Oroblem z nagrywarką Lite–on
Witam!
Mam problem z nagrywarką Lite–on CD. Problem tkwi w tym ze nie chce nagrywać.
Po włozeniu czyctej płyty CD–R do napędu, wskazaniu co ma nagrać napęd rusza ale po chwili się zatrzymuje i koniec! Sprawdziłem kable czy sa dobrze podpiete i wyglada na to źe tak, bo sprawdzałem w instrukcji do płyty. Nagrywarka ma 2 lata i wcale duzo nie nagrywałem. Czy mogła sie juz zepsuć? A moze się coś gdzieś poprzestawiało?
Jeźeli ktos miał podobny problrm i udało się go rozwiązać, albo ktoś wie jak to naprawić, to bardzo proszę o pomoc!
Z góry dziękuję!!!
Mam problem z nagrywarką Lite–on CD. Problem tkwi w tym ze nie chce nagrywać.
Po włozeniu czyctej płyty CD–R do napędu, wskazaniu co ma nagrać napęd rusza ale po chwili się zatrzymuje i koniec! Sprawdziłem kable czy sa dobrze podpiete i wyglada na to źe tak, bo sprawdzałem w instrukcji do płyty. Nagrywarka ma 2 lata i wcale duzo nie nagrywałem. Czy mogła sie juz zepsuć? A moze się coś gdzieś poprzestawiało?
Jeźeli ktos miał podobny problrm i udało się go rozwiązać, albo ktoś wie jak to naprawić, to bardzo proszę o pomoc!
Z góry dziękuję!!!
Odpowiedzi: 16
Mam ten sam problem. Ja mam LiteOn SOHW–1653S Sprawdzałem juz wszystko wielokrotnie. Firmware wgrałem ze strony www.liteon.ab.pl i nic. U mnie właśnie teź po wgraniu nowego firmware nagrywarka przestała nawet widzieć nagrane płyty. Mam jeszcze pół roku gwarancji ale jak napisałem na w/w stronie w dziale pomoc do serwisu zapytanie co dalej to mi odpisali źe straciłem gwarancję bo zmieniłem firmware.
Juź nie mam siły i postanowiłem kupić nową nagrywarkę. Zastanawiam się czy LG czy Benq
Juź nie mam siły i postanowiłem kupić nową nagrywarkę. Zastanawiam się czy LG czy Benq
Na obydwóch stronach jest to samo. Nagrywarkę mam Lite–On 52327S.
A jaką ja stronę podawałem :?: Popatrz wyźej.
Jaki masz model nagrywarki?
Jaki masz model nagrywarki?
Wgrałem firmware o takim numerze: QS5A ze strony producenta, "http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?category=6&manufactor=17" Nie restartowałem kompa podczas wgrywania, sam sie zrestartował jak zaaktualizowałem bios.
Czy dobra wersje firmware wgrałeś (nie pomyliłęś modeli)?
Czy nie przerwałeś wgrywania?
Czy nie zresetowałeś kompa podczas wgrywania?
Jeśli nie czyta ani nie nagrywa to znaczy ze cos jest z nagrwarką nie tak. Dobrze wgrany firmware nie powiniej nic zepsuć. Często wgrywam własnie do LiteOnów i nie mam problemu.
Czy nie przerwałeś wgrywania?
Czy nie zresetowałeś kompa podczas wgrywania?
Jeśli nie czyta ani nie nagrywa to znaczy ze cos jest z nagrwarką nie tak. Dobrze wgrany firmware nie powiniej nic zepsuć. Często wgrywam własnie do LiteOnów i nie mam problemu.
zmieniłem firmware jak sugerował "sh@dow" i nagrywarka wogóle przestała działać! Przed aktualizają firmware nagrywarka przynajmniej czytała płyty a teraz nie czyta ani nie nagrywa. Włoźyłem inną nagrywarkę do mojego kompa i tamta działała jak trzeba. Włozyłem tez i moją po aktualizacji firmware do innego kompa i nic. Kupiłem nową taśmę– nic nie pomogło! Co mam teraz zrobić???
miesiąc temu nagrywarka chodziła.Od tamtego czasu nie formatowałem kompa, nic nie kombinowałem. W sobote, tj. 04.02.06 po wykryciu usterki zapuściłem płyte CD ze sterownikami do płyty głównej i wszystko sie instalowało jak zawsze kiedy robiłem firmat C i wszystko potem było OK.
Czy wgrywałeś sterowniki do płyty głównej do chipsetu?
Nagrywarka jest dobra bo sprawdzałem na innym kompie. Nawet nagrywa CD–RW. Ale jest jeszcze jeden problrem! W menadźerze urządzeń w pozycji "kontrolery IDE ATA/ATAPI" nie ma "własciwości podstawowego i pomocniczego kontrolera" W ogóle nie ma ustawień DMA. Moźe w tym tkwi problem? Ale gdzie to mogło sie podziać? Sprawdziłem BIOS i wszystko tam wygląda OK. Co mam robić? :cry:
Moźe Twoja nagrywarka nie obsługuje CD–RW, tzn jest za wolna. Sprawdź jej parametry na CD–RW. :D
Darek82:nagrywam na TDK CD–RW. A gdzie to mam sprawdzić czy DMA jest włączone? Jak przeinstalować ASPI dla nagrywarki?
Sciągnołem to oprogramowanie ale przy instalacji jakis błąd wyskakuje. :roll:
W menedzerze urzadzeń –> kontrolery IDE ATA/ATAPI –> własciwości podstawowego i pomocniczego kontrolera i przechodzisz do ustawień zaawansowanych
nagrywam na TDK CD–RW. A gdzie to mam sprawdzić czy DMA jest włączone? Jak przeinstalować ASPI dla nagrywarki?
Sproboj przeinstalowac ASPI dla nagrywarki. Sprawdz czy masz wlaczone DMA. Na jakich krazkach nagrywasz ?
I ewentualnie jak pisal sh@dow upgrade biosu nagrywarki, w Lite–On'ach jest to banalnie proste...
I ewentualnie jak pisal sh@dow upgrade biosu nagrywarki, w Lite–On'ach jest to banalnie proste...
Zmieniałeś firmware w swojej nagrywarce?
http://www.liteon.ab.pl/download.php?id=firmware&sub=cdrw
Tylko sprawdź dokładny model swojej nagrywarki.
http://www.liteon.ab.pl/download.php?id=firmware&sub=cdrw
Tylko sprawdź dokładny model swojej nagrywarki.
Uźywa nero. A system to XP P. Ani XP nie nagrywa ani nero. Wczoraj zmieniłem prędkość nagrywania we właściwościach i udało się nagrac płytę ale później problem pojawił się znowu i tak zostało! Znieniłem taśme i nic nie pomogło. Płyty czyta bez problemu tylko nie chce nagrywać. :?
Jakiego programu do nagrywania uzywasz?
Jaki system operacyjny?
Spróbuj upgrade do nagrywarki ze strony producenta.
Moźe sie zepsuć, nie moźna tego wykluczyć. Ale najpierw sprawdź innym programem do nagrywania.
Jaki system operacyjny?
Spróbuj upgrade do nagrywarki ze strony producenta.
Moźe sie zepsuć, nie moźna tego wykluczyć. Ale najpierw sprawdź innym programem do nagrywania.
Strona 1 / 1