Ograniczone udostępnianie plików
Stworzyłem własna sieć LAN (dwa PC) podłączoną przez router do innej (osiedlowa). Na obu PC udostępniam foldery z plikami (do swobodnej wymiany między oboma PC). Ostatnio włączyłem sobie netlooka żeby przejrzeć całą sieć i zdziwiłem się, jak zobaczyłem w sieci udostępnione moje pliki, a ja chcę, żeby pliki te były udostępnione tylko na tych dwóch komputerach w mojej prywatnej sieci. Czy da się tak zrobić ? Mój router to D-Link 541.
Odpowiedzi: 3
Jeśli masz Router, który oddziela twoją wewnętrzną domową sieć od osiedlowej (nie masz skonfigurowanego DMZ i port forwarding) to jesteś za NAT'em.
Więc nikt z sieci osiedlowej nie widzi twoich zasobów.
Także nie masz się czym martwić, że przeglądając zasoby sieciowe ( z komputera w sieci domowej) widzisz własne zasoby+zasoby sieci osiedlowej.
Dla świętego spokoju spróbuj wejść na własne zasoby z komputera w sieci osiedlowej ( np. u kolegi).
Gwarantuje że nie wejdziesz.
Żeby coś udostępnić na zewnątrz w takiej sieci musiałem zrobić Serwer FTP i przekierować port na routerze.
A to już mówię :-) Windows XP, NTFS, a udostępnione jest tak zwyczajnie, rozumiesz... prawym na folder a potem udostępnienia i zabezpieczenia...
Prawdopodobnie masz tylko problem z zabezpieczeniami udziałów. Ciężko coś pisać dalej nie znając szczegółów dot. OS i sposobu udostępniania (czy przez folder współdzielenia, czy za pomocą uprawnień udostępniania po stronie folderu (i systemu plików (jakiego?))).
Strona 1 / 1