Oroblem z nagrywarką Lite–on

Witam!
Mam problem z nagrywarką Lite–on CD. Problem tkwi w tym ze nie chce nagrywać.
Po włozeniu czyctej płyty CD–R do napędu, wskazaniu co ma nagrać napęd rusza ale po chwili się zatrzymuje i koniec! Sprawdziłem kable czy sa dobrze podpiete i wyglada na to źe tak, bo sprawdzałem w instrukcji do płyty. Nagrywarka ma 2 lata i wcale duzo nie nagrywałem. Czy mogła sie juz zepsuć? A moze się coś gdzieś poprzestawiało?
Jeźeli ktos miał podobny problrm i udało się go rozwiązać, albo ktoś wie jak to naprawić, to bardzo proszę o pomoc!
Z góry dziękuję!!!

Odpowiedzi: 16

Mam ten sam problem. Ja mam LiteOn SOHW–1653S Sprawdzałem juz wszystko wielokrotnie. Firmware wgrałem ze strony www.liteon.ab.pl i nic. U mnie właśnie teź po wgraniu nowego firmware nagrywarka przestała nawet widzieć nagrane płyty. Mam jeszcze pół roku gwarancji ale jak napisałem na w/w stronie w dziale pomoc do serwisu zapytanie co dalej to mi odpisali źe straciłem gwarancję bo zmieniłem firmware.

Juź nie mam siły i postanowiłem kupić nową nagrywarkę. Zastanawiam się czy LG czy Benq
bmr
Dodano
09.02.2006 08:26:28
Na obydwóch stronach jest to samo. Nagrywarkę mam Lite–On 52327S.
Darek82
Dodano
09.02.2006 00:08:54
A jaką ja stronę podawałem :?: Popatrz wyźej.
Jaki masz model nagrywarki?
sh@dow
Dodano
09.02.2006 00:05:14
Wgrałem firmware o takim numerze: QS5A ze strony producenta, "http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?category=6&manufactor=17" Nie restartowałem kompa podczas wgrywania, sam sie zrestartował jak zaaktualizowałem bios.
Darek82
Dodano
08.02.2006 23:53:21
Czy dobra wersje firmware wgrałeś (nie pomyliłęś modeli)?
Czy nie przerwałeś wgrywania?
Czy nie zresetowałeś kompa podczas wgrywania?
Jeśli nie czyta ani nie nagrywa to znaczy ze cos jest z nagrwarką nie tak. Dobrze wgrany firmware nie powiniej nic zepsuć. Często wgrywam własnie do LiteOnów i nie mam problemu.
sh@dow
Dodano
08.02.2006 23:44:24
zmieniłem firmware jak sugerował "sh@dow" i nagrywarka wogóle przestała działać! Przed aktualizają firmware nagrywarka przynajmniej czytała płyty a teraz nie czyta ani nie nagrywa. Włoźyłem inną nagrywarkę do mojego kompa i tamta działała jak trzeba. Włozyłem tez i moją po aktualizacji firmware do innego kompa i nic. Kupiłem nową taśmę– nic nie pomogło! Co mam teraz zrobić???
Darek82
Dodano
08.02.2006 23:31:44
miesiąc temu nagrywarka chodziła.Od tamtego czasu nie formatowałem kompa, nic nie kombinowałem. W sobote, tj. 04.02.06 po wykryciu usterki zapuściłem płyte CD ze sterownikami do płyty głównej i wszystko sie instalowało jak zawsze kiedy robiłem firmat C i wszystko potem było OK.
Darek82
Dodano
06.02.2006 23:11:36
Czy wgrywałeś sterowniki do płyty głównej do chipsetu?
sh@dow
Dodano
06.02.2006 23:02:33
Nagrywarka jest dobra bo sprawdzałem na innym kompie. Nawet nagrywa CD–RW. Ale jest jeszcze jeden problrem! W menadźerze urządzeń w pozycji "kontrolery IDE ATA/ATAPI" nie ma "własciwości podstawowego i pomocniczego kontrolera" W ogóle nie ma ustawień DMA. Moźe w tym tkwi problem? Ale gdzie to mogło sie podziać? Sprawdziłem BIOS i wszystko tam wygląda OK. Co mam robić? :cry:
Darek82
Dodano
06.02.2006 23:00:15
Moźe Twoja nagrywarka nie obsługuje CD–RW, tzn jest za wolna. Sprawdź jej parametry na CD–RW. :D
Leszekksg
Dodano
04.02.2006 23:05:02
Darek82:
nagrywam na TDK CD–RW. A gdzie to mam sprawdzić czy DMA jest włączone? Jak przeinstalować ASPI dla nagrywarki?
Sciągnołem to oprogramowanie ale przy instalacji jakis błąd wyskakuje. :roll:

W menedzerze urzadzeń –> kontrolery IDE ATA/ATAPI –> własciwości podstawowego i pomocniczego kontrolera i przechodzisz do ustawień zaawansowanych
wojtt
Dodano
04.02.2006 16:09:04
nagrywam na TDK CD–RW. A gdzie to mam sprawdzić czy DMA jest włączone? Jak przeinstalować ASPI dla nagrywarki?
Sciągnołem to oprogramowanie ale przy instalacji jakis błąd wyskakuje. :roll:
Darek82
Dodano
04.02.2006 15:51:50
Sproboj przeinstalowac ASPI dla nagrywarki. Sprawdz czy masz wlaczone DMA. Na jakich krazkach nagrywasz ?

I ewentualnie jak pisal sh@dow upgrade biosu nagrywarki, w Lite–On'ach jest to banalnie proste...
mettal
Dodano
04.02.2006 15:34:27
Zmieniałeś firmware w swojej nagrywarce?
http://www.liteon.ab.pl/download.php?id=firmware&sub=cdrw
Tylko sprawdź dokładny model swojej nagrywarki.
sh@dow
Dodano
04.02.2006 15:28:09
Uźywa nero. A system to XP P. Ani XP nie nagrywa ani nero. Wczoraj zmieniłem prędkość nagrywania we właściwościach i udało się nagrac płytę ale później problem pojawił się znowu i tak zostało! Znieniłem taśme i nic nie pomogło. Płyty czyta bez problemu tylko nie chce nagrywać. :?
Darek82
Dodano
04.02.2006 15:22:27
Jakiego programu do nagrywania uzywasz?
Jaki system operacyjny?
Spróbuj upgrade do nagrywarki ze strony producenta.
Moźe sie zepsuć, nie moźna tego wykluczyć. Ale najpierw sprawdź innym programem do nagrywania.
sh@dow
Dodano
04.02.2006 15:15:52
Darek82
Dodano:
04.02.2006 13:04:40
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1