Ogromny problem z sapphire 9600pro atlantis

Witam.
Dostalem w prezencie w/w karte.Ciesze sie ,jednak mam ogromny problem.Kazda gra ktora uruchamiam (Trackmania,spidermann,doom3 ,driver...)zacina sie tzn:jakosc obrazu jest dobra ale przeskoki obrazu doprowadzaja mnie juz do rozpaczy.Wczesniej posiadalem karte Nvidia i tego problemu nie bylo.Przed zainstalowaniem nowej katry wyczyscilem rejestr ...zadnych pozostalosci po starych sterownikach.ustawienia sadze mam optymalne ale...sterowniki omega tez nie pomogly,teraz mam catalyst 5,7.w biosie napiecie agp 1.5 ,video ram Cacheable –disabled.Plyta glowna msi z nvidia2,1 g ramu ,amd 3000,zasilacz tagan 380.Stara karta to msi 5700fx(niestety spalona)
co jescze mozna zrobic?

Odpowiedzi: 16

W takich przypadkach naleźy spoglądać na Menadźer zadań windows (CTRL+ALT+DEL), czasami aplikacje potrafią zźerać sporo zasobów systemu.
spiderko
Dodano
17.08.2005 00:03:59
Hallo.
Karta nie jest juz szczytem techniki.to prawda.ale jest lepsza od poprzedniej (spalonej) ! Spyware Doctor zabiera bardzo wiele pawer`u .Jestem przekonany ,ze to ten programik stwarza problemy.wywalilem go i komp pracuje szybciej,gierki spokojnie plyna i antywirus nie musze juz wylanczac.
Wielkie dzieki.
yarpix
Dodano
16.08.2005 17:25:39
To nie problem z pamięciami – tylko coś się rypie z zarządzaniem tą pamięcią... Przypomniało mi się jak kiedyś grałem w Q3A i nagle (po godzinie grania – czas szybko leci ;)) komp drastycznie zwolnił... Przyczyną był ZoneAlarm, który zajmował 40% proca i jakieś 200MB ramu. I tak było często jak grałem teź w inne gierki. Problem się rozwiązał po nowej instalacji Windy na czysto.. Oraz aktualizacji ZoneAlarma.

No nie wiem czy nie przesadzacie z tymi wymaganiami wobec kart graficznych... Grałem u kumpla w Doom3 na jego GF3Ti500. No i jakos się dało bez zacinek... A tu mowa o karcie graficznej znacznie mocniejszej.
evil44
Dodano
16.08.2005 01:04:56
Ja przy takiej karcie grałem w Doom3 – głównie w timedemo :D – przy ustawieniach 800x600 i detalach na medium, oświetlenie (lighning) wyłączałem. Karta fajna, ale mocaźa z niej źaden.
spiderko
Dodano
16.08.2005 00:40:18
evil44:
Radeon 9600PRO powinien sobie nawet lepiej radzić z grami, niź ta karta nvidii...

Kazda gra ktora uruchamiam (Trackmania,spidermann,doom3 ,driver...)

Tego jestem napewno pewien źe akurat Doom 3 to gra w ktorej nvidia ma lepsze osiagi, natomiast radeony lepiej wypdaja w cuntersrtike'u.

Karta ustawiona na maksymalna jakosc ,w gierkach zalaczone wszystkie opcje na maksa.super
Jedna dygresja. Stary nie przesadzasz? radeon 9600 Pro to nie jest źaden cud techniki i lekko przeginasz z ustawieniami. Proponuje zmienic 'suwak' w dół do pozycji 'Wydajność'. Chyba źe preferujesz piękne 'obrazy' bo z płynną grą moźe być problem. Karty graficzne mają po to pamięci, zeby przechowywac w nich tekstury, i wg. mnie te tekstury zasmiecaja rowniez RAM.

Nie obchodzi mnie to co zrobisz, ale proponoałbym nie przeginać z jakością, tak źe jak grasz to wyłaczasz Anty–Syf i po tygodniu komputer zaczyna szalec
Lucky
Dodano
15.08.2005 23:35:40
mam juz przyczyne.problemy z pamiecia.jak wylacze antywirus,firewall to gierki leca bez problemu.Karta ustawiona na maksymalna jakosc ,w gierkach zalaczone wszystkie opcje na maksa.super.jednak nie moge pojac jaki problem moge miec z pamieciami.mam 1 giga.ale w 3 kosciach.
yarpix
Dodano
15.08.2005 22:17:24
chipset nividia a karta radeon ups to chyba nie powinno sie gryzsc :) źart :) ja bym dal swietego spokoju juz zainstalowal xp na innej partycji i sprawdzil jak pojdzie na swiezym systemie a tak pozatym to sie nie dzilbym jak tak karta moze byc uszkodzona czy sprawdzales ja na inny kompie?
Przemysław Zawadzki
Dodano
15.08.2005 20:50:43
Radeon 9600PRO powinien sobie nawet lepiej radzić z grami, niź ta karta nvidii... Moźe jakieś ustawienia w samych sterownikach? Moźe masz włączone jakieś wygładzanie (to zjada sporo mocy karty)? Albo nie podłączona wtyczka dodatkowego zasilania (czy ta karta ma cos takiego?) – wtedy grafika traci połowę wydajności... Szyna pamięci 128 bitowa? Moźe ma za gorąco (wtedy karty zwalniają – źeby się nie przepaliły). Albo zwyczajnie coś się rypło z rejestrem po tym wywalaniu sterów nvidii.
evil44
Dodano
15.08.2005 20:05:01
Radeon 9600PRO powinien sobie nawet lepiej radzić z grami, niź ta karta nvidii... Moźe jakieś ustawienia w samych sterownikach? Moźe masz włączone jakieś wygładzanie (to zjada sporo mocy karty)? Albo nie podłączona wtyczka dodatkowego zasilania (czy ta karta ma cos takiego?) – wtedy grafika traci połowę wydajności... Szyna pamięci 128 bitowa? Moźe ma za gorąco (wtedy karty zwalniają – źeby się nie przepaliły). Albo zwyczajnie coś się rypło z rejestrem po tym wywalaniu sterów nvidii.
evil44
Dodano
15.08.2005 20:05:01
dokladnie tak mam ustawiony bios.niestety problem nie rozwiazany.dlaczego z karta nvidia gierki o ktorych pisalem wczesniej chodzily ?
yarpix
Dodano
15.08.2005 17:55:39
Nvidia Gart – to właśnie sterownik AGP.
Tryb pracy AGP musi być na x8, fast write/read na enabled, pamięć przydzielona – ustaw na 128MB, SBA teź na enabled...
Jeśli jest tam opcja AGP driving control – ustaw ją na auto...
evil44
Dodano
15.08.2005 02:05:03
wlasnie zobaczylem ze mam zainstalowane stery do plyty ale w programach do usuniecia niestety nic o nvidia nie ma !!!!! jakie powinny byc ustawienia w biosie ?instalka sterownikow nvidia 5.10 do plyty nie pomogla.Do czego jest Nvidia GART ???
yarpix
Dodano
14.08.2005 23:27:55
to jest plyta msi z nvidia2.
yarpix
Dodano
14.08.2005 23:26:03
nie piszesz jaka to plyta glowna – zainstaluj ponownie Via packa – w mojej pomoglo
lackyd
Dodano
14.08.2005 23:24:03
masz na mysli reinstalke systemu ? uzywalem specialnie Driver Cleaner pro.ta karta nie jest przypadkiem za slaba ? catalyst 5.7 instalowalem 2 razy.nic.stery omega daly poprawe jakosci obrazu jednak plynnosc podczas grania pozostawia wiele do zyczenia.dxdiad nie pokazuje zadnych problemow.
yarpix
Dodano
14.08.2005 22:43:14
evil44:
Większość jednak zaleca nie zabawę w czyszczenie systemu – tylko nową instalację. Szczególnie po zmianie grafiki z NV nz ATI.

:|
bartosh
Dodano
14.08.2005 22:34:26
yarpix
Dodano:
14.08.2005 22:01:47
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1