monitorze,raczej wysoka rozdzielczość.
Ostry obraz powinien występować na rozdzielczościach podanych przez producenta,jeśli tak nie jest to kłania się serwis monitora.Nie ma moźliwości wyregulowania ostrości bez ingerencji w ustawienia samego kineskopu,ale to robota dla serwisu...
Wiech
Dodano
06.10.2005 12:05:26
Masz za niskie to odswierzanie, do komfortowej pracy minimum to 85Hz. Sprawdz w sustawieniach ekranu czy twoj monitor, przy rozdzielczosci 1024x768 moze pracowac z czestotliwoscia 85Hz. Jesli nie wiesz to poszukaj na necie jego specyfikacji, no chyba ze masz papiery od niego i moze tam pisze.
mettal
Dodano
06.10.2005 00:48:51
mam monitor AOC 7F, karta graficzna radeon 9250 128 (typ. gv–r925128d), rozdzielczość 1024 x 768, głębia kolorów 32bity, odświeźanie 75 Hz.
organista0
Dodano
05.10.2005 23:12:07
Ostrosc ? A moze raczej chodzi o czestotliwosc odswierzania? Mozliwe ze masz zbyt niska i ekran migocze, lub za wysoka, czym wyzsze odswiezanie tym obraz bardziej rozmyty. Napisz jaki masz monitor, jaka czestotliwosc odswierzanie, przy jakiej rozdzielczosci i jaka glebie kloru ustawiona.
mettal
Dodano
04.10.2005 23:56:08
organista0
Dodano:
04.10.2005 23:15:23
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1