Orginał czy pirat?? jak to rozpoznać??
idzie zozpoznać płyte orginalną a przegrywaną?? słyszałem ze jak się patrzy od tyłu to na orginale są kropki a na przegrywanej takie okręgi czy jakos. czy to prawda?
nie weim czy dobry ddział wybrałem... ale wydaje mi sie ze płyty to tez sprzęd w końcu..
nie weim czy dobry ddział wybrałem... ale wydaje mi sie ze płyty to tez sprzęd w końcu..
Odpowiedzi: 6
pewnie przez przegrywaną miał na myśli pirata. Mój kumpel np na BIOSA mówi "niebieskie" więc tu teź pewnie łoki miał na myśli coś innego niź z tekstu by wynikało(choć nie twierdze ze nie masz racji Seeker :mrgreen: )
JN:Seeker:Przecieź oryginały są tłoczone
No piraty często teź.
Nie czytammy ? :wink:
łoki:idzie zozpoznać płyte orginalną a przegrywaną
Przegrywana wg mnie to nie tłoczona :P
Seeker:Przecieź oryginały są tłoczone
No piraty często teź.
Ale do oryginału,masz fakture lub rachunek zakupu programu,hologram,instrukcje i reszte.
Ale i tak nie moźna być do końca pewnym jak się kupuje z drugiej ręki.
Nalepiej kupić w sklepie komputerowym i wtedy jesteś pewien,źe to oryginał.
Przecieź płytka to nie wszystko jak się kupuje to wiadomo źe w sklepie , zwykle jest pudełko , instrukcja.
Pytanie było o oryginalną , a przegrywaną czyli wg mnie paloną – to widać od razu, oryginały są tłoczone
Pytanie było o oryginalną , a przegrywaną czyli wg mnie paloną – to widać od razu, oryginały są tłoczone
Na stronie spodniej oryginalne płyty mają coś jakby kod kreskowy przy wewnętrznym okręgu, często są tam teź napisy np z tytułem płyty, filmu, (windows ma tam hologram 'genuine'). A piraty mają napisy w stylu DVD–r albo coś podobnego. Stronę z nadrukiem moźna poznać raczej tylko jak obie płyty (orydinał i pirat) połoźy się obok siebie. Piraci coraz częściej wykorzystują profesjonalne tłocznie i sitodruk wychodzi im wcale nienajgorzej.
Sprawa nie jest taka prosta, przecierz istnieją tłocznie płyt które mogą wykonać dowolną ilość kopi łącznie z okładką i nadrukiem na CD. Tylko kupno z pewnego źródła moźe zapobiec nabyciu pirata "legalnego inaczej".
Strona 1 / 1