ogromny problem z instalacją– nie spotkałem się nigdy :(

Witam!

Bylem u koleźanki przeinstalować system (miała w98, chciałem zainstalować WXP). Włoźyłem płyte z bootowalnym XP i sformatowałe mdysk (fat32), pliki sie zaczęły instalowac, po chwili info o restarcie (normalna rzecz) po czym odpala sie komputer i komunikat "Brak systemu operacyjnego". Powtórzyłem procedure formatowania dysku (tym razem ntfs) i instalacja– to samo. Zdenerwowałem się, jednak zauwaźyłem źe dysk jest jako secondary slave! a cd–rom jako promary slave. Przestawiłem zworke na dysku na master, dysk był juz primary master a cedek secondary master– nie pomogło. Postanowiłem zainstalowac spowrotem windowsa 98, rozpocząłem instalację, dyskietka startowa, format c: i instalacja systemu, po skopiowaniu plików komputer restartuje się (oczywiscie komuinkaz zeby powyciągać dyskietke ze stacji coczynię) i komunikat "Nieprawidłowy dysk. Wymień dysk i naciśnij dowolny klawisz". Wkładam dysk startowy do w98, uruchamiam ponownie a tutaj... nie widzi dysku C. Nawet sie nie da sformatowć, po prostu nie widzi... wkładam plyte bootowalną z W XP, uruchamiam instalatora,w instalatorze jest funkcja formatowania, jednak zauwaźyłem źe typ plików to nie Fat 32 a ... "Nieznany"... formatuje dysk c, kopiują siepliki do windowsa, restart... uruchamiam od razu instalatora windowsa 98 (z dyskietki startowej bez dodatkowego formatowania) i zaczynam instalowanie w98 obok instalacji wxp (katalog Windows istnieje wiec windowsowi 98 nadaje nową nazwe katalogu – win98)–> Po restarcie komunikat: "Nieprawidlowe określenie dysku"... i klapa... naprawdę nie wiem co zrobić, chciałem zmienic system z w98 na xp, jednak z takimi komplikacjami sie nie spotkałem nigdy. Zajrzałem fdiskiem jak wygląda sprawa partycji. Partycja C jest aktywna (podstawowa) oraz D rozszerzona. Nie chciałem tam grzebać gdyź dane na dysku D są dość cenne... moze ktoś wie CO jest problemem? Jak to naprawic... mam nadzieje ze wystarczająco dokładnie okresliłem problem, pozdrawiam i czekam z niecierpliwością o podpowiedź.

Odpowiedzi: 1

Ostatnio miałem podobny problem. Zainstalowałem XP obok 98, bawiłem się bootmanagerem Symon i tak namieszałem źe uszkodziłem Partition sector na dysku więc źaden system nie mógł widzieć tych partycji. Do tego straciłem wszystkie dane z dysku.

Po pierwsze sprawdź dokładnie jak masz podłączone urządzenia i ustawione zworki: powinno być tak:

Primary Master: Dysk twardy (zworka master)
Primary Slave lub Secondary Master (zworka slave)

Następnie sprawdź jak masz ustawiony w BIOSIe Boot

powinno być:

First device: Floopy
dalej: CD–ROM
dalej: HDD–0

Jeśli komputer nie startuje z dysku to oznacza uszkodzony boot lub partition sektor

Spróbuj fdisk/mbr i jeśli to nie pomoźe to sprawdź dysk programem diagnostycznym producenta. W moim przypadku program diagnostyczny wyświetlił mi komunikat o uszkodzonym sektorze partycji.

Fdisk wyświetlał co innego niź PartitionMagic a dokładnie to fdisk wyświetlał źe na dysku są 4 takie same partycje wszystkie aktywne a PQ wyświetlał błąd chyba #113 i źe nie ma źadnych partycji.
Zanim zacząłem cokolwiek robić udało mi się przywrócić wszystkie dane programem EasyRecovery – super program.

Usunąłem wszystkie partycjie fdiskiem bo PQ tego nie mógł zrobić – nie wiem dlaczego? – no i zrobiłem wszystko od nowa.

Proponuję przerzucić wszystkie waźne dane na inny dysk lub CD i zrobić partycje od nowa.
Gelip
Dodano
19.08.2004 14:35:19
Alkazz
Dodano:
19.08.2004 03:17:50
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1