Oprogramowanie antywirusowe kompatybilne z Win 7
Witam. Czy ktoś posiada informacje o firmie, która wypuściła na rynek wersje box oprogramowania typu internet security, które byłoby compatybilne z Win 7 64 bit?
Dziś dzwoniłem do Kaspersky Lab i dowiedziałem się, że do handlu trafią takie wersje dopiero w przyszłym roku. Ze strony można zassać tylko wersję OEM a na 3 PC trzeba poczekać.
Może macie jakies informacje na ten temat o innych firmach?
Odpowiedzi: 11
No - to zaczyna się robić nieco jaśniej. Pozwól więc, że jednak udzielę ci pewnej rady.
Zacznę od F-Secure (może dlatego że go jakoś ... nie trawię ? ;) ). Wersja F-SIS 2010 jest kompatybilna z Windows 7 x64. Natomiast nie miałem okazji testować rozwiązań F-Secure Client Security oraz Small Buisness Suite, ponieważ jednakże F-Secure jest IMHO podrasowaną odmianą Kasperskiego - to wiem że moduły centralnego zarządzania w środowisku 64 bitowym potrafią płatać figle.
Kaspersky IS 2010 - jak już wspomniałem działa - poza tym jednym drobnym niedociągnięciem, nad którym zresztą producent pracuje (kwestia dopracowania sterownika jak sądzę). To tyle jeśli chodzi o kompatybilność.
Natomiast co do płytki - mam mieszane uczucia. Już tłumaczę dlaczego (i dla porządku pozostanę przy Kasperskim): po instalacji programu z nośnika, program musi połączyć się z serwerem firmy by dokonać aktywacji klucza - ale nie tylko. Zaraz po instalacji program jest ... przestarzały (i nie chodzi tu tylko o definicje zagrożeń, ale o całe moduły oprogramowania). Nie wnikając w powody o których nie możesz pisać - zastanów się czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem nabyć licencje wraz kluczem (bo w tym przypadku będzie to jeden klucz - a nie 10), ściągnąć ze strony producenta najnowszą wersję danego programu, wypalić 10 płyt i załączyć do nich instrukcję aktywacji programu przy pomocy załączonego klucza.
Na koniec zaś - pytanie które jeśli chcesz może zostać retoryczne: po co komu aplikacja Internet Security do komputerów nie podłączonych do sieci ? Program antywirusowy bez aktualizacji bazy zagrożeń, to trochę tak jak bezzębny rottweiler pilnujący sadu przed złodziejami ....
Wyjaśnię Ci dlaczego za wszelką cenę chcę kupić wersje pudełkowe ze sklepu. Muszę zainstalować 9-10 sztuk takiego oprogramowania na komputerach, które nie będą podłączone do internetu (nie moge napisać z jakiego powodu) Nie mogę więc zrobić upgradu ani ściągnąć najnowszej wersji i zastosować klucz licencyjny z wersji niekompatybilnej - jak to juz robiłem. Muszę mieć fizycznie płytkę instalacyjną i każdy uzytkownik musi jeszcze wgrać ją sam bo nie mam dostępu do jego komputera. Mam do wyboru niewiele bo jak się okazało dzisiaj musi to być F-secure ( którego nie chcę) lub Kaspersky (wymogi korporacyjne) Strasznie to skomplikowane ale tak jest. Zamknij temat jakoś sobie poradzę.
Ekhmm - no wybacz, ale żeby od razu PARANOJA ? Pudełko które tak "ładnie zeskanowałem" pochodzi z softu który kupiłem do firmy miesiąc temu, w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym (lokalnym - więc nie ma co się silić na reklamę ;) ).
To co widzisz zaś na zrzucie ekranowym - to NIS po aktualizacji (bezpłatnej) z wersji 2009 do 2010. NIS 2009 działał pod Vistą Ultimate X64 - i dlatego został mi nieco ponad miesiąc subskrypcji - co z kolei spowodowało że będąc dziś w Komputroniku zakupiłem identyczny pakiet NIS 2010 do domu (3 komputery - ochrona przez 1 rok) - i ... nie będę ci skanował opakowania ;)
Co do kompatybilności zaś - to ja po prostu czegoś nie do końca rozumiem w twojej wypowiedzi. Instalowałem już Windows 7 u wielu klientów i znajomych, instalowałem im również oprogramowanie antywirusowe - poczynając od Avasta, poprzez ESETa, G-Date, BitDefendera, Pandę i NIS-a na Ksperskim kończąc (zgoda - że akurat pod x64 nie działa mu tryb Bezpiecznego Uruchamiania ... ale można bez tego żyć) - i wszystkie te programy nie sprawiały najmniejszych problemów. Więc o co chodzi ?
Gratuluję. Wszystkie opakowania NIS 2010 które oglądałem w sklepach wymienionych w poście powyżej miały tylko oznaczenia XP i Visty. Widocznie polityka ajentów jest różna w różnych miastach. Proszę podaj gdzie kupiłeś wersję pudełkową zgodną z Win7x64. Z reguły w sklepach internetowych twórców oprogramowania ceny są dużo wyższe ( KIS, G-Data ), dlatego szukam w "zwykłych" sklepach. Wczoraj zadzwoniłem do dużych sieci handlujących sprzętem komputerowym i nadal nie mają zgodnego oprogramowania - paranoja jakaś?
P.S bardzo ładna fotka, nie musiałeś się trudzić
Taaa - za to ty wiesz lepiej. To mam dla ciebie niespodziankę - specjalnie dla ciebie zrobiłem:
a) zrzut ekranu
[img]http://www.veers.neostrada.pl/win7nis.png[/img]
b) skan opakowania
[img]http://www.veers.neostrada.pl/nis2010.png[/img]
Nie wiem skąd pochodzą Twoje informacje - ale moje są sprawdzone po prostu empirycznie.
Kończymy tę dyskusję Veers. Widać że dawno w sklepie nie byłeś. NIS dostepny w handlu nie jest kompatybilny z Windows 7. Dzięki za zainteresowanie tematem, ale Państwa informacje pochodzą ze stron producentów i nijak się mają do rzeczywistości handlowej. Liczyłem na informację spoza oficjalnych stron reklamowych - to sam mogę sobie poczytać, od osób, które napiszą kiedy takie oprogramowanie znajdzie się w sklepach. Pozdrawiam i dziękuję
kazec - albo się nie rozumiemy albo coś tu komplikujesz na siłę. Które to niby rozwiązania według ciebie nie są kompatybilne z Windows 7 x64 ? Norton ? ESET ? Kaspersky ?
Chcesz kupić wersję na 3 stanowiska ? Polecam NIS 2010.
Producenci może i się chwalą wersjami box dla Windows 7 ale w żadnym sklepie takich wersji nie kupisz. Te które sprawdziłem to: Media Markt, Avans, Electro Word, Vobis, Komputronik, Sferis, Empik. Ze stron internetowych mozna ściągnąć wersje kopatybilne, ale już nie da się kupić wersji box kopatybilnej z Windows 7. Nawet Kaspersky IS 2010 jest dostępny w pudełku tylko dla XP i Visty. Co do tego ostatniego to dziwne, bo z MS zawsze dobrze współpracowali.
Chciałem kupić wersje z płytą i licencją na 3 a docelowo 10 stanowisk i niestety nie mogę. Eset wspiera wersją dla Windows 7 64 bit tylko klientów indywidualnych z licencją na 1 PC.
Trzeba będzie poczekać bo muszę mieć płytę z programem.
Ty też coś niezbyt uważnie czytasz, bo pod linkiem podanym przez kakuba znajduje się ładny opis jak dotrzeć do listy producentów certyfikowanych przez MS. Każdy z nich - posiada wersję BOX swojego oprogramowania. Oprogramowanie każdego z nich działa w systemach 64 bitowych. Nawet Kaspersky - i nie trzeba nigdzie dzwonić - wystarczy wejść na stronę producenta i czytać: http://www.kaspersky.pl/products.html?s=home_0&show=proddet&prodid=174
Jeśli zaś chciałeś zapytać o całkowicie 64 bitową aplikację ochronną - to skieruj się na strony ESET.
Nie czytałeś uważnie. Pytałem o wersje box i na system 64 bitowy.
Sprawdź tu:
[url=http://www.centrumxp.pl/Windows7/1956,1,Antywirusy_dla_Windows_7.aspx]Antywirusy dla Windows 7[/url]
Strona 1 / 1
[quote=Veers] Nie wnikając w powody o których nie możesz pisać - zastanów się czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem nabyć licencje wraz kluczem (bo w tym przypadku będzie to jeden klucz - a nie 10), ściągnąć ze strony producenta najnowszą wersję danego programu, wypalić 10 płyt i załączyć do nich instrukcję aktywacji programu przy pomocy załączonego klucza.[/quote] To ma sens dzięki [quote=Veers] koniec zaś - pytanie które jeśli chcesz może zostać retoryczne: po co komu aplikacja Internet Security do komputerów nie podłączonych do sieci ? Program antywirusowy bez aktualizacji bazy zagrożeń, to trochę tak jak bezzębny rottweiler pilnujący sadu przed złodziejami ....[/quote] Komputery są w sieci wewnętrznej Jest wymóg instalacji programu IS nie dyskutuję z tym bo dobrze płacą:mryellow: A namówić szefów na linuksa może mi sie uda za 10 lat](*,)
[quote=kazec] Komputery są w sieci wewnętrznej Jest wymóg instalacji programu IS nie dyskutuję z tym bo dobrze płacą:mryellow: A namówić szefów na linuksa może mi sie uda za 10 lat](*,) [/quote] Hmm - dzieli nas nieco ponad 100 km, a odnoszę wrażenie jakbyśmy dla tej samej firmy pracowali :mryellow: