Opera a IE

opera jest szybsza i tecznicznie wygodniejsza ale niestety ogólnie nie jest lepsza od IE.nie da sie słuchać radia w necie i np.strone onetu odczytuje inaczej.w operze nie widać ramki z pogodą pod imieninami a w IE jest i moźna tam sobie wybrać pogodę dla danego miasta.Jezeli nie mam pewności źe mi dobrze odczyta stronę to po co mi taka przeglądarka?

Odpowiedzi: 20

poszukaj troche na tym forum, bo o operze bylo dosc sporo. byly tez podawane adresy foruw i stron o operze
gieras
Dodano
21.12.2003 10:22:03
Z problememi dobrze zwrócić się bezpośrednio na forum Opery, tam na pewno spróbują coś poradzić.
Co do obrony IE – to nie chodzi o to, która przeglądarka lepsza bo kaźdy internauta woli co innego. Najwaźniejsze, źe moźna wybierać. A nakładki na IE są na pewno świetne :D
wirus
Dodano
21.12.2003 08:30:33
A ja wystapie w obronie Internet explorera. :o Normalnie cięzko uźywac tej przeglądarki ale wwystarczy zainsatlowac nakładkę typu MYIE lub Avant i IE staje się najlepszą przeglądarką internetowa. :!: :!: Ma zakłądki, blokowanie popupów itd. Czyli to co maja Opera i inne.
fidelio
Dodano
21.12.2003 06:28:41
mi sie otwieraja wszystkie strony bez wyjatku. i nigdy nie mam tak ze Opera czegos nie otwiera a IE tak :?
gieras
Dodano
20.12.2003 19:50:30
nie spotkałem się z takim problemem
neo340
Dodano
20.12.2003 19:44:09
Zeby nie rozpoczynac nowego tematu dorzuce tutaj swoj problem. W operze cesto nie otwieraja mi sie strony np. wp.pl, a jak wlacze IE to wszystko dziala jak powinno. W operze wszystko dziala ale po kilkunastu odswiezeniech. Moze ktos wie dlaczego sie tak dzieje ?
JaMaL
Dodano
20.12.2003 18:47:06
Panowie nie chodzi mi źe nie mogę zobaczyć pogody w necie ale jaką mam ppewność źe otwierane strony Operą wszystko mi wyświetlają? skoro podstawowy portal onet.pl i juź gubi mi elementy. myślałem źe dacie sposób na wyeliminowanie tego problemu ale myśle źe poczekam na lepsze wersje Opery i wtedy będę ją uźywał alb jak w końcu Bill przegra proces i nastąpi konkurencja i Opera będzie juź w 100% wszystko pokazywać.
Markus
Dodano
20.12.2003 17:39:43
Markus:
opera jest szybsza i tecznicznie wygodniejsza ale niestety ogólnie nie jest lepsza od IE.nie da sie słuchać radia w necie i np.strone onetu odczytuje inaczej.w operze nie widać ramki z pogodą pod imieninami a w IE jest i moźna tam sobie wybrać pogodę dla danego miasta.Jezeli nie mam pewności źe mi dobrze odczyta stronę to po co mi taka przeglądarka?

Przeglądarka nie jest programem do słuchania radia. Radia moźesz słuchać w wmp, winampie lub realmediaplayer.
"Niekompatybilność" Opery wynika z tworzenia stron pod IE (takie strony są niekompatybilne ze standardami w3c).
Jeśli Ci nie odpowiada nikt Cię nie zmusza.
krecik
Dodano
19.12.2003 20:39:42
neo340:
piotreklord:
normalnie mile się zaskoczyłem!!!
Dzięki bardzo neo i gieras!!!
to nie moja zasługa tylko Gierasa, "to" mam od niego :D :D :D
ja tez mu "to" ostatnio wyslalem :D :D :D ale okazuje sie ze sam sobie znalazl "inne"
gieras
Dodano
19.12.2003 19:38:04
piotreklord:
to nie moja zasługa tylko Gierasa, "to" mam od niego :D :D :D
neo340
Dodano
19.12.2003 19:30:51
Kolejny zadowolony uźytkownik Opery ?? Serdecznie witamy w klubie :D
wirus
Dodano
19.12.2003 17:55:15
piotreklord
Dodano
19.12.2003 15:37:36
obrazki się wyświetlają, a kwestię reklam rozwiąźesz jak zajrzysz na swoje PW :wink: coś Ci wysłałem :wink:
neo340
Dodano
19.12.2003 15:24:51
A jeszcze pytanko . wyświetlają ci się obrazki na tym forum , bo mi nie , i w ogóle całe forum coś się pieprzy!
nie juź okay , miałem otwartą stronkę w dwóch przeglądarkach naraz i pewnie dlatego coś szwankowało!!
piotreklord
Dodano
18.12.2003 23:07:06
no poszukam .

Właśnie zainstalowałem opere i pierwsze wraźenie spox.
trochę denerwuje reklama przez jest mała widoczność , ale full screen jest zaj , tylko nie umiem oglądać kilku stron naraz :( .
:roll: .
piotreklord
Dodano
18.12.2003 22:16:59
W tej chwili mam u siebie firebirda – tam wersję sprawdza się standardowo – z paska na górze wybierasz "pomoc" a potem "o mozilli firebird". W wersji pełnej chyba jest tak samo (sprawdzę jutro w pracy).

Firebird to w zasadzie okrojona wersja Mozilli. Nie ma m.in. klienta pocztowego i kilku innych opcji – nie widzę tu np. kreatora stron www, grup dyskusyjnych (jest tego więcej, ale teraz nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie).

Co do Opery to ... musisz przekonać się sam :) Ja walczyłem z nią od wersji 5 – było róźnie, co musiałem wycierpieć to moje :) Moźe dlatego teraz uźywam głównie Opery. Chodzi przede wszystkim o ergonomię – gesty rządzą ;) Ale powiem ci, źe Opera i Mozilla mają wiele wspólnego – gesty, otwieranie stron w nowych panelach, szybkość i ogólnie komfort podczas surfowania po sieci – to są znaki firmowe:D

Ale źeby nie było za wesoło – praktycznie 99% stron www jest robiona pod IE :( Jednak z kolei 99% stron, które ja odwiedzam otwiera się bezproblemowo (z tym radiem nie wiem, bo nie słucham). Poza tym było swego czasu sporo na forum o Operze. Poszukaj – i poczytaj ;)

Pozdrawiam
wirus
Dodano
18.12.2003 22:11:25
mozilla.org:

Mozilla 1.6b

This is the latest development version for testers and people who must live on the bleeding edge. Read the release notes.

download: Windows, Linux, Mac OS X
Mozilla Firebird 0.7

Our next generation browser is lightning fast in every way. Enjoy!

download: Windows, Linux, Mac OS X

No chyba juź wypuścili :D

Mam do ciebie trzy pytania:
Gdzie sprawdzić jaką sie ma wersje(bo miałem z chipa i nie pamiętam :( )?

czym się róźni zwykła od firebird ??

I skoro posiadasz i opere i mozille to moźesz powiedzieć czemu opera jest lepsza(moźe się dam przekonać :) ???

Dzięki...
piotreklord
Dodano
18.12.2003 19:36:27
ja uzywam opere i jestem z niej w 99% zadowolony. szczegolnie tym, ze kazda strone otwieram na nowej karcie, a nie tak jak w IE w osobnym oknie, co ma swoje odzwierciedlenie w pasku zadan :o pogode ogladam w telewizji wiec z tym niemam problemu. w operze podoba mi sie tez to ze moge sobie zmieniac skorki, dodawac panele (z tego co slyszalem to z pogoda tez) i wlasciwie cala skonfigurowac dla swoich potrzeb i pod moj gust. no i niema dziur a co sie z tym wiaze bzdurnych latek.
gieras
Dodano
18.12.2003 17:50:11
piotreklord:
no nie wiem czy nie rozwijają , ale czyźbym był jedyną osobą która uźywa mozilli???

Co o niej myślicie??

Nie jesteś jedyną osobą, która uźywa Mozilli :) Ja oprócz Opery mam równieź Mozillę 1.5 pl oraz na drugim kompie Firebirda. Myślę, źe to bardzo dobre przeglądarki. Chociaź jestem zagorzałym operowcem (i w 95% uźywam tej właśnie przeglądarki) to cenię sobie równieź Mozillę. Sama myśl o powrocie do IE napawa mnie przeraźeniem :D

Markus >>> Sam sobie odpowiedz, po co ci taka przeglądarka. Jeśli wolisz IE to go uźywaj, ew. znajdź sobie jakąś nakładkę, która zwiększy jego funkcjonalność.

Jeszcze co do Mozilli – to na pewno jej nie rozwijają ? Ze stronki http://www.mozilla.org/ wyczytałem, źe 9 grudnia wypuszczono wersję 1.6 beta.
wirus
Dodano
18.12.2003 17:44:29
no nie wiem czy nie rozwijają , ale czyźbym był jedyną osobą która uźywa mozilli???

Co o niej myślicie??
piotreklord
Dodano
18.12.2003 15:42:07
Markus
Dodano:
18.12.2003 14:24:02
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2