ograniczenie połączenia sieciowego dziwny problem
Mam w domu siec w ktorej sa dwa komputery ktore sa podpiete do routera ktory jest brama internetowa. Pewnego pieknego dnia gdy moj jeden komputer wrocil z serwisu z powodu jakis tam cudow z karta graficznaprzestal dzialac siec na nim. wali caly czas ograniczenie polaczenia. W miedzy czasie spalil mi sie dysk kupilem nowy zainstalowalem win xp ale niestety caly czas pisze ograniczenie polaczenia sieciowego. sprawdzlaem 3 karty sieciowe na wsyztskich to samo, kabel tez wykluczylem poniewaz jak podepne przez ten kablem inny komputer to dziala. NIe mam zadnych programow pozniez komputer jest po formacie. ustawineia mam takie same czyli automatyczne wykrywanie ip, gdy mu wpisze bylejakie na twardo to znika ta ikonka ale niestey dalej nie ma sieci nie mowiac juz o internecie, naprawde nie wiem co robic prosze o pomoc
Odpowiedzi: 14
ale microsoft praktycznie tego źąda.
Nie dopisałem, źe systemowego firewalla wyłączałem przed instalacją sygatea więc to raczej nie o to chodzi. Z resztą system jest po to źeby go uźywać a nie podziwiać w dziewiczej postaci :wink:
z systemem nie ma co modzić. Microsoft robi zabezpieczenia, które nie pozwalają (nie zawsze) łączyć się z internetem. W przypadku Xp z sp2 zakładasz trzeciego firewalla i tu moźe być kłopot
Mój kolega miał podobny problem, winXP SP2 internet ładnie działał (zainstalowany kaspersky i sygate personal firewall) aź pewnego pięknego dnia wyskoczył źółty trójkącik z czarnym wykrzyknikiem (ograniczenie połączenia). Zdecydowałem, źe najszybciej będzie jak postawię system od nowa, to pomogło, ograniczenie zniknęło. Jednak nie na długo, po zainstalowaniu firewalla sygate'a znowu problem wrócił. Niestety nie wiem dlaczego, wcześniej nie było z nim źadnych problemów (nie było źadnej zmiany konfiguracji sprzętowej). Obecnie system pracuje na firewallu systemowym – przynajmniej internet działa.
Wpisujesz poprawny IP ? Jaki ? I jaki na w98 ? Na routerze wlaczony czy wylaczony DHCP ? Probowales wlozyc sieciowke do innego gniazda ? Probowales wlozyc kabel z tego komputera do innego gniazda w switchu ?
win xp home lub professional na obu nie ruszyl, karta sieciowa realtek ktora byla sprawdzona na inym komputerze i dzialala, ten komputer jest podlaczony kablek skretka do switcha planet ktory dzizla lajtowo. do niego podlaczone sa dwa inne kable, jeden od komputera z zainstalwoanym windowsem 98 i na nim internet i siec hula oraz do switcha podpeity jest rotouter adsl ktory jest wykrwyany przez switcha. switch rowniez widzi drugi komputer. Na tym kompie pingi wogole nie lece i wogole nie moze sam sobie ustawic ip automatycznego a jak mu wklepei na twardo to pisze wlaczonei tyle pingi tak samo nie leca;/
wejdź na stronę pcworld.pl, tam jest tego typu artykuł
Zdarza się, źe po instalacji uaktualnienia Q815485 odpowiedzialnego za dodanie w systemie obsługi WPA, komputer traci moźliwość połączenia się z routerami uźywającymi słabszego algorytmu. Co wtedy robić?
Próba połączenia spowoduje wyświetlenie komunikatu "Połączenie nie moźe zostać wykorzystane" lub "Połączenie nie moźe zostać zainicjalizowane". Problem dotyczy komputerów wykorzystujących karty Intel PRO/Wireless 2100 LAN miniPCI.
Rozwiązania są dwa, obydwa mało subtelne, ale skuteczne. Pierwszym z nich jest aktualizacja sterowników do najnowszej dostępnej na witrynie Intela wersji.
Rozwiązanie drugie naleźy stosować tylko wtedy, gdy poprzedni sposób zawiódł. Polega ono bowiem na... usunięciu uaktualnienia Q815485 z poziomu Panelu sterowania.
proszę podać dokładne parametry komputera i oprogramowania włącznie z windowsem
karta byla sprawdzona router byl sprawdzony kabel tez i komputer jest po formacie dlatefo pisze ze dziwny , karte wpialem do ineego komputera i wsyztsko hulalo po tym sammym kablu i routerze, a akarta i reszta jest stara taka sama,. jeszcze w ramach sprostowania oba komputery i router podpiete sa do switcha .
a sprawdź wejscie routera
a sprawdź swoją kartę sieciową w innym komputerze, gorzej jak masz zintegrowaną. Chyba, ze cię zablokował administrator :roll:
karta sieciowa nie byla zmieniana jest taka sama, a wogole ten sma problem wystepuje jak podlacze dwa komputery
ze soba ezposrednio;/
ze soba ezposrednio;/
jeźeli zmieniłeś kartę sieciową to nigdy nie beziesz miał mozliwości podłączenia do sieci dopóki administratorowi nie podasz numeru karty. Miałem ten sam problem poniewaź zmieniałem płytę główną. Takźe problem jest chyba bardzo prosty
a czy twój usłogodawca internetu nie ma blokady na nieznane MACi kart sieciowych??:> i czy ten komputer zawsze chodził na tej samej karcie sieciowej na której go odpalasz aktualnie??
Strona 1 / 1