Ominięcie aktywacji Windows XP Home

Witam. Często zdarza mi instalować na nowo system WindowsXPHome (zdolności brata itp :wink: ). Przekroczyłem ilość dozwolonych aktywacji przez internet, więc jedynym sposobem uzyskania kodu potwierdzenia aktywacji to kontakt telefoniczny z centrum Windows w Warszawie. Oczywiście istnieje moźliwość bezpłatnego połączenia jednak z sieci Era takiego połączenia nie uzyskam (chyba tylko TP i Orange), wiec koszty ponosze (niby nieduźe ale powolutku zbiera się). Czy ten sposób jest "legalny" i Microsoft zezwala na skorzystanie z tej operacji i najwaźniejsze czy jest skuteczna?
Aby ominąć ponowną aktywację wystarczy przed wykasowaniem Windows'a przegrać
na inny dysk lub płytę pliki WPA.DBL i WPA.BAK. Obydwa pliki znajdują się w
podkatalogu SYSTEM32 w katalogu systemowym. Po instalacji systemu
operacyjego naleźy aktualne pliki WPA.DBL i WPA.BAK zastąpić zachowanymi
przez nas wcześniej ich odpowiednikami. Po ponownym uruchomieniu Windows XP
nie powinien informować o konieczności rejestracji.

Oczywiście źadnych zmian sprzętowych nie dokonywałem :wink:
Jeśli mam dokonywać czegoś na co nie zezwala Microsoft i moźe się skończyć ujemnym skutkiem wole juź przedzwonić.
Proszę o odpowiedź.

Odpowiedzi: 17

najlepiej zaraz po swizym wgraniu systemu i zarejestrowaniu systemu i wgraniu wszystkich programów zainstlowac program kopia zapasowa i zrobic kopie całego dysku C gdzie jest system a nstepnie plik ten zapisac na innej partyci dysku ( D,E ,F ....) a dane do ustawienia komputera zapisac na swiezo sformatowanej dyskietce i w razie kłopotu mozna przywrucic system z tej kopi zapasowej tylko trzeba pamietac ze niemoze byc zadnych zmian w ustawieniach Biosa i w sprzecie np pamiec ,procesor ,...

taki system przywraca sie podobnie jak poprzedni tylko ztym wyjatkiem ze wczasie wgrywania plików windows naciskamy klawisz F2 i wkladamy dyskietke jeszcze dodatkowo i uruchamia nam sie program kopi zapasowej zaznaczamy przywruc pliki i wtedy reszte juz dzieje sie automatycznie do samego konca nic nie musimy zaznaczac tak jak w normalnym instalowaniu swiezej kopi systemu

Weduk mnie takie rozwiazanie jest legalne bo przecierz oni wydali program kopia zapasowa która jest w profesjonalnej wersji a w wersji hom trzeba zainstalowac dodatkowa i w czasie wgrywania systemu jest opcja poprzez nacisniecie klawisza F2 wiec zostawili otwarta furtke weduk mnie
Niewiem jakie jest wasze zdanie POZDRAWIAM
norbertsacha
Dodano
02.04.2006 12:35:21
Bobi:
Nie chce nikogo wprowadzać w błąd, ale osobiście gdybym miał taka potrzebę skopiowałbym te pliki nie oglądajac sie na nic.
Na szczęście znam lepszy sposób od kaźdorazowej instalacji – obraz partycji.

Myślę, źe tu wszystko zostało napisane mati384. Sposób juź znasz więc do dzieła.

8) Pozdro.
moohomor
Dodano
30.03.2006 22:20:20
Truteń:
chociaźby róźnią się datami modyfikacji...

A myślisz, źe to będzie sprawdzane ?
Na siłe próbujesz udowodnić swją rację.
Nawet nie wiesz jak wygląda procedura ewentualnej kontroli.
Anonymous
Dodano
30.03.2006 17:19:25
mati384:
...dzięki za informacje i ok :wink:
więc jak mam formatować (reinstalować system) bez konieczności ponownej aktywacji...

Format jest zazwyczaj ostatecznoscia. :) Ja wiem, ze Windows niekiedy sie wysypuje, ale po to mamy to forum. :) Mozna tutaj znalesc wiele cennych wskazowek dotyczacych rozwiazywania problemow. :) Mozna tez zapytac. Takze na prawde, formatowanie (bynajmniej tak czeste) nie ma zadnego sensu. :)
Anonymous
Dodano
30.03.2006 14:37:17
A moźe po prostu zadzwonić do Microsoft–u i się zapytać czy taki sposób jest dopuszczalny. Ale Bobi dobrze Ci poradził, zrób format dysku, zainstaluj Windowsa oraz potrzebne programy (Acrobat Reader, Office, GG, Antywirusa, itd.) potem zrób obraz partycji systemowej i zrzuć to na płytkę albo na drugą partycje. Następnym razem będziesz miał kłopot z głowy i nie będziesz musiał ponownie instalować tych wszystkch programów.
pulkownik
Dodano
30.03.2006 11:59:17
@mati384 Jaką masz płytę główną.Niektóre mają coś takiego jak Xpress Recovery.Daje ci to moźliwość zrobienia obrazu partycji systemowej w ukrytym obszarze dysku,a później oczywiście przywrócenia tego obrazu w kilka minut.Poszukaj w manualu od płyty głównej.
securite
Dodano
30.03.2006 07:28:42
chociaźby róźnią się datami modyfikacji...
Truteń
Dodano
30.03.2006 00:22:19
Truteń:
to jest NIELEGALNE i moźesz zostać pociągnięty do odp karnej za piractwo.
Gdzie napisano o takiej nielegalnosci ? W jaki sposob M$ wykryje podmiane plikow i pociagnie do odpowiedzialnosci ?
EL NINO
Dodano
29.03.2006 23:48:06
Bobi a sposób "legalny" według punktu widzenia microsoftu. Miałem juź duźo niemiłych przygód i chce znaleść sposób "legalny". O kontakcie telefonicznym pisałem juź wcześniej, pozatym głupio mi dzwonić gdyź moźe to dla nich być podejrzane iź co chwile aktywuje skoro moźna to "legalnie" ominąć. wiecie??
mati384
Dodano
29.03.2006 23:47:50
Nie chce nikogo wprowadzać w błąd, ale osobiście gdybym miał taka potrzebę skopiowałbym te pliki nie oglądajac sie na nic.
Na szczęście znam lepszy sposób od kaźdorazowej instalacji – obraz partycji.
Bobi
Dodano
29.03.2006 23:40:54
dzięki za informacje i ok :wink:
więc jak mam formatować (reinstalować system) bez konieczności ponownej aktywacji w sposób legalny gdyź takowy ponoć istnieje
Aktywacja produktu Microsoft jest zabezpieczeniem elastycznym, które uwzględnia zmiany zachodzące w realnym świecie. Nie przeszkodzi uźytkownikom, którzy chcą rozbudować, zmodernizować, wymienić lub sformatować swój komputer bądź dokonać reinstalacji oprogramowania.W niektórych przypadkach, jeźeli komputer zostanie przerobiony w istotnym stopniu, moźe być konieczna ponowna aktywacja produktu.
mati384
Dodano
29.03.2006 23:34:11
pytałeś czy sposób jest legalny. napisałem – nie jest.
Truteń
Dodano
29.03.2006 23:31:18
Truteń widze iź troszke nie rozumiesz o czym ja pisze... zastanów się bo twoja wypowiedź jest na bardzo niskim poziomie, przeczytaj takźe mój wcześniejszy post, moźe wkońcu zrozumiesz
mati384
Dodano
29.03.2006 23:20:12
nikt nie powiedział,źe musisz korzystać z ich oprogramowania.
Truteń
Dodano
29.03.2006 23:09:17
hmm dziwnie postępuje microsoft.. system mam legalny tylko nie chce co chwile do nich dzwonić.. ale ok.. mam prawo do tak częstych formatów jaki mi się to podoba.. i musze znowu zadzwonić :?
mati384
Dodano
29.03.2006 22:27:45
nie wszyscy. to jest NIELEGALNE i moźesz zostać pociągnięty do odp karnej za piractwo.
Truteń
Dodano
29.03.2006 22:05:14
Niby według Microsoft ta operacja jest niedozwolona, ale... i tak wszyscy tak robią :wink:
Anathema
Dodano
29.03.2006 21:17:53
mati384
Dodano:
29.03.2006 20:48:37
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1